Al treilea ministru propus cu aviz negativ, după Florin Cîţu şi Ion Ştefan. Violeta Alexandru, respinsă la Muncă

UPDATE. Violeta Alexandru a primit aviz negativ, în comisiile de specialitate din Parlament. Ea a primit 22 de voturi ”pentru”, 29 de voturi ”împotrivă” și o abținere.

Este al treilea ministru desemnat care pică la vot, însă avizul din comisii este consultativ.

Orban: „Mergem mai departe, suntem o echipă hotărâtă”

Ludovic Orban a anunţat, miercuri seară, că îi susţine în continuare pe toţi cei desemnaţi în Cabinetul său, la scurt timp după ce preşedintele Camerei Deputaţilor, social-democratul Marcel Ciolacu îi cerea să le retragă nominalizările, aceasta fiind cutuma parlamentară.

„Sunt extrem de mulţumit de prestaţia candidaţilor PNL. S-au prezentat la înălţime. Trebuie să readuc aminte că nu a mai existat demult un asemenea proces de audiere a candidaţilor pentru funcţia de ministru, audieri care să dureze trei ore, audieri pe parcursul cărora să se pună zeci de întrebări”, a spus Orban.

„Mergem mai departe!”, a afirmat liderul PNL, care se declară convins că Guvernul său va fi votat în plenul Parlamentului, săptămâna viitoare.

Lucian Bode, aviz pozitiv în comisii, pentru Ministerul Transporturilor

UPDATE. Lucian Bode, ministrul propus al Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, este audiat, miercuri, de către deputaţii din comisiile de specialitate.

„În noua configuraţie a Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor vor intra în structură Poşta Română, Societatea Naţională de Radiocomunicaţii (Radiocom, n.r.), participaţiile statului la Telekom, CERT-RO şi Institutul de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI. Cu alte cuvinte, componenta de infrastructură din actualul MCSI. Vreau să precizez că nu separăm componenta de comunicaţii de componenta de societate informaţională”, a spus Bode.

Trei dintre miniștrii lui Ludovic Orban au primit avize negative în comisii. Premierul desemnat îi susţine în continuare

Acesta a adăugat că se urmăreşte lansarea licitaţiei pentru licenţele 5G, cu respectarea condiţiilor din Memorandumul pentru combatarea riscurilor de securitate cibernetică generate de către furnizorii 5G, semnat în acest an la Washington.

„În vederea eficientizării actului public în sectorul IT, precum şi în scopul dezvoltării societăţii informaţionale, Guvernul susţine câteva măsuri de reorganizare, printre care înfiinţarea Autorităţii pentru Digitalizarea României în subordinea Guvernului României şi a primului ministru cu rol de a realiza şi de a asigura implementarea strategiei şi a politicilor publice în domeniul digitalizării. România digitală, priorităţi pentru 2020: înfiinţarea şi operaţionalizarea Autorităţii pentru Digitalizarea României şi lansarea licitaţiei pentru licenţele 5G respectând condiţiile Memorandumului pentru combatarea riscurilor de securitate cibernetică generate de furnizorii 5G, semnat în 20 august 2019 la Washington. În final, Poşta Română, o companie cu capital majoritar de stat, o să ocupe un rol important în arhitectura noului minister şi ne propunem câteva măsuri şi câteva direcţii de acţiune”, a precizat Lucian Bode.

Predoiu: „De patru ani, se duce o luptă crâncenă în Justiţie”. Ministrul propus nu vrea să dea Ordonanţă reparatorie în Justiţie. Aviz pozitiv în comisii

UPDATE. Ministrul propus la Justiţie, Cătălin Predoiu, a fost audiat în comisiile de specialitate.

El a primit aviz pozitiv din partea comisiilor de specialitate ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, cu 38 de voturi „pentru”, 12 „împotrivă” şi 7 abţineri.

În cadrul audierilor, Predoiu a spus că de 4 ani se duce „o luptă crâncenă în Justiţie”.

„Această stare de lucru este intolerabilă şi nu mai poate continua”, a afirmat Predoiu, arătând că războiul din magistratură se poate înteţi sau poate înceta, prin deciziile care vor fi luate.

Predoiu a anunţat priorităţile pentru minister: creşterea bazei logistice în Justiţie, pentru a contracara lipsa de personal, programe de reabilitare şi extindere a sediilor din Justiţie, spaţiile de detenţie din penitenciare.

