MENIU CAUTĂ
, de Oana Tonca

Află care e salvarea noastră pe timp de criză şi de ce

Distribuie

Aurul este o monedă de schimb recunoscută internaţional care, în ciuda crizei, deprecierii valutei sau a căderii burselor, rămâne o investiţie sigură, având un trend ascendent. În plus, este cel mai popular dintre metalele preţioase. Mai mult, dacă stăm să analizăm, numai în ultimii doi ani preţul gramului de aur pur aproape şi-a dublat valoarea.
Dacă în martie 2010 aurul era cotat, la BNR, cu 107 lei/gram, în aceeaşi lună a acestui an preţul a ajuns la 176 lei/gram. Valoarea aurului rezidă din faptul că este un metal preţios găsit în rezerve limitate. E un metal cu tradiţie, care nu ţine cont de graniţe şi bariere de cultură sau limbaj, iar extragerea sa este un proces minuţios şi scump. Şi acest aspect are legătură cu creşterea preţului aurului: în cazul său, cererea este mai mare decât oferta.

Cinci motive pentru care să investeşti în aur

1. E stabil şi sigur
Spre deosebire de fluctuaţiile pieţei monetare şi a bursei, aurul a avut un trend constant de creştere, el nefiind influenţat de schimbările de pe piaţă. Dacă în piaţa valutară se poate vorbi despre un colaps, în cazul aurului aşa ceva nu a intrat în discuţie. Mai mult, este o investiţie care le face cu ochiul atât oamenilor de rând, cât şi marilor afacerişti şi companii.
2. E independent
Aurul oferă o siguranţă celor care îl posedă sau care investesc în acest metal preţios, deoarece este independent, nefiind sub controlul autorităţilor aşa cum este moneda. Mai mult, valoarea sa este recunoscută şi apreciată de toată lumea în aceeaşi măsură, fiind o monedă de schimb internaţională, care nu se supune unor reguli interne.
3. Are tradiţie în vremuri de criză
Aurul este recunoscut pentru puterea sa de supravieţuire în timpuri de criză sau război. Analiştii economici au observat că, de-a lungul timpului, acest metal preţios a fost cel care a salvat ţări care se confruntau cu grave probleme financiare.
4. E indestructibil
Aurul nu are nevoie de condiţii speciale în care să fie stocat şi rezistă schimbărilor de mediu şi dezastrelor naturale, fiind mai sigur decât bancnotele. Multe bănci păstrează aur, nu bancnote, care pot fi distruse în timpul unor incendii, cutremure sau inundaţii. Pe de altă parte, spre deosebire de monede sau bancnote, aurul nu poate fi copiat sau falsificat, puritatea sa, în cazul depozitelor şi a investiţiilor, putând fi verificată uşor.
5. Valorea sa e într-o continuă creştere
Preţul aurului creşte mereu, iar o investiţie făcută acum se poate dovedi o adevărată mină… de aur în viitor. În timp ce investiţia în acţiuni nu reprezintă o siguranţă, fiind una de risc, investiţia în aur este mai sigură, aurul cumpărat acum putând fi vândut la valori mult mai mari în câţiva ani.

Citește mai multe despre Investigații şi Reportaje pe Libertatea.

Comentarii