De Mihai Niculescu,

Situația aberantă cu „ambulanța neagră care răpește copii” pentru organe a explodat, la propriu, miercuri seară în București. O scriitoare din Brăila aflată la volanul unei dubițe-o fostă ambulanță, albă de data aceasta- care promova un eveniment cultural a fost la un pas să fie linșată de o mulțime furioasă. Oamenii adunați cu zecile în zona Gării de Nord au forțat ușile mașinii, au tras-o afară și au agresat-o. O femeie și-a stins țigara pe obrazul ei, povestește femeia îngrozită, care nu voia altceva decât să le inspire copiilor dragostea pentru carte.

Psihoza colectivă nu este deloc nouă, iar legenda ambulanței care răpește copii pentru a le fura organele apare periodic în mediul urban. O varianta a circulat și înainte de 1989, cu sectanții care le fură oamenilor sângele.

„Ambulanța neagră care răpește copii” circulă în toate orașele din România

Acum câțiva ani s-a produs un adevărat atac de panică în Bacău, în rândul elevilor de liceu, când s-a răspândit zvonul că o ambulanță neagră răpește elevii și le fură rinichii. Acum o lună, membri unei asociații aflați într-un microbuz alb au fost ridicați de poliție, după ce oamenii au sunat la 112 că răpesc copii pentru organe.

Două sau mai multe adolescente dintr-o localitate din apropierea orașului ar fi fost răpite de la o discotecă și ucise, vorbea lumea prin Bacău acum șase ani. Cei care le-ar fi omorât, le-ar fi recoltat apoi organele iar cadavrele le-ar fi pus în niște saci în care au băgat și bani împreună cu un bilet. Ar fi scris că suma este pentru ca fetele să aibă parte de o înmormântare creștinească.

Absurd în cazul Caracal! Ce le-a ascuns procurorilor polițistul Pistol în ziua în care Alexandra era căutată
Recomandări

Absurd în cazul Caracal! Ce le-a ascuns procurorilor polițistul Pistol în ziua în care Alexandra era căutată

Locul în care ar fi fost descoperite victimele s-a mutat, în câteva zile, din mediul rural, la oraș. Fetele au fost găsite ba sub podul de la Mărgineni, ba sub podul de la Șerbanesti, arată desteptarea.ro. Și nu mai erau două, ci patru. Iar cei care povesteau, susțineau că s-a dat și la televizor, au văzut ei sau prietenii lor subiectul la știri.

În 2007, legenda a provocat panică în județul Prahova. Atunci era vorba despre o ambulanță neagră cu un preot, un medic și un polițist care răpeau copiii pentru a le fură organele. Același zvon a apărut în ultimii ani la Târgu Mureș, Zalău, Sibiu, Baia Mare, Slatina, Gura Humorului și alte orașe din țară.

„Ambulanța neagră care răpește copii” a fost și ”Volga neagră”

Primele zvonuri despre răpirea copiilor pentru organe au apărut în anii 60 în America de Sud. În 2013, în Australia a apărut și elementul care a îngrozit populația – duba neagră.

Adevărata dimensiune a dezastrului de la Timișoara! Un expert în lucrul cu substanța ucigașă rupe tăcerea
Recomandări

Adevărata dimensiune a dezastrului de la Timișoara! Un expert în lucrul cu substanța ucigașă rupe tăcerea

În Europa de Est, era „Volga Neagră” condusă de preoți, călugărițe, evrei, vampiri, sataniști sau chiar Diavolul însuși. Legenda a circulat în special în anii ’60 și ’70 în țări ca Rusia, Polonia, Cehoslovacia, Belarus, Mongolia, Ucraina și Ungaria. Se credea că Volga răpea copii pentru a le preleva sângele necesar unor bogați din Occident sau arabi bolnavi de leucemie. De asemenea, legenda a fost reactivată mai târziu de poliția secretă poloneză care a inventat mitul Mercedesului negru care răpea adulți pentru prelevare de organe care apoi erau lăsați să moară. De fapt, mitul avea în spate niște răpiri reale pe care le făceau agenții de informații polonezi și pe care aceștia doreau să le mascheze cu această legendă urbană.

Cazuri reale cu „ambulanța neagră care răpește copii”, în Kosovo, India sau Africa

Există totuși un sâmbure de adevăr, pentru că au existat și cazuri reale în Kosovo, ori India și Africa. Oamenii răpiți în aceste cazuri nu erau luați din stradă de mașini, dar într-adevăr li se prelevau organele ulterior vândute pe piața neagră. Alteori, agresorii urmăreau mutilarea unor persoane arată dcnews.ro.

Grindeanu a împărțit funcții pentru fetele a doi senatori PNL și PSD. Mediile pe care le-au obținut, după proba scrisă și interviu
Recomandări

Grindeanu a împărțit funcții pentru fetele a doi senatori PNL și PSD. Mediile pe care le-au obținut, după proba scrisă și interviu

Ce spune Poliția Română despre „ambulanța neagră care răpește copii”

”Poliția Română a publicat, din nou, o avertizare pe facebook. Instituția a comunicat că nu a existat nici un caz real de răpiri de copii sau adulți pentru prelevare de organe.

”Nu e neagră, e albă și nu fură copii, aduce cultura în comunitate…este o simplă ambulanță casată, folosită într-un proiect cultural.

MIT: O ambulanță neagră se plimbă prin oraș și răpește copii pentru a le lua organele.

ADEVĂR: În România nu au fost înregistrate astfel de cazuri.

Emoția și rațiunea ne ghidează comportamentul, iar o decizie emoțională este bine să fie trecută prin filtrul rațiunii, chiar și ,,la cald”.

Dacă ai văzut ceva care ți se pare suspect, sună la numărul 112, venim imediat și clarificăm situația. Ne poți sprijini prin furnizarea cât mai multor informații care vor fi transmise în timp real, din dispecerat, colegilor care vin la sesizarea pe care ai făcut-o.

Te rugăm să nu distribui pe rețelele de socializare mesaje false. Acestea nu fac altceva decât să creeze o stare de panică nejustificată pentru orice părinte care își dorește tot ce-i mai bun pentru copilul său.

#PolițiaRomână #FakeNews #AmbulanțaNeagră”


Cine sunt cei doi oameni otrăviţi în Marea Britanie. Analizele au confirmat că otrava este aceeaşi ca în cazul Skripal


 

Anamaria Prodan, atac devastator la Gică Hagi: „Probabil oamenii nu au curajul să-i spună în față”
GSP.RO

Anamaria Prodan, atac devastator la Gică Hagi: „Probabil oamenii nu au curajul să-i spună în față”

Horoscop 22 noiembrie 2019. Peștii sunt asaltați de solicitări
HOROSCOP

Horoscop 22 noiembrie 2019. Peștii sunt asaltați de solicitări