Predoiu a anunţat un grup de lucru care va lucra pe legislaţia din justiţie, el arătând că legile PSD trebuie retrase. „Vom asigura o largă dezbatere publică”, a spus el, afirmând că proiectul va fi dezbătut în Parlament.

Predoiu a arătat că mulţi îşi doresc o Ordonanţă reparatorie în Justiţie, însă a precizat că ar fi contrar spiritului referendumului iniţiat de şeful statului.

Trei dintre miniștrii lui Ludovic Orban au primit avize negative în comisii. Premierul desemnat îi susţine în continuare

Predoiu a spus că starea de lucruri prezentă în justiţie aduce deservicii atât cetăţenilor cât şi ţării, el arătând că riscăm să rămânem singura ţară cu MCV.

Violeta Alexandru: „Nu tăiem pensii şi salarii”

UPDATE. Violeta Alexandru, şefa PNL Bucureşti, este audiată în comisiile parlamentare, pentru Ministerul Muncii. Ea a anunţat că Guvernul va elimina supraimpozitarea pentru contractelor part-time.

Trei dintre miniștrii lui Ludovic Orban au primit avize negative în comisii. Premierul desemnat îi susţine în continuare

Violeta Alexandru a declarat în cadrul audierii că familia poate primi din partea statului un pachet de facilităţi.

„Sunt un om care se uită cu atenţie către grupurile vulnerabile. Ajutorul trebuie ţintit către cei care au nevoie de el”, a spus ea, precizând că ceilalţi trebuie readuşi în piaţa muncii.

„Îi asigur pe oameni că vom avea un nivel de impozitare just”, a mai spus Violeta Alexandru.

Despre pensionari, aceasta a spus că este nevoie de stabilitate. „Am în vedere pensii corecte, care să se bazeze pe principiul contributivităţii”, a mai declarat aceasta.

„Nu tăiem pensii şi salarii”, a declarat în comisii Violeta Alexandru, ea precizând că se va ocupa de muncitorii care deși nu lucrează cu normă întreagă, plătesc contribuții ca și cum ar fi.

„Voi trata cu respect persoanele cu dizabilități și le voi reda demnitatea”, a mai spus ministrul propus la Muncă.

Aviz negativ pentru ministrul propus la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației

UPDATE. Ion Ștefan, propus propus la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, a primit aviz negativ, cu 17 voturi ”pentru” și 19 voturi ”împotrivă”.

Ștefan a recunoscut că nu a plătit impozit de 19 ani pentru locuinţa de 910 metri pătraţi pe care o deţine și a promis că va remedia situația.

Este al doiolea aviz negativ primit de miniştrii Cabinetului Orban, după cel de marţi, în cazul lui Florin Cîţu.

Premierul desemnat, Ludovic Orban, l-a apărat pe ministrul propus.

„Faptul că a fost emoționat, pentru că nu a participat niciodată la o astfel de execuție politică cum i-a pregătit majoritatea PSD, evident că într-o oarecare măsură l-a afectat”, a spus Ludovic Orban.

PSD a cerut retragerea miniştrilor care au fost avizaţi negativ. Orban merge mai departe cu ei

PSD a cerut premierului desemnat Ludovic Orban să îi înlocuiască de urgenţă pe miniştrii propuşi care au primit avize negative din partea comisiilor de specialitate – Florin Cîţu şi Ion Ştefan, a declarat liderul deputaţilor social-democraţi, Alfred Simonis.

El a arătat că prestaţia lui Ion Ştefan, propus ministru al Dezvoltării, a fost „execrabilă”.

„Nu, nu am fost mulţumiţi, prestaţia domnului Ştefan a fost execrabilă, lamentabilă. Este probabil cel mai slab ministru audiat în ultimii 30 de ani în Parlamentul României, împreună cu doamna Guseth (Cristina Guseth, propusă ministrul Justiţiei în Cabinetul Cioloş – n.r.). Sunt cei mai slabi candidaţi la postul de miniştri audiaţi vreodată în Parlamentul României.

Premierul desemnat, Ludovic Orban, a declarat că nu îi va retrage pe miniştrii propuşi care au primit aviz negativ în comisiile parlamentare de specialitate.

