Costel Alexe: „Trebuie să terminăm odată cu tăierile ilegale de păduri din România, iar tehnologia ne ajută să facem asta”

UPDATE. Şi miniştrii propuşi la Agricultură şi Mediu, Adrian Oros şi Costel Alexe au fost avizaţi pozitiv în comisii.

Miniştrii Guvernului Ludovic Orban, audiaţi în Parlament. Avize favorabile pentru şapte portofolii. Florin Cîţu, singurul care a fost respins

„Vom elabora Planul Naţional pentru Combaterea Tăierilor Ilegale, un document strategic la nivelul Guvernului. Vom implica toate instituţiile competente şi toţi specialiştii de care dispunem, însă avem nevoie şi de expertiza mediului academic şi a societăţii civile”, a spus ministrul propus la Mediu.

Alexe a arătat că s-a plantat mult prea puţin până acum comparativ cu ritmul tăierilor, iar aceste procente va trebui să le inversăm.

„Pentru restul suprafeţelor aflate în proprietate privată, Gărzile forestiere se vor asigura că legea privind plantările este respectată la literă. Trebuie să terminăm odată cu tăierile ilegale de păduri din România, iar tehnologia ne ajută să facem asta”, a anunţat Costel Alexe.

Marcel Vela promite desecretizarea dosarului 10 august şi reforma Jandarmeriei. Aviz favorabil în comisii

UPDATE. Marcel Vela, propus la Ministerul de Interne, a fost audiat în comisiile din Parlament şi a primit 17 voturi „favorabile” şi 10 împotrivă.

Miniştrii Guvernului Ludovic Orban, audiaţi în Parlament. Avize favorabile pentru şapte portofolii. Florin Cîţu, singurul care a fost respins

„Evenimentele dramatice din ultimii ani au pus într-o lumină neplăcută Jandarmeria și Poliția, instituții care au eșuat de mai multe ori. Se impune ca împreună să lucrăm pentru a iniția o reformă care să reașeze în serviciul public aceste activități”, a spus acesta.

Vela a anunţat că îşi propune reformarea funcționării Jandarmeriei, prin stabilirea unor reguli ferme de intervenție, dar și sancționarea abuzurilor.

În plus el a anunţat o evaluare a activității MAI și a structurilor din subordine pentru desecretizarea documentelor din dosarul 10 august, întărirea capacității administrative, îmbunătățirea legislației în cea ce privește Jandarmeria și Poliția.

Nicolae Ciucă, aviz favorabil în comisii, pentru Ministerul Apărării

UPDATE. Ministrul propus la Apărare, Nicolae Ciucă a fost avizat pozitiv de comisiile de specialitate cu 18 voturi „pentru” şi 6 împotrivă.

După vot, acesta a precizat că, dacă guvernul nu trece, îşi va păstra statutul de general în rezervă.

Florin Cîţu, aviz negativ în comisii

UPDATE. Ministrul propus al Finanţelor Publice, Florin Cîţu a primit aviz negativ în comisii.

Membrii celor două comisii au avizat negativ noul mandat la Finanţe, cu 19 voturi pentru, 19 împotrivă şi nicio abţinere.

Avizele pentru miniştrii propuşi sunt consultative, astfel că Florin Cîţu nu riscă nimic prin acest vot.

Bogdan Gheorghiu, aviz favorabil pentru Ministerul Culturii

Miniştrii Guvernului Ludovic Orban, audiaţi în Parlament. Avize favorabile pentru şapte portofolii. Florin Cîţu, singurul care a fost respins


UPDATE. Bogdan Gheorghiu, propus pentru funcţia de ministru al Culturii, a primit, marţi, aviz favorabil din partea Comisiilor reunite de cultură ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Decizia a fost luată cu 14 voturi ”pentru”, cinci ”împotrivă” şi şase abţineri.

Partidul Naţional Liberal înţelege protejarea şi promovarea patrimoniului ca pe o formă de dezvoltare socială şi economică, a afirmat Bogdan Gheorghiu, propus pentru funcţia de ministru al Culturii.

„Patrimoniul cultural are o valoare pe care n-o putem înlocui şi pe care trebuie s-o tratăm ca pe un capitol care revine de drept generaţiilor următoare. Conservarea patrimoniului istoric este nu numai o formă de conectare între generaţiile care se succed în societate, ci şi o resursă esenţială pentru dezvoltare. Partidul Naţional Liberal înţelege protejarea şi promovarea patrimoniului ca pe o formă de dezvoltare socială şi economică. Generaţiile actuale sunt la rândul lor creatoare de cultură şi, implicit, de patrimoniu pentru viitor”, a declarat Gheorghiu, la audierea în comisiile de specialitate din Parlament.

Nicolae Ciucă, despre pensiile celor din Armată: Este momentul să oprim orice experimente care pot afecta moralul Armatei și implicit apărarea națională ”

UPDATE. Fostul şef al Statului Major al Armatei, Ionel Nicolae Ciucă, este audiat în comisiile reunite de apărare din Parlament.

