De Alexandru Ionescu,

Pentru unii poate fi un hobby ciudat. Pentru Ionel Nicolae insa, sau Berbezaie, cum ii zice lumea, a fi gropar e o meserie ca oricare alta. Nu o face din pasiune, vrea doar sa aiba ce pune pe masa si sa-si plateasca facturile. Ce il scoate din anonimat pe groparul nostru? In decursul a 20 de ani, Berbezaie a acoperit cu tarana peste 4.000 de oameni.


Pe Ionel Nicolae l-am gasit la munca, printre morminte, in cimitirul bucurestean Sfanta Vineri, intr-o dimineata blanda de iarna. Tocmai isi facea de lucru la o groapa. Langa el, un coleg mai tanar cauta sa fure din tainele acestei neobisnuite meserii.  Dupa ce a terminat de sapat groapa, si-a aprins o tigara cu miscari domoale. S-a asezat pe marginea unui cavou si a inceput sa ne arate cu mainile lui lungi si batatorite de  lopata care sunt mormintele importante din cimitir. ”Aici a fost aleea comunistilor. Zac peste tot astia”, ne explica omul nostru aratandu-ne crucile. Apoi, se ridica si ne plimba prin cimitir, intocmai ca un adevarat ghid turistic.

Din puscarias a ajuns gropar

Limba i se dezleaga repede si in citeva minute ne povesteste intreaga sa viata. A inceput sa ingroape oameni pe cand avea vreo 34 de ani, in 1988. Tocmai ispasise o condamnare la Jilava. “Nu am avut unde sa muncesc pentru ca nu ma angaja nimeni, dupa ce facusem parnaie. Stii si mata cum gandeste lumea in asemenea cazuri. Asa ca n-am avut de ales si m-am facut gropar, daca alta solutie nu a fost”, spune nea Ion sau Berbezaie, dupa cum ii zic colegii.

Sapa doua sau trei morminte pe zi

A lucrat la toate cimitirele din Bucuresti, iar din 2002 este la Sfanta Vineri. ”Am fost la Bellu, la Ghencea, peste tot in Capitala. Si aici, la Sfanta Vineri, am mai fost prin 1992, dar am stat doar doi ani. Sunt gropar vechi, nu gluma. As putea sa dau lectii astora mai tineri, care vin sa sape o groapa, dar nu stiu nici sa tina cazmaua bine in mana”, zice sigur pe el, in timp ce mana tine strans lopata, pe care nu a lasat-o nici o clipa jos.

Il stie toata lumea si la el apeleaza daca au nevoie de ajutor. Dar si el iti poate arata si cu ochii inchisi fiecare mormant din cimitir. Iti poate insira fara greseala toti mortii din “parohia” lui.


De-a lungul celor aproape 20 de ani de cand face aceasta meserie, Berbezaie a pierdut sirul celor pe care i-a ingropat. Cate doi sau chiar trei decedati pe zi, in functie de cum a fost cerinta. Nu chiar in fiecare zi, dupa cum singur recunoaste, dar oricum are ceva activitate in fiecare saptamana, fiind cel mai solicitat gropar din cimitir. ”In total sar de 4.000 de oameni pe care i-am dus la groapa”, spune el. ”Pai, va dati seama ca in aproape douazeci de ani ingropi cateva mii de persoane”, te invata Berbezaie ce inseamna aritmetica.

S-a obisnuit cu lacrimile si durerea familiilor indoliate, cu mirosul intepator  de cadavru si parca nici atingerea oaselor nu-l mai deranjeaza. Ba chiar nu se sfieste sa ne arate un craniu pe care tocmai il dezgropase. ”E durere mare cand vine cate un mort la groapa. Familia il plange si parca si mie imi vine sa plang, mai ales cand vad in cosciug cate un copil sau cate un tanar. Acum, dupa atatia ani, m-am obisnuit cu situatia. Tac si inghit, doar imi fac treaba si castig un ban cinstit”, marturiseste nea Ion. 

De povesti din strabuni, cu strigoi si moroi, nici nu vrea sa auda. ”Nu cred in asa ceva si de atatia ani nu am avut nici un cadavru lipsa la apel”, glumeste ironic si isi mai aprinde o tigara.

Munca europeana, salariu romanesc

Cel mai mare of al sau ramane salariul mic si nelinistea ca nu se va bucura si el de mai multi bani, mai ales acum, cand de la 1 ianuarie Romania a intrat in UE, iar el a devenit  gropar european. ”Suntem in randul lumii, dar eu tot patru milioane de lei vechi castig. Dupa atatia ani de munca, printre morminte am un salariu de mizerie. Am mare noroc cu pomenile care se fac in cimitir. E lumea miloasa si imparte coliva si colaci. Asa duc si eu acasa la copiii mei”.

L-am lasat pe nea Ion la poarta cimitirului. Ne condusese ca o adevarata gazda. Cimitirul a devenit, in timp, a doua casa a lui.


Nea Ion a dezgropat cadavre mumificate


Groparul spune ca a avut mai multe cazuri de cadavre mumificate, negasind pana acum nici o explicatie. ”In urma cu mai multi ani am scos-o pe sotia lui Barbu Stefanescu Delavrancea. Dupa 60 de ani era o mumie perfecta. Acum o luna am dezgropat o femeie care avea piele, unghii si par”.

Ilie Dumitrescu a recunoscut aventura cu soția unui polițist: "Omul m-a sunat și mi-a spus..."
GSP.RO

Ilie Dumitrescu a recunoscut aventura cu soția unui polițist: "Omul m-a sunat și mi-a spus..."

Horoscop 15 noiembrie 2019. Vărsătorii trebuie să evite stresul prelungit și intens
HOROSCOP

Horoscop 15 noiembrie 2019. Vărsătorii trebuie să evite stresul prelungit și intens