LIVE-ul dedicat alegerilor din Republica Moldova s-a mutat aici.

UPDATE 21.30: Maia Sandu a câștigat duminică al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova cu 54% în fața lui Igor Dodon, arată rezultatele a două sondaje de tip exit-poll date publicității după închiderea urnelor. Dacă rezultatele oficiale confirmă sondajul efectuat la ieșirea de la urne, atunci Maia Sandu va deveni prima femeie președinte a Republicii Moldova.

UPDATE 21.00: Alegerile pe teritoriul Republicii Moldova s-au încheiat. Prezență record în diasporă de peste 250 de mii de voturi, iar în Vestul Europei, SUA și Canada votul continuă. Per general, la această oră au votat peste 1,6 milioane de alegători.

UPDATE 20.30: Peste 31 de mii de moldoveni din stânga Nistrului au votat duminică, 15 noiembrie, în turul doi al scrutinului prezidențial. Numărul alegătorilor este aproape dublu față de cel înregistrat în turul doi al prezidențialelor din 2016.

UPDATE 20.00: Cu o oră înainte de închiderea urnelor, prezența la vot în turul II al alegerilor prezidențiale depășise prezența totală înregistrată acum patru ani, în turul II al scrutinului din 2016. notează Agora.md.

UPDATE 19.30: Din cauza epuizării stocului de buletine de vot, secția de votare din Frankfurt, unde astăzi a fost anunțată alertă cu bombă, a fost închisă.

Documentul intern care expune războiul hibrid al Rusiei împotriva Occidentului. Scopul lui Vladimir Putin: „să scoată SUA din joc” și „să distrugă NATO”
Recomandări
Documentul intern care expune războiul hibrid al Rusiei împotriva Occidentului. Scopul lui Vladimir Putin: „să scoată SUA din joc” și „să distrugă NATO”

„Vrem să votăm!”, scandează moldovenii.

Sute de moldoveni au rămas și în afara secției Breckton, Londra după ce s-au epuizat toate cele 5 mii de buletine de vot care au fost trimise la această secție de vot, scrie Ziarul de Gardă.

UPDATE 18.50: Pragul de 50% al prezenței la vot a fost depășit cu 2 ore și 15 minute înainte de închiderea secțiilor de votare. Astfel, până la ora 18:45 au votat deja 1.540.609 alegători.

Aceștia reprezintă 50.01% din numărul total al legătorilor înscriși în listele electorale. În primul tur au votat, în total, 1.348.719 de alegători.

UPDATE 18.30: Reprezentanții Comisiei Electorale Centrale (CEC) au anunțat că pe parcursul zilei, în repetate rânduri, sistemul automatizat SIAS Alegeri a fost supus mai multor atacuri cibernetice, scrie Ziarul de Gardă.

UPDATE 17.45: În jurul orei 17:30, numărul moldovenilor care au votat peste hotarele țării a depășit 200.000, scrie Agora.md.

La secțiile de votare deschise în afara R. Moldova au participat la turul I de scrutin prezidențial 149.178 de alegători din diasporă.

UPDATE 17.20: Prezența la urne până la această oră a depășit deja prezența totală la vot înregistrată în primul tur de scrutin de acum două săptămâni.

De ce a fost orașul iranian Isfahan ținta atacului atribuit Israelului. Mesajul transmis Teheranului
Recomandări
De ce a fost orașul iranian Isfahan ținta atacului atribuit Israelului. Mesajul transmis Teheranului

Potrivit Comisiei Electorale Centrale, 46,5% dintre alegători au votat până la ora locală 17.30.

În turul I, 42,7% dintre alegători au votat până la închiderea urnelor, la ora 21.00.

UPDATE 16.45: Sute de oameni stau la coadă, la secțiile de votare din București și Iași, pentru a-și putea exprima opțiunea de vot, scrie Unimedia.info.

La București, la secția de votare 1/407, până la ora 14:30 au reușit să voteze 2.254 de persoane.

La o altă secție din București nr. 1/406 votaseră până atunci 1.863 de moldoveni.