„Ar însemna să-mi neg toată cariera politică de 30 de ani. Nu accept evaluarea pe care o face PSD pentru un candidat de ministru pe care l-am propus. A fost un vot politic, iar modul în care a decurs audierea a arătat că, de fapt, a fost pregătită în detaliu şi a avut scopul de a determina acest vot negativ”, a spus Orban la Palatul Parlamentului, după ce Ion Ştefan, pe care l-a propus pentru Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, a primit aviz negativ în Comisiile de administraţie ale Parlamentului.

Bogdan Aurescu: MAE trebuie reformat, să înceteze detașările. Aviz pozitiv pentru cel desemnat la Ministerul de Externe

UPDATE. Bogdan Aurescu, consilier prezidenţial, este audiat în comisiile de specialitate din Parlament. El a mai fost în 2014-2015 ministru de Externe.

Ministrul propus la Afaceri Externe a primit aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Decizia a fost luată cu 31 de voturi „pentru”, 3 „împotrivă” şi 2 abţineri.

Trei dintre miniștrii lui Ludovic Orban au primit avize negative în comisii. Premierul desemnat îi susţine în continuare


„E necesară regândirea modului în care se face promovarea pe grade, trimiterea la post, reîncadrarea în țară. Trebuie făcută clasificarea misiunilor diplomatice în funcție de gradul de încărcare, riscuri, numărul de români”, a anunţat Aurescu, în faţa parlamentarilor.

E a prezentat priorităţile portofoliului pe care îl va gestiona, dacă va primi votul în Parlament.

Printre acestea se află întărirea statutului european și transatlantic al României, stabilirea unui calendar realist al aderării la spațiul Schengen şi politica de extindere a UE.

„E necesară întărirea flancului estic al NATO Pași înainte pentru ridicarea vizelor cu SUA”, a mai spus Bogdan Aurescu.

Ion Ştefan: „Risipa banului public trebuie să dispară”

UPDATE. A început audierea lui Ion Ştefan, propus la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei.

Trei dintre miniștrii lui Ludovic Orban au primit avize negative în comisii. Premierul desemnat îi susţine în continuare

Parlamentarii din comisii s-au ceartat dacă să pună câte trei întrebări de grup politic sau fiecare să pună o întrebare şi ministrul să dea răspunsul.

Ion Ştefan a declarat în cadrul audierii că prima sa decizie de ministru va fi să dea o decizie privind plata tuturor banilor restanţi, pentru administraţiile locale.

„Vom continua toate proiectele pe PNDl 1 şi PNDL2, dar voi fi foarte atent la cheltuirea banului public. Risipa banului public trebuie să dispară”, a afirmat el.

Ion Ştefan a anunţat un nou program privind distribuţia de gaze naturale. „Fiecare român să aibă gazul românesc în case”, a adăugat el.

Ion Ştefan a mai anunţat că trebuie finalizate toate cele trei stadioane pentru Campionatul European de Fotbal.

„Imediat după învestitură voi avea o discuţie serioasă cu cei de la Compania de Investiţii”, a afirmat el, adăugând că a fost în teren pentru a vedea stadiul lucrărilor la cele trei stadioane.

„Ne propunem simplificarea procedurilor de avizare”, a mai spus Ştefan.

„Sunt un adept al descentralizării, dar nu a unei descentralizări haotice”, a declarat ministrul propus.

Virgil Popescu: „Modul în care toţi consumatorii casnici sunt subvenţionaţi acum trebuie să înceteze”. Aviz favorabil în comisii

UPDATE. Virgil Popescu, ministrul propus la portofoliul de la Economie, Energie şi Mediul de Afaceri, a fost audiat în comisii.

Membrii comisiilor economice reunite ale Parlamentului au admis nominalizarea lui Virgil Popescu pentru funcţia de ministru al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, cu 31 voturi pentru, 7 voturi împotrivă şi 9 abţineri.

Trei dintre miniștrii lui Ludovic Orban au primit avize negative în comisii. Premierul desemnat îi susţine în continuare

El a declarat că „doar consumatorii vulnerabili de energie trebuie să fie ajutaţi, iar situaţia actuală, în care toţi utilizatorii casnici sunt subvenţionaţi de către stat, trebuie să înceteze”.

„Vom promova o politică energetică orientată către eficienţă energetică şi protecţia consumatorului vulnerabil. În prezent, România risipeşte foarte multe resurse, dar nu eficient. Consumatorii vulnerabili este nevoie să fie identificaţi şi protejaţi mai mult decât acum. Modul în care toţi consumatorii casnici sunt subvenţionaţi acum trebuie să înceteze”, a spus Popescu.

