MENIU CAUTĂ

UPDATE. A doua zi de dezbateri pe bugetul de stat pe 2019, în Parlament. Scandal pe bugetul Ministerului Educaţiei

Distribuie

Bugetul de stat pe 2019 a intrat, marţi, în a doua zi de dezbateri, în Parlament. După ce s-au dat avizele, în comisiile de specialitate, comisiile de buget-finanţe au început lucrul pe fiecare instituţie în parte, luni. Dezbaterile au ţinut până noaptea târziu şi au fost reluate marţi dimineaţă, urmând ca, cel mai probabil miercuri, să se dea raport final pe proiectul de buget. Dezbaterile au fost tensionate, între Putere şi Opoziţie. S-au acceptat mai multe amendamente, ale PSD dar şi ale UDMR, ceea ce arată că Uniunea va susţine, la vot, proiectul coaliţiei PSD-ALDE.

Vot pe bugetul Ministerului Transporturilor. Peste 200 de amendamente depuse

Comisiile parlamentare reunite pentru buget, finanţe şi bănci au dat marţi raport favorabil pentru proiectul de buget pe anul 2019 al Ministerului Transporturilor. Proiectul a fost aprobat cu patru amendamente, din aproape 200 depuse, şi a obţinut 19 voturi pentru.

Propunerea de buget pentru Ministerul Transporturilor se ridică, în 2019, la 13,13 miliarde de lei, în creştere cu 74,4% faţă de execuţia preliminată pentru 2018, care a fost de 7,53 miliarde de lei. La capitolul bunuri şi servicii este prevăzută o creştere de aproape 45%, la 11,471 milioane de lei, în timp ce cheltuielile de personal se majorează cu 10,74%, ajungând la 42 de milioane de lei.

Lista principalelor proiecte de construcţie autostrăzi, introduse în buget în anul 2019 cuprinde următoarele obiective: Autostrada Lugoj – Deva (sector Dumbrava-Deva), Autostrada Sebeş – Turda, Autostrada Suplacu de Barcău – Borş, Autostrada Câmpia Turzii – Târgu Mureş, Autostrada Varianta de Ocolire Bacău (profil de autostradă), Drumul expres Craiova – Piteşti, Autostrada de centură Sud a municipiului Bucureşti, inclusiv intervenţiile privind centura existentă (Lărgire la 4 benzi de circulaţie a Centurii Bucureşti între A1 – DN 5, DN 2 – A2 şi A1 – DN 7, pasajele Berceni, Domneşti, Olteniţa şi Mogoşoaia), Autostrada de centură Nord a municipiului Bucureşti, Autostrada Bucureşti – Braşov tronson Comarnic – Braşov sector Predeal – Cristian, podul suspendat peste Dunăre în zona Brăila, Autostrada Sibiu – Piteşti secţiunile 1, 4 şi 5.

Ministerul Tineretului şi Sportului, majorat cu 95% faţă de anul trecut

Bugetul Ministerului Tineretului şi Sportului pe 2019 a primit marţi raport favorabil în comisiile de buget-finanţe. Potrivit proiectului de buget, pentru MTS au fost alocaţi în acest an 658.046.000 lei, cu 95,19% mai mult decât anul trecut.

Bugetul MTS a fost adoptat în forma propusă de Guvern, fără amendamente. „La capitolul ‘Cheltuieli cu bunuri şi servicii’ avem 59.578.000 de lei. Această sumă va fi utilizată pentru plata premiilor sportivilor care obţin rezultate deosebite la competiţiile internaţionale, iar suma de 3.500.000 lei va fi utilizată pentru plata indemnizaţiilor care se acordă sportivilor pe perioada pregătirilor loturilor naţionale şi participării la competiţii. Cheltuieli pentru activitate de tineret – vom avea o sumă de 4.500.000 de lei, care va fi alocată pentru tabere pentru studenţi, tabere sociale şi pentru persoanele cu handicap. Suntem foarte bucuroşi, pentru că avem o creştere a bugetului de 95%”, a spus ministrul Tineretului şi Sportului, Bogdan Matei, la dezbaterile de la comisiile reunite.

