Potrivit surselor citate, vaccinarea înregistrează în această țară întârzieri importante. La începutul lunii februarie, autoritățile au decis să renunțe la vaccinul AstraZeneca din cauză că se îndoiau de eficiența acestuia împotriva tulpinii sud-africane a virusului. Stocurile au fost vândute către alte țări africane.
Apoi, vaccinările cu Johnson & Johnson au fost suspendate la jumătatea lunii aprilie din cauza trombozelor înregistrate în SUA.
Personalul medical, primul imunizat
Agenția sud-africană a medicamentului a dat săptămâna trecută aviz favorabil pentru J & J, iar guvernul reia acum prima fază a vaccinării, în care vrea să imunizeze 1,2 milioane de membri ai personalului medical din întreaga țară.
”S-a stabilit că există risc de unu la un milion să se formeze cheaguri de sânge după vaccinare. Având în vedere probabilitatea foarte mică, autorităţile de reglementare din lume au recomandat continuarea utilizării vaccinului”, a transmis ministrul sud-african al Sănătății, Zweli Mkhize, într-un comunicat de presă.
Autoritățile susțin că au suficiente doze de J & J și Pfizer pentru a vaccina cel puțin 45 de milioane de persoane, fără să dea însă un termen limită al campaniei. Precedentul termen era martie 2022.
Africa de Sud a înregistrat până în prezent peste 1,5 milioane de contaminări și peste 54.000 de morți din cauza Covid. Numărul total al persoanelor vaccinate nu mai apare, de câteva zile, într-un bilanț zilnic prezentat de către ministru.