Monica Anisie vrea reducerea numărului imens de hârtii cu care este împovărat profesorul. A primit aviz favorabil

UPDATE. Ministrul propus la Educaţie şi Cercetare, Monica Anisie, a declarat, în cadrul audierii din comisii, că prioritatea sa va fi elevul.

Monica Anisie a primit aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Decizia a fost luată cu 17 voturi „pentru”, patru „împotrivă” şi şase abţineri.

Trei dintre miniștrii lui Ludovic Orban au primit avize negative în comisii. Premierul desemnat îi susţine în continuare

„Reperele mele vor fi stabilitate, transparență și predictibilitate. (…) Voi acorda întreaga mea atenție elevului și, mai ales, viitorului student”, a spus ea.

Monica Anisie a mai arătat că este un mandat scurt, dar se va asigura că se va realiza un cadru previzibil, transparent şi stabil.

” Cred că şi elevii, şi profesorii, şi studenţii sunt sătui de acest cuvânt – reformă. Trebuie stabilitate în sistem şi acest lucru se poate realiza prin decizii transparente şi decizii luate prin consultare”, a susţinut Anisie.

„Să eliminăm cultura plagiatului și să creștem calitatea în educație”, a mai spus ea.

Anisie a vorbit despre abandonul școlar, o altă problemă extrăm de gravă.

„Trebuie să găsim măsurile potrivite pentru a combate abandonul și analfabetismul. Am inițiat programul pilot masa caldă în școli tocmai pentru a preveni abandonul. De la 6,1% rata de abandon s-a ajuns la 1,7%”, a afirmat ministurl propus.

O altă măsură anunţată de ministru este decontarea transporutului, programul școală după școală și consilierea la școală.

-S-a spus de atâtea ori că nu avem un plan cadru, că nu avem programe, că nu avem profesori bine pregătiți. Nu e adevărat, avem profesori bine pregătiți. Însă trebuie pregătiți și în programe pedagogice.

Ministrul propus a arătat că va rămâne acelaşi profesor de română de la Colegiul Tudor Vianu.

Principalele priorităţi ale Ministrului Educaţiei şi Cercetării

  • pregătirea bugetului pentru 2020
  • trebuie să realizăm un audit intern, în vederea predării-primirii
  • integrarea instituţională a activităţii de cercetare în cadrul ministrului
  • deblocarea situaţiilor de risc în privinţa activităţii manageriale în inspectoratele unde delegările încetează
  • emiterea ordinelor de ministru pentru metodologia cu cifrele de şcolarizare pentru anul viitor
  • reducerea numărului imens de hârtii cu care este împovărat profesorul

Aviz pozitiv pentru ministrul Tineretului şi Sportului, Ionuţ Stroe

UPDATE. Deputatul Marian Ionuţ Stroe, propus pentru a ocupa funcţia de ministru al Tineretului şi Sportului în Guvernul Orban, a primit, miercuri, aviz favorabil din partea Comisiilor pentru Învăţământ, Ştiinţă, Tineret şi Sport din Camera Deputaţilor şi Senat.

Trei dintre miniștrii lui Ludovic Orban au primit avize negative în comisii. Premierul desemnat îi susţine în continuare

Decizia a fost luată cu 18 voturi „pentru”, 5 „împotrivă” şi 8 abţineri.

„România găzduieşte anul viitor patru meciuri la Campionatul European de Fotbal EURO 2020, o urgenţă este finalizarea obiectivelor asumate de guvern. Şi voi încerca să accelerez întreg procesul de realizare a a cestor investiţii pentru a ne onora angajamentele şi pentru a nu rata această mare oportunitate. Angajamentele şi obligaţia guvernului cuprind: construirea a patru stadioane pentru antrenamentul echipelor aprticipante, a 150 de baze sportive şi a 100 de terenuri de şcoală mici”, şi-a prezentat Ionuţ Stroe priorităţile.

Stroe a mai spus că speră, ca la finalul mandatului său, Ministerul să nu mai aibă doar rolul de a plimba banii dintr-o parte în alta, ci să fie folosiți, la fel cum fac americanii în finanțarea activităților sportive.