La Iași, până la ora menționată au votat 2.298 de persoane.

UPDATE 16.15: Un oficial al Comisiei Electorale Centrale a atras atenţia că există riscul ca la mai multe secţii de votare din străinătate să se termine buletinele de vot, ca urmare a supraaglomerării acestora.

Fiecare secţie de votare a avut alocate 5.000 de buletine de vot, iar acestea nu pot fi suplimentate. Oficialii CEC recomandă alegătorilor din străinătate să se orienteze spre alte secţii de votare la care numărul de votanţi a fost mai mic decât cel al buletinelor de vot, notează Agerpres.

Cum a rămas Costel Corduneanu subofițer cu privilegii post-mortem după decenii de „interlopie”. Un procuror a omis să ceară retragerea gradului în urmă cu 15 ani
Recomandări
Cum a rămas Costel Corduneanu subofițer cu privilegii post-mortem după decenii de „interlopie”. Un procuror a omis să ceară retragerea gradului în urmă cu 15 ani

Consulatul General al R. Moldova la Frankfurt pe Main a anunțat deja că până la orele 13:00, la secția de votare nr. 1/349 din or. Frankfurt au votat 2970 persoane. Astfel, secția mai dispune doar de 2030 buletine de vot. Oamenii, veniți în număr mare la această secție, au protestat și au scandat „Vrem să votăm!”.

UPDATE 14.50: O serie de incidente au avut loc la Varnița, acolo unde zeci de mascați au fost dislocați pentru a elibera carosabilul și pentru a face drum vehiculelor și microbuzelor care transportă alegători din stânga Nistrului la secțiile de votare din Varnița.

Mai mulți deputați se află la Varnița, acolo unde la secțiile de votare s-au format cozi de sute de metri. În timp ce deputați PAS acuză mai multe încălcări în procesul de votare, deputați socialiști spun că tot se ce întâmplă la Varnița face parte dintr-un proces democratic.

UPDATE 14.30: Imaginile surprinse din dronă la o secție de votare din Frankfurt arată dimensiunea impresionantă a cozii formate de alegătorii moldoveni.

UPDATE 14.25: O prezență mare la urne este vizibilă și în regiunea transnistreană.

Zeci de oamenii din stânga Nistrului au format cozi la secțiile de votare din Rezina, unde așteaptă să-și exercite dreptul la vot. Pentru alegătorii din Transnistria, la alegerile prezidențiale, au fost deschise 42 de secții de votare. Cei prezenți spun că numărul de persoane este cu mult mai mare decât în turul I al scrutinului, notează Ziarul de Gardă.

După ce în turul doi al alegerilor prezidențiale, la secții de votare deschise în Federația Rusă prezența la urnele de vot a fost una moderată, astăzi, 15 noiembrie, în cadrul turului doi se atestă o prezență la vot cu mult mare.

Comentatorii consideră că o prezență mare la vot în regiunea transnistreană și în diaspora moldoveană din Rusia l-ar avantaja pa președintele în funcție, Igor Dodon.

UPDATE 14.20: Până la această oră, în cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din R. Moldova, peste un milion de moldoveni – adică peste 34% din totalul alegătorilor – și-au exercitat deja dreptul la vot.

Alegeri prezidențiale în R. Moldova | Prezență masivă la urne, ciocniri cu mascații în țară și protest în diaspora: ”Vrem să votăm!”

UPDATE 12.45: Numărul cetăţenilor din Republica Moldova care au votat, duminică, în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale la secţiile de votare din străinătate era, la ora 12.00, de aproape trei ori mai mare decât în primul tur desfăşurat în urmă cu două săptămâni.

Vicepreşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Vladimir Şarban, a declarat, într-o conferinţă de presă, că la cele 139 de secţii din străinătate au votat, până la ora 12.00, peste 78.000 de alegători, în condiţiile în care în primul tur până la aceeaşi oră votaseră 28.000 de persoane, notează Agerpres.