Ministerul Agriculturii, buget de 22 de miliarde de lei, în 2019

Bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a primit raport favorabil din partea comisiilor. Proiectul a trecut în forma propusă de Guvern cu cele două amendamente acceptate în Comisiile reunite de Agricultură din Parlament.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a menţionat că bugetul pentru anul 2019 are prevăzut pentru investiţii un procent de 38,91% din suma totală alocată, iar 51,9% pentru spijinirea producătorilor agricoli.

MADR dispune în 2019 de un buget de 22,86 miliarde de lei, în creştere cu aproape 15% faţă de execuţia preliminată pentru anul 2018, de 19,91 miliarde de lei, fondurile urmând să fie alocate programelor pentru dezvoltarea agriculturii şi mediului rural, pescuitului şi afacerilor maritime.

Pentru următorii doi ani, 2020 şi 2021, bugetul MADR este estimat la 18,69 miliarde lei, respectiv 18,49 miliarde lei, însă acesta va creşte semnificativ pentru 2022, sumele prevăzute fiind de 30,62 miliarde de lei. Creditele de angajament în 2019 reprezintă 23,92 miliarde de lei, în scădere cu 7,55% faţă de anul anterior.

Ministerul Muncii, avizat de comisii. Cheltuielile de personal se ridică la 300.500 milioane de lei

Bugetul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale a primit raport favorabi, în forma propusă de Guvern.

Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale are prevăzute credite bugetare şi credite de angajament de 25,09 miliarde lei, în scădere cu -16,47% faţă de anul 2018, respectiv cu 16,03%, scăderea provenind din diminuarea cheltuielilor curente.

Cheltuielile de personal se ridică la 300,500 milioane de lei, în creştere cu 10,14% faţă de execuţia preliminată pe anul 2018, iar pentru bunuri şi servicii este prevăzută suma de 224,746 milioane de lei, în urcare cu 33,92%. „Pentru anul 2019 se estimează un buget aproximativ similar execuţiei anului 2018, deoarece, în ceea ce priveşte plata drepturilor de asistenţă socială, necesarul poate varia în funcţie de evoluţia veniturilor populaţiei şi a indicatorilor demografici, în special în privinţa indemnizaţiei acordate pentru creşterea copilului, a alocaţiei pentru susţinerea familiei, precum şi a alocaţiei de stat pentru copii. De asemenea, se va urmări evoluţia numărului de beneficiari ai prestaţiilor pentru persoanele cu handicap, precum şi ai alocaţiei de plasament, aceasta din urmă ca efect al măsurilor de dezinstituţionalizare”, se menţionează în proiect.

Ministerul Dezvoltării Regionale, mai mic decât anul trecut

Comisiile parlamentare de buget-finanţe au aprobat cu 16 voturi „pentru” şi 9 „împotrivă”, bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, nefiind acceptat niciun amendament de suplimentare a sumelor.

În acest an, bugetul MDRAP este de 5.223.510.000 lei, în descreştere cu 2,41% faţă de anul trecut. Secretarul de stat în MDRAP Sirma Caraman a afirmat că aproximativ 65% din buget este alocat transferului către unităţile administrativ-teritoriale pentru programele guvernamentale derulate de Ministerul Dezvoltării şi 20% este cofinanţarea pentru programele cu fonduri europene.

Ministerul Tineretului şi Sportului

Bugetul Ministerului Tineretului şi Sportului pe 2019 a primit raport favorabil. Potrivit proiectului de buget, pentru MTS au fost alocaţi în acest an 658.046.000 lei, cu 95,19% mai mult decât anul trecut.

Bugetul MTS a fost adoptat în forma propusă de Guvern, fără amendamente.

Ministerul Afacerilor Externe, fonduri suplimentare pentru exercitarea preşedinţiei Consiliului UE

Comisiile reunite de buget-finanţe ale Parlamentului au dat marţi raport favorabil bugetului Ministerului Afacerilor Externe pe anul 2019. S-au înregistrat 17 voturi „pentru” şi 12 „împotrivă”.

