În 2016, Hillary Clinton l-a condus în mod constant pe Donald Trump în sondajele de opinie din campania electorală, dar la final, deși a câștigat votul popular, a pierdut în Colegiul Electoral, cel care decide, de fapt, soarta alegerilor americane. Și asta pentru că alegerile din SUA se desfășoară după reguli aparte.

Pe scurt, sistemul american presupune că fiecare stat are alocat un număr de voturi în Colegiul Electoral, voturi care merg în totalitate spre învingător, chiar dacă acesta câștigă cu o diferență de 10%, chiar dacă câștigă cu o diferență de doar 0,2%. Este posibil, prin urmare, ca președintele să fie ales fără să obțină majoritatea absolută a voturilor populației.

În total, Colegiul Electoral este format din 538 de electori, prin urmare, pentru ca un candidat să câştige alegerile are nevoie de susţinerea a cel puţin 270 de electori.

Drumul către Casa Albă: soarta alegerilor din SUA stă în lupta strânsă Biden-Trump din aceste state-cheie cu electorat indecis
Joe Biden pleacă cu prima șansă în scrutinul din 3 noiembrie FOTO: EPA

Sistemul face practic ca rezultatul să fie determinat în cele din urmă nu de votul popular, ci de lupta dusă într-un număr de state-cheie, unde majoritatea alegătorilor nu sunt deciși încă și oscilează, de la un scrutin la altul, între democrați și republicani.

Gabriel Oprea și-a anunțat candidatura la Parlament în ziua demarării procesului ”Gigină”, în care este acuzat de ucidere din culpă
Recomandări
Gabriel Oprea și-a anunțat candidatura la Parlament în ziua demarării procesului ”Gigină”, în care este acuzat de ucidere din culpă

În acest moment, Joe Biden se bazează, cu siguranță, pe voturile din state cu majorități democrate precum California, New York, Connecticut, Maryland, Massachusetts, New Jersey, Colorado, Oregon, Illinois și altele, în vreme ce Trump are deja în buzunar voturile din state ferm republicane precum Alabama, Arkansas, Louisiana, Kentucky, Tennessee, Alaska, Indiana, Oklahoma, Kansas, Missouri sau Carolina de Sud și altele.

Conform unei hărți realizate de New York Times, Biden adună astfel 212 voturi în Colegiul Electoral, față de doar 125 pentru Trump, ceea ce înseamnă că democratul are mai multe variante pentru a-și asigura victoria finală.

La mijloc stau statele-cheie, cele în care alegătorii sunt indeciși. O parte dintre aceste state-cheie și-au păstrat acest statut în ultimele alegeri (Florida), altele au trecut de la îndelungate simpatii democrate la cele republicane (Pennsylvania), iar altele au tendința de a trece de la republicani la democrați (Arizona).

Primarul Daniel Băluță vrea să-și impună ambii viceprimari, iar consilierii USR-PLUS spun că vrea „oameni obedienți ca să ascundă ce a făcut!”
Recomandări
Primarul Daniel Băluță vrea să-și impună ambii viceprimari, iar consilierii USR-PLUS spun că vrea „oameni obedienți ca să ascundă ce a făcut!”

Mulți ochi sunt îndreptați, spre exemplu, acum spre Texas, un stat ferm republican, care în ultima vreme a devenit ceva mai democrat, în urma schimbărilor demografice. Dar o eventuală victorie a lui Biden în Texas, care ar putea decide și soarta alegerilor, ar fi totuși o surpriză foarte mare.

Cel mai probabil, spun mulți experți și comentatori americani, rezultatul final al alegerilor va fi stabilit în lupta dintr-un număr restrâns de state- cheie.

Trump își propune, spre exemplu, să câștige New Hampshire și Minnesota, state câștigate de Clinton acum patru ani, dar cu o diferență foarte mică.

Biden este atent la Georgia, Iowa, Ohio și, în mod aparent surprinzător, Texas.

”Acesta e marele secret al pandemiei”. Cum s-a transformat judeţul Argeş în unul dintre cele mai sigure locuri din România
Recomandări
”Acesta e marele secret al pandemiei”. Cum s-a transformat judeţul Argeş în unul dintre cele mai sigure locuri din România

Marele stat din sudul SUA a fost ferm republican timp de decenii, dar influxul de alegători latino-americani și tendința de schimbare a vederilor politice în rândul electoratului din suburbii dau acum speranțe democraților.

Dar cea mai mare atenție este îndreptată spre Pennsylvania, Wisconsin, Florida, Michigan, Carolina de Nord și Arizona.

Drumul către Casa Albă: soarta alegerilor din SUA stă în lupta strânsă Biden-Trump din aceste state-cheie cu electorat indecis
Șase state-cheie vor fi importante pentru rezultatul alegerilor din SUA

Pennsylvania, 20 de electori

Keystone State, în română statul “Cheie de boltă”, este numit așa datorită poziției sale centrale geografice printre cele 13 colonii inițiale care au format Statele Unite ale Americii.

Pennsylvania, cu cele 20 de voturi din Colegiul Electoral, pare a fi unul dintre cele mai importante state-cheie anul acesta, dacă nu chiar cel mai important, așa cum spun mai mulți experți, inclusiv Nathaniel Rakich, de la site-ul de analiză electorală FiveThirtyEight.

Trump a câștigat cu doar 0,7% în 2016 în Pennsylvania, un stat cu două mari orașe democrate, Philadelphia și Pittsburgh, și o zonă centrală rurală puternic conservatoare.

El și-a asigurat victoria speculând nemulțumirile electoratului rural alb cu privire la problemele economice și culturale.

Luzerne County, spre exemplu, o regiune din nord-estul statului, locuită în general de muncitori albi, alegători democrați, a pendulat dramatic spre dreapta în 2016. Votul pro-Trump din această regiune care a suferit economic în ultimele decenii, pe fondul închiderii fabricilor și minelor de cărbune, a devenit emblematic pentru victoria actualului lider de la Casa Albă.

Lucrurile nu mai sunt la fel de simple pentru Trump acum.

Cam toate sondajele din ultimele săptămâni au arătat un avantaj de 6-7 puncte procentuale pentru Biden, care este născut chiar în Pennsylvania, în orașul Scranton.

Drumul către Casa Albă: soarta alegerilor din SUA stă în lupta strânsă Biden-Trump din aceste state-cheie cu electorat indecis
Diferența din sondaje între Biden (albastru) și Trump (roșu) în Pennsylvania Sursa: The Guardian

De menționat însă că în 2016, și Hillary Clinton a condus în sondaje până în ultima clipă, cea a scrutinului, când Trump s-a impus la limită și într-un mod neașteptat.

Totuși, alegerile legislative din 2018 au arătat că majoritatea populației a votat iarăși pentru democrați, iar Trump trebuie cumva să își mărească numărul de voturi din zonele rurale ale statului pentru a contracara valul democrat din marile orașe și din suburbii.

Lupta pentru voturile din Pennsylvania a fost vizibilă în ultimele săptămâni. Cei doi candidați au vizitat statul în mai multe rânduri, iar campaniile lor au cheltuit în total, în perioada 10 august- 4 septembrie, un total de aproape 20 de milioane de dolari, cu un mare avantaj pentru Biden.

În ultimele zile, președintele și chiar vicepreședintele Mike Pence (în dezbaterea electorală cu Kamala Harris) au acreditat ideea că Joe Biden ar interzice fracturarea hidraulică.

Extragerea gazelor naturale prin această metodă a fracturării hidraulice, controversată printre mulți alegători ai stângii, este o industrie relativ importantă în Pennsylvania, de aceea, Joe Biden s-a grăbit să nege în mod repetat acuzațiile.

NPR sugerează însă că în cele din urmă, chestiunea fracturării hidraulice nu este una crucială pentru alegători și nici nu generează așa de multe locuri de muncă, prin urmare, dezbaterea nu ar fi neapărat un pariu câștigător.

Un sondaj Reuters/Ipsos dat publicității marți arată că alegătorii din Pennsylvania cred în proporție de 50% că Trump are cele mai bune răspunsuri pentru economia americană. Doar 45% îl creditează pe Biden.

Însă 51% dintre alegătorii din acest stat consideră că Biden s-ar descurca mai bine în combaterea pandemiei decât Trump (42%).

Wisconsin, 10 electori

“Statul bursucilor” a primit acest nume nu pentru că ar avea o populație mare de bursuci, ci pentru că la începutul anilor 1800 avea un număr mare de mineri, care își săpau locuințe temporare asemenea animalului cu pricina.

Wisconsin, cu cele 10 voturi din Colegiul Electoral, este împărțit între orașele liberale Milwaukee și Madison, zona rurală conservatoare din nord și vest și suburbiile care stau între acestea.

Odinioară un stat democrat, Wisconsin a fost câștigat în 2016 de Donald Trump la limită, cu 0,8% în fața lui Clinton.

Ultimele sondaje arată și aici că Joe Biden conduce cu aproximativ 7 puncte procentuale, iar Trump nu pare să reușească să inverseze tendința.

Și Clinton conducea în sondajele din Wisconsin în fața lui Trump până în ultima zi.

Drumul către Casa Albă: soarta alegerilor din SUA stă în lupta strânsă Biden-Trump din aceste state-cheie cu electorat indecis

Diferența din sondaje între Biden (albastru) și Trump (roșu) în Wisconsin Sursa: The Guardian

Este neclar care mai sunt șansele lui Trump de a repeta victoria din 2016.

“Aceasta este cea mai mare provocare a lui Trump”, spune, pentru publicația locală Milwaukee Journal Sentinel, Katherine Cramer, profesoară la University of Wisconsin-Madison, care a scris o carte despre tendința tot mai conservatoare a alegătorilor rurali din acest stat, intitulată “Politica resentimentelor”.

Există însă o mare diferență față de 2016.

Hillary Clinton era foarte nepopulară printre acești alegători. Pur și simplu nu o puteau suporta. Biden nu este așa de lipsit de popularitate.

Katherine Cramer, profesoară la University of Wisconsin-Madison:

Cheia victoriei lui Trump din 2016 au fost alegătorii albi, fără studii universitare. Președintele a câștigat acest segment demografic cu aproape 20%. Acum, sondajele arată că diferența în favoarea lui Trump este de doar 10%.

Biden are și el propriile provocări. Va reuși să îi aducă la urne pe alegătorii liberali din Milwaukee, cel mai mare oraș al statului? Dar pe cei tineri, un segment demografic cheie pentru alianța electorală democrată?

Cer este că diferența de viziune dintre zona urbană și cea rurală, care s-a mărit acum patru ani, se va mări și mai mult de data aceasta, crede James Simmons, de la University of Wisconsin-Oshkosh.

Potrivit unui sondaj Reuters/IPSOS publicat marți, 47% dintre alegătorii din Wisconsin cred că Trump ar fi mai bun în coordonarea economiei țării și 46% îl creditează pe Biden în această privință, o diferență infimă.

În schimb, nu mai puțin de 52% dintre alegătorii din acest stat consideră că Biden ar fi mai bun în combaterea pandemiei de COVID și doar 38% îl creditează pe Trump. Este neclar deocamdată ce rol va juca numărul mare de cazuri de COVID confirmate în ultimele săptămâni în Wisconsin.

Important este și faptul că Wisconsin a jucat un rol important în această vară în dezbaterea pe tema relațiilor interrasiale din SUA. Un incident petrecut în orașul Kenosha, unde polițiștii au împușcat și au rănit grav un bărbat de culoare, a declanșat o serie de proteste violente, cereri de reformă a poliției și a atras vizite din partea celor doi candidați la președinție.

Florida, 29 de electori

“Statul însorit” este al treilea cel mai populat al SUA. Cu cele 29 de voturi din Colegiul Electoral, Florida are un electorat divers și vârstnic, care tinde spre conservatorism, și este statul unde scorul alegerilor prezidențiale este mai mereu foarte strâns și mai mereu un indicator al rezultatului final general.

George W. Bush a câștigat în 2000 statul cu 537 de voturi și odată cu el și președinția.

Statul a fost câștigat în 2008 și 2012 de Barack Obama, iar în 2016 de Donald Trump, cu o diferență de 1,2%.

În vară, sondajele indicau un avans de peste 20 de puncte procentuale pentru Joe Biden, dar ultimele săptămâni au adus scorul estimat undeva mai aproape de realitate. Democratul conduce acum cu 3,1 puncte procentuale.

Drumul către Casa Albă: soarta alegerilor din SUA stă în lupta strânsă Biden-Trump din aceste state-cheie cu electorat indecis
Diferența din sondaje între Biden (albastru) și Trump (roșu) în Florida Sursa: The Guardian

Diversitatea electoratului este dată de amestecul de culturi al sudului profund, al Midwest-ului (vestul mijlociu) și al coastei de est, cu importul latino-american.

Dar liniile de demarcare sunt clare. Democrații au un bastion în regiunea care se întinde din Miami până în Palm Beach, în vreme ce republicanii contează pe alegătorii din zonele de nord și sud-vest ale statului.

În campanie, Biden a reușit să câștige o parte importantă a sprijinului electoratului vârstnic, care altfel îi este favorabil lui Trump. Dar actualul președinte pare să obțină un sprijin semnificativ din partea hispanicilor.

Drumul către Casa Albă: soarta alegerilor din SUA stă în lupta strânsă Biden-Trump din aceste state-cheie cu electorat indecis
Democrații încearcă să atragă votul important al hispanicilor din Florida FOTO: EPA

49% dintre alegătorii din Florida cred că Trump este mai bun pe teme economice, arată sondajul Reuters/Ipsos publicat marți. Doar 45% îl creditează pe Biden la acest capitol.

Însă 50% cred că Biden s-ar descurca mai bine în combaterea epidemiei de COVID, în vreme ce doar 41% spun că Trump ar fi omul potrivit pentru așa ceva.

Arizona, 11 electori

“Statul de cupru” a fost și încă mai este o poreclă populară pentru Arizona, datorită istoriei bogate a mineritului. Cuprul este încă foarte important în Arizona.

Cu cele 11 voturi din Colegiul Electoral, Arizona a fost până acum un bastion ferm al republicanilor, care au câștigat statul inclusiv în 2008 și 2012, când alegerile au fost adjudecate de Obama.

Trump a câștigat în 2016 în Arizona în fața lui Clinton cu o diferență de 3,5%.

Acum însă, ultimele sondaje arată că Joe Biden conduce cu 3,3 puncte procentuale, după o perioadă în septembrie în care diferența a fost chiar mai mare.

Drumul către Casa Albă: soarta alegerilor din SUA stă în lupta strânsă Biden-Trump din aceste state-cheie cu electorat indecis
Diferența din sondaje între Biden (albastru) și Trump (roșu) în Arizona Sursa: The Guardian

Schimbările demografice rapide din Arizona sunt cele care au venit în ajutorul democraților. Biden speră acum să câștige statul mulțumită unei prezențe la urne semnificative în rândul alegătorilor hispanici și a alegătorilor independenți, prezență vizibilă și în timpul alegerilor legislative din 2018.

Ron Ober, consultant de campanie pentru democrați, explică posibilul avantaj al lui Biden.

“Când te uiți la chestiunile electorale importante pentru democrați și independenți vezi sănătatea și educația. Pentru republicani, principala chestiune este imigrația. Prin urmare, este vizibilă deconectarea dintre alegătorii republicani și cei independenți”, spune acesta pentru publicația locală Arizona Central.

Ca și în celelalte state, cei mai mulți alegători (52%) îl consideră pe Trump drept omul potrivit pentru coordonarea economiei, în vreme ce doar 42% spun că Biden s-ar descurca mai bine, potrivit sondajului Reuters/IPSOS.

Biden este favorit atunci când vine vorba despre răspunsul la pandemia de COVID. 49% spun că democratul ar fi potrivit la acest capitol și doar 43% arată spre Trump.

Carolina de Nord, 15 electori

“Old North State” – Vechiul Stat din Nord – a fost una dintre cele treisprezece colonii care au format Statele Unite.

Carolina de Nord și cele 15 voturi din Colegiul Electoral au mers în trei din ultimele patru runde prezidențiale spre republicani. Donald Trump a câștigat în fața lui Hillary Clinton în 2016 cu o diferență de 3,7%.

Acum, potrivit ultimelor sondaje, Biden conduce cu aproximativ 3%.

Drumul către Casa Albă: soarta alegerilor din SUA stă în lupta strânsă Biden-Trump din aceste state-cheie cu electorat indecis

Diferența din sondaje între Biden (albastru) și Trump (roșu) în Carolina de Nord Sursa: The Guardian

Ca și în cazul celorlalte state, rezultatul va depinde de felul în care cei doi candidați vor reuși să își mobilizeze alegătorii pentru a-i aduce în număr mai mare la urne.

Biden contează pe electoratul din marile orașe, oameni cu studii și alegători de culoare, în vreme ce Trump se bazează pe zonele rurale, cu o populație în general albă, care i-a adus și victoria din 2016.

La mijloc stau suburbiile, cu un electorat divers, care era mai degrabă republican, dar care își schimbă încet-încet culoarea. Motivele: migrația internă, din aglomerările urbane în afara lor, dar și migrația din alte state către Carolina de Nord.

Prezența repetată a actualului președinte în Carolina de Nord demonstrează că statul este unul crucial pentru șansele lui Trump la victorie. Analistul politic Chris Cooper spune pentru ziarul local The Fayetteville Observer că statul este, cu siguranță, unul dintre cele mai importante pentru soarta alegerilor.

“Dar”, spune el, “cred că Biden are o cale spre victorie care nu trebuie să includă și acest stat, în vreme ce acest lucru nu este valabil pentru Trump”.

