MENIU CAUTĂ
, de Ana Hațeg

Drama unei femei care a fost concediată de angajator după ce a aflat că suferă de cancer de col uterin: „Mi-a semnat condamnarea la moarte!”

Distribuie

Cazul unui filipineze care a fost dată afară de la locul de muncă după ce s-a aflat că suferă de cancer aduce în atenție modul în care femeile sunt exploatate în Hong Kong. 

Baby Jane Teodoro Allas, în vârstă de 38 de ani, a fost concediată în timp ce se afla în concediu medical. Angajatorul său i-a scris că din moment ce suferă de cancer de col uterin nu mai are nevoie de serviciile ei.

Baby Jane lucra ca menajeră în locuința unei familii din Hong Kong. Dar după ce a aflat că este bolnavă, angajatorul său i-a scris că: „Având în vedere starea dvs. medicală, nu mai pot continua angajarea”.

Allas, care este din Palawan, în Filipine, spune că demisia a însemnat practic o condamnare la moarte, pentru că prin încetarea contractului de muncă ea pierde viza de lucru și este obligată să se întoarcă în țara sa natală. Plecând din Honh Kong ea nu mai putea beneficia asigurarea medicală de acolo și tratamentul pe care trebuie să-l urmeze – trei luni de chimioterapie și radioterapie pentru a-și micșora tumoarea, apoi o operație – în valoare de 127.400 de dolari americani, este mult prea costisitor pentru ea, scrie CNN.

Reprezentanții unui ONG care luptă pentru drepturile imigranților din Hong Kong spun că deși este ilegal ca o persoană să fie concediată în timp ce este în concediu medical, practica este destul de obișnuită, angajatorii profitând de faptul că odată concediați, angajații sunt obligați să se întoarcă în țările lor și nu au astfel posibilitatea de a rămâne și a-i da în judecată.

În căutarea unei vieți mai bune

Baby Jane este mama a cinci copii, iar în 2017 a mers în Hong Kong să lucreze pentru a câștiga mai mulți bani și a-și întreține familia. Ea a câștigat 4.520 dolari Hong Kong (576 dolari americani) pe lună, atât cât este salariul minim pentru un lucrător domestic, mult mai puțin față de salariul mediu din provincie, care se ridică la 16.800 de dolari Hong Kong (2.038 dolari americani). Însă pentru un filipinez această sumă înseamnă foarte mult și pe lângă îngrijirea copiilor își permitea să și adune bani.

Condițiile de muncă și de viață pe care le-a întâlnit în Hong Kong, totuși, erau grele. Odată ajunsă la familia la care lucra a fost obligată să doarmă într-o debara, acoperită doar cu o pătură, iar programul era unu infernal. Dar a suportat totul pentru banii pe care îi primea și pentru că se temea să plece pentru a nu rămâne fără viză.

În decembrie, însă, și-a dat seama că este bolnavă când a început să sângereze abundent, deși era la menopauză de trei ani. În ianuarie a mers la medic, iar diagnosticul era crunt: cancer de col uterin agresiv. Medicii i-au dat concediu medical până pe 18 februarie, pentru a avea timp de investigații medicale, dar angajatorul său a anunțat-o pe 17 februarie că renunță la serviciile sale.

Femeia spune că i-a cerut angajatorului să nu-i anuleze viza, dar a fost în zadar.

Din fericire, Baby Jane are o soră care lucrează și ea în Hong-Kong și a cărei angajatoare s-a oferit să o ajute. I-a dat un loc în care să locuiască, a suportat cheltuielile medicale pentru tratament și a ajutat-o să își dea în judecată fostul angajator.

Mai mult, angajatorul surorii sale a deschis o pagină de donații pe numele ei și încearcă să o ajute spunând că „Va muri dacă nu primește tratament urgent”.

Hong Kong găzduiește 385.000 de lucrători străini, din țări precum Filipine, Malaezia și Indonezia, care generează în fiecare an 12,6 miliarde de dolari pentru economia orașului, potrivit unui raport Enrich citat de CNN.

Foto: CNN


Citește și: Analiză BBC despre candidatura Laurei Codruța Kovesi la Parchetul European: „PSD o consideră dușmanul lor de moarte”


 

Comentarii