Mergi direct la conținut »
Adio, obiecte din plastic de unică folosință! Parlamentul European a votat pentru interzicerea lor, începând cu 2021
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Adio, obiecte din plastic de unică folosință! Parlamentul European a votat pentru interzicerea lor, începând cu 2021

Adio, obiecte din plastic de unică folosință! Parlamentul European a votat pentru interzicerea lor, începând cu 2021

Parlamentul European susține interzicerea obiectelor din plastic de unică folosință, precum farfurii, tacâmuri ori bețișoare de urechi, votul aleșilor PE fiind unul covârșitor în favoarea acestei măsuri, ce urmează să intre în vigoare peste doi ani. 

De Dana Aramă,

Parlamentul European a votat ieri interzicerea la nivel european a obiectelor de unică folosinţă din plastic, precum paiele, tacâmurile şi beţişoarele pentru curăţarea urechilor, în încercarea de a reduce poluarea mărilor şi oceanelor.

Proiectul de lege fusese deja aprobat în cadrul negocierilor cu statele membre, dar urmează ca fiecare stat în parte să legifereze corespunzător acest aspect. Măsura va intra în vigoare în 2021 şi a fost aprobată cu 560 de voturi pro şi doar 35 contra, notează Mediafax.

Urmatoarele produse vor fi interzise în UE din 2021:

  • Tacâmuri din plastic de unică folosință (furculițe, cuțite, linguri, bețișoare)
  •  Farfurii din plastic de unică folosință
  • Paie din plastic
  • Bețișoare de urechi din plastic
  • Bețișoare din plastic pentru baloane
  • Produse și recipiente pentru alimente din material plastic oxodegradabil și recipiente pentru băuturi fabricate din polistiren expandat

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat că Europa nu este cea mai mare sursă de poluare cu plastic, dar această măsură ar putea servi drept exemplu pentru restul lumii. „Chiar dacă poluarea pe care o producem este relativ limitată, schimbarea modelului nostru economic are un impact global”, a spus el.

Cum a aranjat primăria lui Firea licitația celor 100 de tramvaie
Recomandări

Cum a aranjat primăria lui Firea licitația celor 100 de tramvaie

Pe lângă interzicerea produselor de unică folosinţă din plastic pentru care există alternative, Uniunea Europeană va încuraja statele membre să reducă utilizarea ambalajelor din plastic şi să introducă reguli mai stricte în ceea ce priveşte etichetarea.

Noua lege stabileşte şi ţinte în ceea ce priveşte reciclarea. Astfel, până în 2029, 90% din sticlele din plastic ar trebui să fie colectate selectiv şi reciclate. De asemenea, până în 2025, aceste recipiente vor trebui să conţină cel puţin 25% plastic reciclat, procent care va trebui să crească la 30% până în 2030.


Citește și: 

VIDEO/Chiar dacă regele Iordaniei și-a anulat vizita în România, prințesa Dina Mired a Iordaniei a venit în București și se oferă să-i ajute pe bolnavii români de cancer!

Close
Închide
  Close