Miniştrii Guvernului Ludovic Orban, audiaţi în Parlament. Avize favorabile pentru şapte portofolii. Florin Cîţu, singurul care a fost respins

Ciucă a fost trecut în rezervă de către preşedintele Klaus Iohannis, cu o zi înainte de audiere.

Nicolae Ciucă a declarat că va asigura o execuţie bugetară care să se încadreze în procentul de 2% din PIB, pentru Apărare.

El a vorbit despre continuarea analizei strategice a apărării şi modernizarea structurilor de forţă speciale din Armata României.

Nicolae Ciucă a vorbit despre salarizarea în domeniu.

„Desele modificări privind sistemul de salarizare și pensii afectează moralul și starea de spirit în instituțiile din domeniul securității naționale. Este momentul să oprim orice experimente care pot afecta moralul Armatei și implicit apărarea națională”, a spus el.

Ciucă a reiterat faptul că susţine păstrarea pensiilor speciale pentru militari.

Victor Costache, aviz favorabil pentru Ministerul Sănătăţii

UPDATE. Victor Costache, propus pentru a ocupa funcţia de ministru al Sănătăţii în Guvernul Orban, a primit, marţi, aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Au votat „pentru” 13 parlamentari, unul a votat „împotrivă” , iar patru s-au abţinut.

Florin Cîţu anunţă ţelul său, ca ministru: Eradicarea sărăciei din România

UPDATE. A început audierea ministrului propus la Finanţe, Florin Cîţu. Parlamentarii din comisii s-au certat minute în şir pe procedra de audiere, respectiv dacă acesta să răspundă la un calup de întrebări sau la fiecare întrebare în parte.

Miniştrii Guvernului Ludovic Orban, audiaţi în Parlament. Avize favorabile pentru şapte portofolii. Florin Cîţu, singurul care a fost respins

Propunerea PNL, ca ministrul propus să răspundă după fiecare întrebare, a fost respinsă la vot. Eugen Teodorovici s-a contrat cu deputaţii PNL. „Uşor cu pianul pe scări”, a spus spus el, despre votul din comisie, pe modalitatea de audiere.

Florin Cîţu a spus în cadrul audierii că uşa sa de ministru este deschisă pentru toşi parlamentarii, fiind întrerupt de ironiile celor de la PSD.

„Ţinta mea este eradicarea sărăciei din România”, a mai spus Cîţu. „Lăsaţi foile. Citiţi de pe foi?”, a răspuns Eugen Teodorovici.

Cîţu a mai spus că există deja o schiţă de proiect de buget pe anul viitor.

„Noi nu promitem spitale dacă nu avem bani, dar vom susţine orice iniţiativă privată care doreşte să construiască şcoli, grădiniţe, spitale. E timpul să lăsăm şi acest domeniu să se dezvolte”, a spus ministrul propus la Finanţe.

„Mă voi lupta ca niciun drept câştigat de cetăţenii români să nu fie pierdut prin decizii administrative”, a mai anunţat senatorul PNL.

„Românii trebui să ştie cum s-au cheltuit banii în ţara aceasta”, a adăugat el.

Boloş, primul ministru PNL avizat favorabil în comisii

UPDATE. Ministrul propus la Fonduri Europene, Marcel Boloş a fost avizat favorabil în comisiile de specialitate, cu 21 de voturi „pentru”.

Au votat în favoarea acestuia şi parlamentari de la PSD şi Pro România.

Victor Costache, propus la Ministerul Sănătății: „Pe durata mandatului meu, nu se va închide niciun spital”

UPDATE. Ministrul propus la Sănătate, Victor Costache, a declarat, marţi, în cadrul audierii din comisiile de specialitate, că în momentul de faţă, Guvernul are de gestionat câteva crize, una dintre ele fiind cea a rezidenţiatului.

Miniştrii Guvernului Ludovic Orban, audiaţi în Parlament. Avize favorabile pentru şapte portofolii. Florin Cîţu, singurul care a fost respins

„Trebuie să fim conştienţi că suntem o ţară care a pierdut peste 30.000 de medici, în ultimii ani”, a spus Costache.

Ministrul propus a spus că este nevoie de predictibilitate şi nu trebuie schimbate regulile în timpul jocului. El a spus că este nevoie de un examen pe model european.

Victor Costache a spus că este consilierul lui Ludovic Orban, de doi ani de zile.

Costache a pledat pentru legea vaccinării obligatorii şi pentru un fond complementar de asigurări de sănătate, care să se alăture celui de stat.

„Chestiunea vaccinării nu a fost tratată în integralitate nici la nivel european. Eu mă opun soluțiilor radicale. Trebuie să punem accent pe comunicare, să le facem pe mame să înțeleagă. Eu cred în comunicare, numai 12 țări din lume au introdus obligativitatea vaccinării”, a spus Costache.

