Violenta, dezastre naturale, zone de conflict sau tari in care legea e facuta de bande criminale. Locuri in care numaratoarea mortilor incepe de la cateva mii, iar rapirile de cetateni straini au devenit o afacere. Firmele internationale de consultanta in domeniul riscului au facut o lista cu tarile in care orice cetatean strain ar fi in pericol. Majoritatea sunt state africane sau asiatice in care conflictele fac ravagii de ani in sir, dar care au si obiective turistice si economice greu de neglijat.
Specialistii in risc, consultati de revista Forbes, ii avertizeaza mai ales pe oamenii care aleg sa lucreze in aceste zone asupra faptului ca organizatiile teroriste s-au reorientat catre asa-zisele tinte usoare. Bombele ucid acum turisti fara aparare, navetisti sau muncitori.
PAKISTAN – Securitate redusa
Grupurile islamiste, cele mai multe cu legaturi in Al Qaida, reprezinta o amenintare serioasa la adresa companiilor straine si muncitorilor veniti din alte tari. Atentatele cu masini-capcana, atacurile armate si sinucigase nu se intampla chiar in fiecare zi, dar sunt destul de frecvente si tintesc institutii straine, politicieni sau minoritati religioase. Ambasada Romaniei la Islamabad recomanda cetatenilor romani sa limiteze pe cat posibil prezenta lor in Pakistan, sa anunte ambasada ca au sosit, sa evite deplasarile in zone cu un ridicat grad de risc de securitate.
SOMALIA – Pericol pentru straini
Romania nu are nici un fel de reprezentanta diplomatica in Somalia, iar cetatenii romani sunt departe de orice fel de protectie din partea statului. Ambasada cea mai apropiata este in Etiopia. Pe de alta parte, posibilitatile de interventie si de protectie din partea autoritatilor locale sunt foarte reduse. În cursul anului 2005 au avut loc mai multe evenimente violente orientate impotriva functionarilor internationali din capitala tarii, Mogadiscio.
LIBAN – Teren minat si lupte interne
Ostilitatile cu Israelul s-au terminat in luna august a anului trecut, insa tensiunile politice interne devin din ce in ce mai violente. Militiile siite Hezbollah, care au si statutul de partid politic, isi mentin o prezenta puternica in toate regiunile. In sud, pericolul de a gasi campuri minate si munitie neexplodata e destul de mare. Ministerul Afacerilor Externe recomanda cetatenilor romani care calatoresc in Liban sa evite deplasarile in cartierele marginase ale capitalei, in Valea Bekaa, in zonele din sudul tarii.
R.D. CONGO – Atacuri armate si rapiri
Autoritatile romane ii sfatuiesc pe calatori sa evite deplasarile in zonele estice si nord-estice ale tarii, in special la zonele de frontiera cu Rwanda si Uganda. Grupuri de rebeli inarmati actioneaza in mod dezorganizat si provoaca incidente soldate cu atacuri armate, rapiri, violuri, furturi.
IRAK – Atentate teroriste la ordinea zilei
Nici o regiune a Irakului nu e sigura pentru vizitatori. Nici macar zona verde din Bagdad, care e cea mai fortificata. Bande criminale si teroristi cautati la nivel international sunt activi in Irak. Sute de civili mor in fiecare zi in atacuri sinucigase sau cu masini-capcana. Romania are la Bagdad cea mai mare ambasada, insa posibilitatile de interventie sunt reduse, conform Ministerului Afacerilor Externe.
AFGANISTAN – Liderii talibani sunt in libertate
Calatorii straini risca la tot pasul sa fie rapiti sau asasinati, mai ales daca se aventureaza in afara capitalei, Kabul. Fostii lideri talibani si membrii de seama ai retelei teroriste Al Qaida sunt inca liberi si atacurile cu bomba sunt frecvente. Romania nu are nici o forma de reprezentare diplomatica in Afganistan.