Principala noutate a lui 2016 este că taxa pe valoare adăugată se reduce la 20%, cu un punct procentual mai puţin faţă decât a promis iniţial Executivul. Noul Cod Fiscal modifică și impozitarea salariilor. Pot obține deducere personală – o facilitate fiscală acordată de stat salariaților -, toți românii cu contracte individuale de muncă, care realizează venituri brute mai mici de 3.000 de lei.
Practic, în funcție de nivelul venitului și de numărul persoanelor aflate în întreținerea salariatului (soţia/soţul, copiii sau alţi membri ai familiei, până la gradul al doilea inclusiv), acesta va plăti impozit pentru o sumă mai mică din salariu. De exemplu, după ce Codul va intra în vigoare, pentru un venit brut de cel mult 1.000 de lei și patru persoane în întreținere, deducerea personală va crește de la 650 de lei acum, la 800 de lei, iar câștigul salariatului va fi de 16% din această sumă (impozitul pe venit), adică 128 de lei.
Printre cele mai aşteptate modificări erau și eliminarea taxei pe stâlp, supraacciza la carburanţi şi reducerea impozitului pe dividende, dar toate au fost amânate pentru 2017. Pe de altă parte, devine din ce în ce mai sump să fii proprietar de case și terenuri în România.
De la anul, nici pâmântul de sub locuințe nu va mai fi scutit de impozit, ca până acum. Dacă te știi cu hectare nemuncite doi ani la rând, sau cu vreo casă lasată în paragină, ești și mai bun de plată! Birurile pe ele cresc și de 5 – 6 ori.
Vor avea de plătit impozite uriașe și proprietarii clădirilor neîngrijite din marile orașe. Deputații din comisia de buget au venit cu o modificare la Codul fiscal astfel încât consiliile locale vor putea majora impozitul pentru clădirile și terenurile neîngrijite cu până la 500%.
În schimb, Guvernul a decis să nu mai crească valorile impozabile aferente taxelor şi impozitelor locale. Decizia finală a majorării taxelor și impozitelor locale – le vor putea crește cu până la 50%, faţă de 20% în prezent – va aparține fiecărei primării în parte.
Amânările noului Cod fiscal
Modificările au fost adoptate în forma iniţială, dar unele măsuri vor fi aplicate etapizat. Pe scurt, s-a convenit:
» reducerea TVA până la 20% de la 1 ianuarie 2016 şi până la 19% de la 1 ianuarie 2017;
» taxa pe stâlp va fi eliminată la anul doar pentru domeniul agricol şi va dispărea complet abia din 2017
» supra-acciza va fi eliminată tot din 1 ianuarie 2017;
» plafonarea CAS la 5 venituri medii brute va fi aplicată peste doi ani;
» reducerea impozitului pe dividende de la 16% la 5% va intra în vigoare tot de la 1 ianuarie 2017;
» din 2019, cota unică ar urma să scadă de la 16% la 14%.
Vezi care e prezența la vot la alegerile parlamentare 2024 și ce candidați sunt pe listele partidelor!