„Pe durata mandatului meu, nu se va închide niciun spital”, a spus el, la întrebarea dacă se ia în calcul comasarea sau desfiinţarea unor unităţi medicale.

Costache a spus că medicii nu se întorc în ţară din cauza condiţiilor din spitale, iar salariile mărite nu sunt suficiente, dacă nu există condiţii pentru a lucra.

Marcel Boloş, propus la Fonduri Europene: „Există un risc de dezangajare de 3,2 miliarde de euro în anul 2020”

Propunerea pentru Ministerul Fondurilor Europene, Ioan Marcel Boloș a declarat în audierile din comisiile de specialitate că există un risc de dezangajare de 3,2 miliarde de euro în anul 2020. 

Miniştrii Guvernului Ludovic Orban, audiaţi în Parlament. Avize favorabile pentru şapte portofolii. Florin Cîţu, singurul care a fost respins

„Riscul de dezangajare există şi în actuala perioada de programare pana nu vedem inchis anul financiar, iar anul viitor e un risc de dezangajare de 3.2 miliarde (pe toate programele) ceea ce inseamna o dublare a eforturilor pentru ca in acest an a fost de 1,9 miliarde si a ramas 577 de milioane in zona programului operational regional”, le-a transmis Boloș parlamentarilor.

La audieri, ministrul propus pentru Fonduri Europene a declarat că trebuie făcute toate eforturile pentru ca România să nu piardă banii europeni și a propus mai multe măsuri.

„Avem nevoie de măsuri de normalitate -de la simplificarea procedurală, debirocratizarea instituțională, până la crearea celor mecanisme de creditare inovative”, a declarat Boloș.

Schimb de replici Teodorovici-Dancă: Țara bine nu se mai face, asta e sigur / După ce ați făcut este și foarte greu

În timpul discuțiilor, ministrul demis al Finanțelor, Euge Teodorovici, a început cu o declarație care a stârnit nemulțumire în sală. „Țara bine nu se mai face, asta e sigur”.

Replica a venit de la liberalul Ionel Dancă. „După ce ați făcut este și foarte greu”.

Conducerea reunită a Parlamentului a adoptat propunerea PSD, cu audieri marţi şi miercuri, pe parcursul a două zile.

Liberalii ar fi vrut ca audierile să aibă loc marţi, iar votul în plen să fie miercuri, însă majoritatea din BPR-uri a contestat ideea, pe motiv că în acea zi se comemorează tragedia din Colectiv.

Social-democraţii sunt pregătiţi să îi încurce, la audieri, pe miniştrii lui Ludovic Orban.

Semnalul a fost dat chiar de liderul PSD Viorica Dăncilă, care, în şedinţa grupurilor reunite ale PSD, le cerea parlamentarilor să facă „măcel”, la fel cu se întâmplase şi la audierile Guvernelor PSD.

Primii care intră în audieri sunt Florin Cîţu, propus la Ministerul Finanţelor Publice, Marcel Vela, la Interne, Ion Nicolae Ciucă, la Apărare, Adrian Oros, la Agricultură, Costel Alexe, la Mediu, Ion Marcel Boloş, la Fonduri Europene.

Vor mai fi audiaţi, marţi, Victor Sebastian Costache, la Sănătate şi Bogdan Gheorghiu, la Cultură.


Ce spune despre România un japonez care s-a mutat din 2007 aici. A remarcat un mare defect la români
PARTENERI - GSP.RO
Ce spune despre România un japonez care s-a mutat din 2007 aici. A remarcat un mare defect la români
Carmen Tănase rupe tăcerea despre motivul pentru care refuză testarea și vaccinarea anti-Covid-19: „Niște minciuni care...
Playtech.ro
Carmen Tănase rupe tăcerea despre motivul pentru care refuză testarea și vaccinarea anti-Covid-19: „Niște minciuni care...
Tânără din Caracal, răpită de pe stradă. Luată cu forța și urcată în mașină, la Dobrosloveni, a fost salvată după o acțiune în forță a poliției
Observatornews.ro
Tânără din Caracal, răpită de pe stradă. Luată cu forța și urcată în mașină, la Dobrosloveni, a fost salvată după o acțiune în forță a poliției
Horoscop 21 septembrie 2021. Balanțele sunt motivate să facă tot ce trebuie pentru a schimba anumite aspecte ale vieții lor
HOROSCOP
Horoscop 21 septembrie 2021. Balanțele sunt motivate să facă tot ce trebuie pentru a schimba anumite aspecte ale vieții lor
UE vă oferă 100.000 de euro. Ce condiție trebuie să îndepliniți
Știrileprotv.ro
UE vă oferă 100.000 de euro. Ce condiție trebuie să îndepliniți
Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire despre vaccin
Telekomsport
Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire despre vaccin
Ce trebuie să știi despre programul Act for Good
PUBLICITATE
Ce trebuie să știi despre programul Act for Good