„Îmi doresc să pornim o dezbatere sinceră privind modificarea Legii Sportului sau, de ce nu, să luăm în calcul o nouă Lege a Sportului. Noua lege ar putea avea un cadru unitar pentru finanţări, un regim special al sponsorizărilor, astfel încât companiile să poată aduce bani în sport, precum şi posibilitatea bugetării multianuale, necesară activităţii sportive. În ceea ce priveşte tineretul, ne propunem deblocarea Legii Tineretului, care acum este în Parlament”, a mai spus el.

La audieri au participat premierul desemnat Ludovic Orban şi Raluca Turcan, nominalizată pentru funcţia de vicepremier.

Miercuri vor fi audiaţi Bogdan Aurescu, propus ministru al Afacerilor Externe, Cătălin Predoiu, propus ministru al Justiţiei şi Virgil Popescu, propus ministru al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.

Vor mai veni în faţa parlamentarilor Lucian Bode, propus ministru al Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Ion Ştefan, propus ministru al Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, Cristina Monica Anisie, propusă ministru al Educaţiei şi Cercetării, şi Ionuţ Stroe, propus ministru al Tineretului şi Sportului.

Violeta Alexandru, propusă ministru al Muncii şi Protecţiei Sociale, va fi audiată de la ora 14,00 de comisiile pentru muncă şi protecţie socială şi pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi.

Marţi, în prima zi de audieri, au fost avizaţi pozitiv şapte dintre miniştrii propuşi: Victor Sebastian Costache – ministrul Sănătăţii, Marcel Ion Vela – ministrul Afacerilor Interne, Ionel Nicolae Ciucă – ministrul Apărării Naţionale, Nechita-Adrian Oros – ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Costel Alexe – ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Bogdan Gheorghiu – ministrul Culturii şi Ioan Marcel Boloş – ministrul Fondurilor Europene.

Florin Cîţu, propus ministru al Finanţelor Publice, a fost avizat negativ de comisiile de specialitate.

Votul din comisii este unul consultativ.

Votul pentru învestirea Guvernului Ludovic Orban urmează să aibă loc luni, de la ora 14,00, în plenul reunit al Parlamentului.

Citeşte şi:

Starea Libertății | Cum comentează Dragoș Pătraru afirmațiile făcute de miniștrii propuși în timpul audierilor: „Băi, sunteți pe bune?”

„Am rămas marcată ce îi plăcea..” O fostă amantă a lui Cristiano Ronaldo, dezvăluiri fără perdea: „Mi-am îndeplinit o fantezie cu el”
PARTENERI - GSP.RO
„Am rămas marcată ce îi plăcea..” O fostă amantă a lui Cristiano Ronaldo, dezvăluiri fără perdea: „Mi-am îndeplinit o fantezie cu el”
Prinsă în pădure cu AMANTUL! O celebră PREZENTATOARE de la noi și-a spulberat căsnicia
Playtech.ro
Prinsă în pădure cu AMANTUL! O celebră PREZENTATOARE de la noi și-a spulberat căsnicia
Racheta rătăcită de China în spaţiu urmează să intre în atmosfera terestră duminică dimineață, potrivit ultimelor estimări
Observatornews.ro
Racheta rătăcită de China în spaţiu urmează să intre în atmosfera terestră duminică dimineață, potrivit ultimelor estimări
Horoscop 9 mai 2021. Fecioarele au șansa de a acumula un capital pozitiv pe plan profesional
HOROSCOP
Horoscop 9 mai 2021. Fecioarele au șansa de a acumula un capital pozitiv pe plan profesional
Tragedie uriaşă pe DN1. Doi soți și-au pierdut viața, iar copiii lor sunt grav răniți şi ar putea muri şi ei. 'Motorul pur şi simplu a zburat'
Știrileprotv.ro
Tragedie uriaşă pe DN1. Doi soți și-au pierdut viața, iar copiii lor sunt grav răniți şi ar putea muri şi ei. 'Motorul pur şi simplu a zburat'
Handbalista româncă celebră, bătută şi violată: "M-a chemat în cameră şi...". Cine e agresorul: primele informaţii
Telekomsport
Handbalista româncă celebră, bătută şi violată: "M-a chemat în cameră şi...". Cine e agresorul: primele informaţii
Cum să-ți faci manichiura french perfectă, la tine acasă (Publicitate)
PUBLICITATE
Cum să-ți faci manichiura french perfectă, la tine acasă (Publicitate)