MENIU CAUTĂ
10 Sep. 2018 10:39

Impas politic în Suedia, după alegerile parlamentare. Extrema dreaptă a obținut aproape 18% din voturi

Distribuie

Suedia se află într-un impas politic, după alegerile parlamentare care au avut loc duminică. Blocul de centru-stânga a obținut 40,6% din voturi, în vreme de alianţa de centru-dreapta a întrunit 40,3% din sufragii. Un rezultat istoric a obținut formațiunea de extremă-dreapta, Democrații Suedezi, care au câștigat aproape 18% (17,6%) din voturi. 

Rezultatele parțiale ale alegerilor parlamentae de duminică arată că niciuna din formațiunile politice de centru-stânga și centru-dreapta nu a obținut suficiente voturi pentru a forma guvernul. Pe de altă parte, partidul de extremă-dreapta a câștigat aproape 18% din voturi și ar putea juca un rol de arbitru în acest peisaj politic fragmentat, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Pe de altă parte, premierul social-democrat suedez, Stefan Lofven (foto), a chemat luni opoziţia la dialog. Lofven s-a arătat determinat să rămână în fruntea guvernului și a arătat că vrea să blocheze potenţiala influenţă privind configuraţia puterii a formaţiunii anti-imigraţie Democraţii Suedezi. O extremă dreapta care, duminică, a obținut cu 5 puncte mai mult decât la precedentele alegeri (în anul 2014, partidul a obținut 12,9% din voturi).

Stefan Lofven, premierul Suediei (FOTO: EPA)

Stefan Lofven, premierul Suediei (FOTO: EPA)

Democrații Suedezi reprezintă un partid conservator de extremă-dreapta, înființat în 1988, care dorește limitarea imigrației non-europenilor pe teritoriul Suediei. Formațiunea politică este condusă de 13 ani de Per Jimmie Åkesson (foto).

Jimmie Akesson, liderul formațiunii de extremă-dreapta Democrații Suedezi (FOTO: EPA)

Jimmie Akesson, liderul formațiunii de extremă-dreapta Democrații Suedezi (FOTO: EPA)

În ultimii ani, sprijinul popular pentru Democrații Suedezi a sporit mai ales pe fondul dezbaterii despre imigraţie şi creşterea ratei infracţionalităţii în ultimii ani. Cu trei ani în urmă, Suedia a acceptat să găzduiască 163,000 de solicitanți de azil: cel mai ridicat număr din Uniunea Europeană, în raport cu totalul populației.


CITEȘTE ȘI:

Politicieni corijenți! Sunt premieri, miniștri, parlamentari, dar ar trebui să se întoarcă pe băncile școlii

Citește mai multe despre Alegeri și Suedia pe Libertatea.

Comentarii