„În lunile de iarnă, oferta de ouă din fermele avicole este de 120 de milioane de ouă, iar în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale va creşte până la 150 de milioane de ouă. Pe lângă oferta industrială de ouă, în această perioadă apare şi cea din gospodăriile ţărăneşti, care ia în jur de 30% din piaţă, deoarece potenţialii cumpărători urbani se aprovizionează pe diferite canale din oferta ţărănească. În perioada de vară fermele industriale produc în jur de 80-90 de milioane de ouă”, a declarat Ilie Van, preşedintele Uniunii Columbofililor din România (UCPR).
Chiar dacă acum producătorii practică un preţ de 0,43-0,45 lei bucată fără tva, marile lanţuri de magazine nu scad sub 0,7-1,3 lei pe bucată, bazându-se pe creşterea consumului datorită Sărbătorilor Pascale.
Piaţa românească a înregistrat un deficit de 30 de milioane de ouă în lunile ianuarie şi februarie 2012, comparativ cu perioada similară a anului trecut, respectiv 12% din necesar, acesta provenind aproape integral din reducerea importurilor. Această scădere s-a datorat închiderii unor ferme, în ţările care nu au reuşit modernizarea lor. Legea dată la nivel european le obliga să+şi schimbe cuştile.
În România, există în prezent circa 150 de producători de ouă, dintre care 35 realizează 85% din producţia industrială românească.
Sursă: Agerpres
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro