Mergi direct la conținut »
VIDEO GHID. Cum se votează prin corespondență la alegerile prezidențiale. Termenul limită pentru înscriere: 11 septembrie
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > VIDEO GHID. Cum se votează prin corespondență la alegerile prezidențiale. Termenul limită pentru înscriere: 11 septembrie

VIDEO GHID. Cum se votează prin corespondență la alegerile prezidențiale. Termenul limită pentru înscriere: 11 septembrie

Puțin peste 20 de mii de români care lucrează în diaspora s-au înscris până acum să voteze prin corespondență. La alegerile europarlamentate, 400 de mii de români au stat la cozi ore în șir ca să voteze. Unii fără succes. Votul prin corespondență i-ar fi scutit de această așteptare.

De Andreea Archip,

Paris, Viena, Hong Kong, oriunde pe Glob s-ar afla și ar munci, cu forme legale, cetățenii români pot vota prin corespondență.

Ghid – Cum se votează prin corespondență la alegerile prezidențiale

Pasul 1

Intrați pe site-ul votstrainatate.ro pentru preînregistrare și apăsați butonul „Vreau să votez prin corespondență!”

Termen limită: 11 septembrie!

Pasul 2

Completezi un formular ONLINE. Îți trebuie actul de identitate și documentul care dovedește dreptul de ședere.

Vei introduce următoarele date: nume, prenume, CNP, adresă de domiciliu, e-mail (pe care îl folosești/verifici), copie/fotografie după actul de identitate, copie/fotografie după documentul care dovedește dreptul de ședere.

Trebuie să menționezi de pe acum dacă vei trimite votul în România sau la ambasada din țara în care locuiești. (Dacă îl trimiți în România, costul va fi suportat de statul român. Dacă îl trimiți în țara de reședință, vei plăti transportul). Sau poți să lași tu singur plicul la ambasadă.

Completezi și apoi primești trei emailuri, unul cu validarea înregistrării care îți cere să dai click pe un link de confirmare. Al doilea conține confirmarea și un număr de ordine și al treilea va veni în maximum cinci zile de la Autoritatea Electorală Permanentă.

Tatăl tânărului mort „dintr-o eroare de comunicare” la Colectiv: „Arafat, Streinu-Cercel și Rafila ne asigură azi că stăpânesc coronavirusul așa cum ne asigurau că avem de toate după Colectiv!”
Recomandări

Tatăl tânărului mort „dintr-o eroare de comunicare” la Colectiv: „Arafat, Streinu-Cercel și Rafila ne asigură azi că stăpânesc coronavirusul așa cum ne asigurau că avem de toate după Colectiv!”

 

Pasul 3

Până pe 16 octombrie 2019 (cel târziu), vei primi acasă două plicuri prin Poșta Română, pentru care va trebui să confirmi primirea. Două plicuri pentru fiecare tur de scrutin: de pe 10 și 24 noiembrie.

Ca la păpușile Matrioșka, în interiorul celor două plicuri vei găsi alte două plicuri, în care vei introduce buletinele de vot. Sunt două plicuri ca să fie asigurat secretul votului.

ATENȚIE! Nu arunca niciun plic și NU SCRIE NIMIC pe plicul interior!

Pasul 4

Deschizi plicul mare pentru primul tur de alegeri și urmărești instrucțiunile trimise de Autoritatea Electorală Permanentă.

O să ai în plic instrucțiuni, certificatul de alegător, un buletin de vot, un autocolant, un autocolant cu adresa biroului electoral din România. Lipești votat pe candidatul pe care îl dorești, apoi pui buletinul în plicul mic, apoi plicul mic cu votul și certificatul de alegător pe care l-ai semnat și datat, în plicul mare. Lipești autocolantul cu adresa biroului electoral din România pe plicul mare.

Pasul 5

Trimiți votul în țara unde locuiești sau la biroul electoral din România, în funcție de ce ai ales când te-ai preînregistrat. Îl pui la poștă și te rogi să iasă candidatul tău.

Close
Închide
  Close