Nea Adolf, cum îl știau apropiații, ar fi împlinit 80 de ani la sfârșitul acestei luni, s-a născut la Hohenschwangau, localitate din apropierea frontierei Germaniei cu Olanda, într-o tabără unde erau cantonați etnici germani aduși din estul Europei. Acolo ajunsese și Barbara Stadler, o femeie originară din nordul României, din Voievodeasa-Sucevița, Furstental, așa cum îi spuneau nemții localității din Bucovina.
Femeia, care avea soțul pe front, era mama a doi copii și în acea primăvară a mai născut un băiețel și acesta a fost botezat chiar de Adolf Hitler, povestea chiar el, după ce s-a întors în România cu familia.
Certificat de naștere scris cu litere de aur și semnat de Hitler
În urmă cu zece ani, Ernst Stadler povestea pentru sursa citată ceea ce aflase de la mamă despre nașterea lui departe de Bucovina. „În anul 1940, familia mea a fost luată de aici, din Voievodeasa, și dusă în Germania, pentru că așa a făcut atunci Hitler cu toți nemții din Europa, i-a strâns în Germania.
Tata era neamț de origine, Mathias Stadler, mama la fel, Barbara Stadler, născută Gaschler. Când au plecat ai mei de aici aveau numai doi copii, frații mei mai mari, Peter și Alfred. Au fost cantonați într-un gen de tabără la Hohenschwangau, localitate din apropierea graniței germane cu Olanda. Imediat ce au ajuns acolo, tata a fost luat la război.
Îmi aduc aminte din cele ce mi-a povestit mama că le-au spus, încă de când au sosit că primul copil care se va naște în tabără va fi botezat de Hitler. În primăvara anului 1941, la 25 aprilie, m-am născut eu, chiar acolo la Schwangau.
Mama mi-a zis că am fost botezat de Hitler, de aceea am primit și numele de Adolf, alături de Ernst, și am aflat tot de la ea, Dumnezeu să o ierte, că certificatul meu de naștere era scris cu litere de aur și era semnat de Hitler. Mama a primit și niște bani atunci de la Hitler, un fel de premiu, mai mult, acesta i-a promis că va avea grijă de mine”.
Certificatul de naștere, distrus de frica rușilor
După război, familia s-a întors în Bucovina, într-o țară în care sovieticii vânau colaboratori ai nemților din timpul războiului. Mama bătrânului Ernst s-a asigurat că ai ei nu vor avea de suferit din cauza anilor petrecuți în Germania.
Nu am văzut niciodată certificatul de naștere, pentru că la sfârșitul războiului, când ne-am întors acasă în România, mama l-a distrus de frica rușilor, care erau peste tot atunci și vă dați seama ce s-ar fi întâmplat dacă ar fi găsit documentul cu semnătura lui Hitler. Cred că ne împușcau pe toți.
Adolf Ernst Stadler
„De teamă, atunci când mi-a făcut actele aici în țară, mama nu a mai trecut și prenumele Adolf, pentru că atât ar mai fi trebuit pentru noi. Însă în actele emise în Germania la vremea de atunci, eu figurez ca Stadler Adolf Ernst.
De altfel, acest lucru se vede și în documentele pe care le-am scos de la Arhivele Statului din Germania, atunci când umblam să obțin și acte germane, ceea ce am reușit.
Am și pașaport german, sunt și cetățean german, însă vă rog să mă credeți că niciodată nu am fost tentat să mă stabilesc acolo. De ce? Pentru că aici, la Voievodeasa, este casa mea și eu aici vreau să mor, chiar dacă doi dintre cei patru copii ai mei s-au stabilit acolo”, povestea atunci Ernst Stadler.
Bătrânul a murit săptămâna trecută, în urma unei afecțiuni pulmonare.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro