MENIU CAUTĂ
23 Feb. 2018 21:00 , de Alexandru Boariu

Acordarea subvențiilor agricole în 2018. Unde, în ce condiții și până la ce dată trebuie depuse cererile

Distribuie

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a demarat campania de informare a fermierilor, privind depunerea Cererii unice de plată pentru acordarea subvențiilor agricole în 2018. Iată procedura și cele mai importante condiții.

ALEXANDRU BOARIU

România, în calitate de stat membru al UE, beneficiază de fonduri europene pentru acordarea mai multor categorii de subvenții agricole: schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS), plata redistributivă, plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu, plata pentru tinerii fermieri, schema de sprijin cuplat în sectorul vegetal și zootehnic, schema simplificată pentru micii fermieri, ajutoarele naţionale tranzitorii (ANT) care se acordă în sectorul vegetal şi zootehnic s.a.m.d.

Unde și când se depun cererile

Cererile unice de plată se depun la Centrele judeţene, respectiv locale, Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) şi la  Centrul Municipiului Bucureşti, în perioada 01 martie – 15 mai 2018. În Campania din acest an, completarea declaraţiei de suprafaţă se realizează electronic, folosind aplicaţia IPA-Online la adresa: https://lpis.apia.org.ro/. Și crescătorii de animale vor completa Cererea unică de plată – declarație sector zootehnic, împreună cu funcționarul APIA, în aplicația dedicată sectorului zootehnic. Fermierii vor depune o singură cerere, chiar dacă aceştia deţin suprafeţe de teren în diferite localităţi sau judeţe. Cererile se depun la centrele județene, în cazul fermierilor care solicită o suprafaţă mai mare de 50 hectare teren agricol şi la centrele locale, în cazul fermierilor care solicită o suprafaţă mai mică sau egală cu 50 hectare teren agricol.

 Condiții pentru acordarea subvențiilor agricole în 2018

Sunt eligibile la plată exploataţiile cu suprafaţa de cel puţin un hectar, formate din parcele agricole cu suprafaţa de cel puţin 0,3 hectare. În cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole sau al arbuştilor fructiferi, suprafaţa minimă a parcelei trebuie să fie de cel puţin 0,1 hectare și/sau, după caz, să dețină un număr minim de animale. Pentru legumele cultivate în sere și solarii, suprafața minimă a exploatației trebuie să fie de de 0,3 ha, iar suprafața minimă a parcelelor de 0,03 ha. Pentru a beneficia de subvenţii, solicitanţii (indiferent că sunt persoane fizice sau juridice) trebuie să prezinte adeverinţa eliberată de către unităţile administrativ-teritoriale, conform înscrierilor din registrul agricol. La depunerea cererii unice de plată fermierul trebuie să prezinte toate documentele necesare care dovedesc utilizarea legală a terenului agricol, inclusiv a terenurilor care conțin zone de interes ecologic, precum și a animalelor.

 Respectă planificarea făcută de APIA!

APIA roagă fermierii să se prezinte la data și ora la care sunt programați conform invitației primite, pentru acordarea subvențiilor agricole în 2018. Informaţiile se regăsesc postate pe site-ul APIA www.apia.org.ro şi în ghidurile adresate fermierilor care solicită plăţi pe suprafaţă de la sediile centrelor Judeţene şi locale ale APIA din fiecare judeţ. Pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, la secţiunea Dezvoltare Rurală, puteţi accesa şi informaţiile privind Programul Național de Dezvoltare Rurală-PNDR 2014 – 2020. Materialele de informare referitoare la Campania de primire a Cererilor Unice de Plată în anul 2018 sunt disponibile pe pagina de început a site-ul APIA: www.apia.org.ro.

Citește și: Ce se întâmplă cu subvențiile agricole în 2018. Cât s-a plătit în 2017 și cât urmează să se plătească în acest an

 

 

 

Citește mai multe despre agricultura și subventii pe Libertatea.

Comentarii