O prezență mare la urne în diaspora o avantajează pe Maia Sandu, care a câștigat acum două săptămâni majoritatea voturilor exprimate de moldovenii din străinătate.


Cei doi candidați care aspiră la cea mai importantă funcție politică din Moldova sunt candidata Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, şi actualul preşedinte, Igor Dodon, care s-a înscris în cursa electorală ca independent, având susţinerea Partidului Socialiştilor din Republica Moldova.

Autoritățile de la Chișinău au organizat 2.143 de secții de votare pe teritoriul Republicii Moldova și 139 în afara țării. Cele mai multe sunt în Italia – 30, în timp ce în Rusia moldovenii pot vota în 17 secții, în România s-au organizat 13 secții de votare, iar în Statele Unite ale Americii sunt 12 secții de votare.

Validarea alegerilor este condiţionată de prezenţa la urne a cel puţin o treime din numărul alegătorilor înscrişi în listele electorale (3.287.140 de cetăţeni cu drept de vot). Prezenţa la vot a fost, pe 1 noiembrie, de 48,54%.

Votul de duminică se desfășoară în condiții speciale, din cauza epidemiei de coronavirus. Organizatorii scrutinului au stabilit un set de reguli care trebuie respectate la intrarea în secțiile de votare.

De asemenea, purtarea măștii de protecție este obligatorie, acestea urmând a fi puse la dispoziția alegătorilor de reprezentanţii Comisiei Electorale Centrale.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Cristina Demetrescu anunță noroc mare și schimbări pentru 5 zodii. Vine o perioadă neașteptată peste acești nativi până la sfârșitul lui aprilie
FANATIK.RO
Cristina Demetrescu anunță noroc mare și schimbări pentru 5 zodii. Vine o perioadă neașteptată peste acești nativi până la sfârșitul lui aprilie
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Viva.ro
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Gina Pistol, la Masterchef? Chiar Smiley a dat-o de gol. Uite cum a filmat-o acasă
Libertateapentrufemei.ro
Gina Pistol, la Masterchef? Chiar Smiley a dat-o de gol. Uite cum a filmat-o acasă
Șocul trăit de Dănuț Lupu în penitenciar: „Pentru ei nu face nimeni nimic! Să mă scuze și părintele, dar trebuie să o spun”
GSP.RO
Șocul trăit de Dănuț Lupu în penitenciar: „Pentru ei nu face nimeni nimic! Să mă scuze și părintele, dar trebuie să o spun”
Fabrica din România care produce pe bandă rulantă. Produsele pe care românii le adoră se vând în toată țara și sunt mai bune decât cele din import
FANATIK.RO
Fabrica din România care produce pe bandă rulantă. Produsele pe care românii le adoră se vând în toată țara și sunt mai bune decât cele din import
Tentativă de asasinare a lui Zelenski. Presupusul criminal, un polonez, s-a oferit să ajute serviciile speciale ruse
Știrileprotv.ro
Tentativă de asasinare a lui Zelenski. Presupusul criminal, un polonez, s-a oferit să ajute serviciile speciale ruse
Cum a filmat-o Smiley pe Gina Pistol în bucătărie. Detaliul care i-a făcut pe mulți să se întrebe dacă nu cumva ea va fi noua prezentatoare MasterChef
Unica.ro
Cum a filmat-o Smiley pe Gina Pistol în bucătărie. Detaliul care i-a făcut pe mulți să se întrebe dacă nu cumva ea va fi noua prezentatoare MasterChef
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Probleme pentru staţiunea din România care urma să dea lovitura cu plaje moderne şi cel mai fin nisip. "E o situaţie delicată"
Observatornews.ro
Probleme pentru staţiunea din România care urma să dea lovitura cu plaje moderne şi cel mai fin nisip. "E o situaţie delicată"
Horoscop 20 aprilie 2024. Taurii au în față o zi cu un potențial negativ major, care nu poate fi contracarat prea ușor
HOROSCOP
Horoscop 20 aprilie 2024. Taurii au în față o zi cu un potențial negativ major, care nu poate fi contracarat prea ușor

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI