Victime multiple ale escrocheriei

În perioada martie 2023 – iulie 2024, Eugen Chebac a abordat mai multe persoane care veneau la IML Iași pentru certificate medico-legale sau calcule de alcoolemie. 

Prezentându-se drept „Gelu”, el promitea că poate interveni pentru rezolvarea problemelor, contra cost.

Prima victimă a fost un șofer cu o alcoolemie de 2,14‰. Chebac i-a cerut 3.000 de euro pentru eliberarea urgentă a actelor, dar nu a făcut nimic după ce a primit banii. Șoferul a fost ulterior condamnat la închisoare.

Un alt exemplu este cel al unui șofer prins cu 2‰ alcoolemie. Chebac i-a luat în total 2.900 de euro, promițând rezultate mai bune la calculul retroactiv. În realitate, rezultatul final a indicat o valoare și mai mare, de 3‰.

Conform Ziarului de Iași, un al treilea client a fost un șofer prins drogat la volan. Tatăl acestuia i-a dat lui Chebac 5.000 de euro pentru ca analizele să arate că tânărul era „curat”. 

„5.000 de euro și se rezolvă”

Bineînțeles, promisiunea nu a fost onorată.

Un alt șofer, prins cu 2,75‰ alcoolemie, a plătit 4.000 de euro pentru reducerea rezultatelor la calculul retroactiv. După patru luni, Chebac i-a mai cerut 1.600 de euro, asigurându-l că „rezolvă sigur” într-o săptămână.

Raport al Congresului SUA: De ce armata rusă a înregistrat pierderi semnificative și n-a fost capabilă să câștige războiul din Ucraina ANALIZĂ
Recomandări
Raport al Congresului SUA: De ce armata rusă a înregistrat pierderi semnificative și n-a fost capabilă să câștige războiul din Ucraina ANALIZĂ

Ultima victimă menționată a fost un tânăr agresat. Acestuia, Eugen Chebac i-a cerut 500 de euro pentru a obține un certificat medico-legal cu mai multe zile de îngrijiri.

„Ancheta a stabilit ulterior că banii luați de la «clienți» fuseseră cheltuiți de Chebac în săli de pariuri și păcănele.”, scriu jurnaliștii ieșeni.

A scăpat „ieftin”

Eugen Chebac, de 57 de ani, lucra la IML Iași din 2008, ca administrator, arhivar și economist. 

În fața tribunalului, Chebac a recunoscut toate acuzațiile. 

Judecătorii au subliniat gravitatea faptelor: „Comportamentul inculpatului, care a pretins sume de bani sub pretextul că ar avea influență asupra cadrelor medicale pentru a modifica actele medicale ce urmează a fi folosite în dosare penale, afectează în mod considerabil încrederea cetățenilor în integritatea sistemului medical și în acurateţea actelor medicale, dar şi în corectitudinea actelor de justiţie”.

Cu toate acestea, instanța a luat în considerare și circumstanțele personale ale lui Chebac, inclusiv lipsa antecedentelor penale și eforturile sale de a depăși dependența de jocuri de noroc.

Sentința pronunțată a fost de 2 ani și 8 luni de închisoare cu suspendare, pe durata unui termen de supraveghere de trei ani. Hotărârea nu este definitivă și poate fi contestată la Curtea de Apel.


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.