MENIU CAUTĂ
, de Daniel Ionașcu

Accizele la țigări cresc cu 8,4%. Pachetul se scumpește cu aproape 70 de bani

Distribuie

Ministerul Finanțelor a emis un ordin prin care actualizează valoarea accizelor la țigări, astfel că un pachet de țigări se va scumpi cu aproape 70 de bani, potrivit calculelor Libertatea.

„Lume lume! S-a majorat acciza specifică la țigarete! Numai 8,4%. De la întâi aprilie. Ordin Ministrul Finanțelor Nr. 1719/2019”, a scris consultantul fiscal Adrian Bența, pe Facebook.

Contactat de către Libertatea, acesta a detaliat că se crește valoarea accizei cu 28 de lei pe mia de țigarete, ceea ce înseamnă 0,028 lei pe țigară. Înmulțind cu 20 de țigări dintr-un pachet și aducând și taxa pe valoarea adăugată, acest lucru înseamna un plus de 0,66 de lei.

„Fie producătorul poate scădea din profitul său, ceea ce nu prea s-a văzut, fie se va scumpi pachetul de țigări”, a spus Bența.

„Noi suntem acum sub nivelul accizelor din Vest, dar peste ce ne-am obligat la aderare. Scumpirea poate să crească contrabanda”, a mai declarat acesta.

Accizele la țigări au două componente: acciza specifică și acciza advalorem. Ministerul a crescut doar acciza specifică prin acest ordin.

Guvernul caută noi surse de bani

Guvernul României este în căutare de noi surse de bani. Ordonanța 114, care a fost adoptată la finele anului trecut și care introducea taxa pe activele bancare, o taxă de 2% în energie și alta de 3% în telecomunicații, este pe cale de a fi modificată după proteste ale mediului de afaceri.

Numai taxa pe activele bancare ar fi urmat să aducă la buget 4 miliarde de lei.

România este aproape de a fi retrogradată de către agenția de rating Standard & Poors în categoria țărilor nerecomandate pentru investiții. O astfel de retrogradare ar însemna creșterea costurilor de finanțare pentru stat, adică dobânzi mai mari de plătit.

Citește mai multe despre accize și ministerul finantelor pe Libertatea.

Comentarii