Bugetul propus pentru Ministerul Afacerilor Externe este de 1.104.282.000 de lei, cu aproximativ 27% mai mare faţă de cel de anul trecut. Potrivit ministrului Teodor Meleşcanu, creşterea se datorează majorării salariilor de bază, alocării de fonduri pentru exercitarea preşedinţiei Consiliului UE, dar şi pentru organizarea alegerilor în străinătate. Totodată, vizează şi alocarea de sume pentru reabilitarea şi modernizarea imobilelor din străinătate, proprietate a statului român, dar şi reînnoirea parcului auto.

Bugetele SGG şi ale Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, vot în comisie

Bugetul Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal pe anul 2019 a primit raport favorabil, marţi, în Comisiile de buget-finanţe ale Parlamentului. Comisiile de buget-finanţe ale Parlamentului au dat marţi raport favorabil bugetului Secretariatului General al Guvernului pe 2019.

La audierile din cadrul comisiilor de buget-finanţe ale Parlamentului, secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, a precizat că bugetul alocat SGG este satisfăcător.

„Secretariatul General al Guvernului are bugete pentru activitatea proprie, direcţiile operative şi Cabinetul primului-ministru, care sunt instituţii fără personalitate juridică. Avem în bugetul consolidat al SGG bugetele unor instituţii şi autorităţi care sunt ordonatori secundari şi, respectiv, terţiari de credite şi avem alte 7 instituţii şi autorităţi care au venituri proprii, dar beneficiază de subvenţii din partea SGG. Având în vedere stadiul actual de dezvoltare a ţării, de asemenea priorităţile programului de guvernare şi solicitările instituţiilor şi autorităţilor aflate în coordonarea, în aparatul de lucru sau în subordinea Secretariatului General, noi considerăm că bugetul alocat, astfel cum e prevăzut în proiect pentru SGG şi instituţiile şi autorităţile componente, este satisfăcător, este bun pentru a rezolva ceea ce şi-au propus şefii acestor structuri în acord cu priorităţi ale programului de guvernare”, a declarat Toni Greblă.

Comisiile de buget-finanţe au aprobat şi bugetele Consiliului Naţional al Audiovizualului şi pe cel al Secretariatului de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945 – 1989, în forma propusă de Guvern. În 2019, CNA are un buget de 13.667.000 lei, în creştere cu 25,51% faţă de anul trecut.

Comisiile reunite pentru buget, finanţe şi bănci au dat raport favorabil proiectului de buget al Consiliului Concurenţei pentru anul 2019. Proiectul instituţiei a fost avizat în forma propusă de Guvern cu 17 voturi pentru şi 12 împotrivă.

Comisiile reunite pentru buget, finanţe şi bănci au dat marţi raport favorabil proiectului de buget al Consiliului Concurenţei pentru anul 2019.

Ministerul Educaţiei Naţionale, scandal în comisie. Opoziţia îl acuză pe Dragnea că i-a plagiat un amendament

Comisiile de buget-finanţe reunite ale Parlamentului au acordat marţi raport favorabil bugetului pe 2019 al Ministerului Educaţiei Naţionale, cu 20 de voturi „pentru”, 14 „împotrivă” şi o abţinere.  Potrivit ministrului Ecaterina Andronescu, bugetul MEN pe 2019 se ridică la 39.254.200.000 lei.

Comisiile reunite au aprobat proiectul de buget cu mai multe amendamente, după o dezbatere care a durat aproape două ore şi unde au fost discuţii aprinse legate de o propunere privind masa caldă pentru elevi iniţiată de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, şi o alta pe acelaşi subiect a PNL.

Citeşte şi: Ministerul Sănătății confirmă investigația Libertatea despre falsul medic ginecolog: ”Diploma de licență și actul de rezidențiat sunt false!”

Citește mai multe despre buget 2019 și Parlament pe Libertatea.

Comentarii