Potrivit sondajului Reuters/Ipsos publicat marți, 52% dintre alegătorii din Carolina de Nord consideră că Trump este mai potrivit pentru a coordona economia țării și doar 40% arată spre Biden.

În schimb, 47% cred că Biden s-ar descurca mai bine în combaterea COVID decât Trump (45%).

Michigan, 16 electori

Drumul către Casa Albă: soarta alegerilor din SUA stă în lupta strânsă Biden-Trump din aceste state-cheie cu electorat indecis
Donald Trump, în campanie în Michigan FOTO: EPA

Statul Michigan este supranumit “Statul Marilor Lacuri”, datorită așezării sale în regiunea nord-americană a Marilor Lacuri.

Cu cele 16 voturi din Colegiul Electoral, Michigan este un fost fief democrat, câștigat însă în 2016 de Donald Trump, la limită, cu 0,2%, adică 10.704 voturi dintr-un total de 4.500.000.

De fapt, drumul lui Trump către victoria în alegeri s-a bazat pe rezultatele neașteptate obținute în Michigan, Wisconsin și Pennsylvania, statele care formau un așa-numit zid albastru ce proteja șansele oricărui democrat.

Ultimele sondaje arată acum un avans constant de peste 7% pentru Biden, dar trebuie notat că, potrivit sondajelor, și Hillary Clinton conducea aici, în 2016, până în ziua votului.

Drumul către Casa Albă: soarta alegerilor din SUA stă în lupta strânsă Biden-Trump din aceste state-cheie cu electorat indecis
Diferența din sondaje între Biden (albastru) și Trump (roșu) în Michigan Sursa: The Guardian

Dacă Biden câștigă orașul Detroit cu diferențe mari precum cele obținute de Obama în 2008 și 2012, atunci are șanse mari să ia statul, scrie publicația locală Detroit Free Press. Democratul se poate baza și pe alegătorii din zona metropolitană a Detroitului, care în 2016 au preferat să nu vină la urne, dar acum ar putea să o facă.

Dar Michigan, un bastion al industriei auto, are și o populație importantă de albi fără studii superioare, ba chiar una mai mare decât a altor state-cheie, iar aceștia ar putea fi cheia unei noi victorii a lui Trump. În 2016, actualul președinte a câștigat inclusiv datorită criticilor la adresa companiei Ford pentru extinderea producției în Mexic.

În ultimele săptămâni, președintele l-a atacat dur pe Biden pentru susținerea arătată de acesta în anii 1990 Tratatului de Liber Schimb Nord American, care ar fi defavorizat SUA, și a insistat că reformele sale au impulsionat creșterea economică.

Biden l-a acuzat pe Trump, în schimb, că a ratat misiunea de combatere a pandemiei de COVID și le-a adus aminte alegătorilor că el, ca vicepreședinte, a fost implicat în planul de salvare a industriei auto din Michigan în timpul administrației Obama.

”Marea diferență dintre cele două tabere acum este nivelul de entuziasm. Democrații sunt mult mai entuziaști decât erau în 2016”, explică, pentru Detroit Free Press, Peter Wielhouwer, profesor de științe politice la Western Michigan University.

Sondajul Reuters/Ipsos publicat marți arată că 49% dintre alegătorii din Michigan au mai multă încredere în Trump când vine vorba de economie decât în Biden, creditat doar de 44%.

În schimb, 50% dintre alegători spun că Biden s-ar descurca mai bine în combaterea pandemiei, comparativ cu Trump (41%).

Citeşte şi:

Nu sunt doar Trump și Biden: 1.200 de oameni candidează la președinția SUA! Ce promit Americii o pianistă, un miliardar în bitcoin și un IT-ist de origine Navajo

Scenariul de coșmar al alegerilor din SUA: Ce se întâmplă dacă Trump pierde, dar refuză să accepte înfrângerea?

Cozile uriașe în prima zi de vot anticipat în Georgia anunță o prezență-record la alegerile prezidențiale din SUA

Pentru ea a divorţat Walter Zenga în trecut: „Și-a părăsit soția ca să fie cu mine!”
PARTENERI - GSP.RO
Pentru ea a divorţat Walter Zenga în trecut: „Și-a părăsit soția ca să fie cu mine!”
BOMBĂ! Împăcarea anului în showbiz-ul românesc. Alin Oprea i-a șocat pe toți! Toți sunt fără cuvinte
PARTENERI - PLAYTECH
BOMBĂ! Împăcarea anului în showbiz-ul românesc. Alin Oprea i-a șocat pe toți! Toți sunt fără cuvinte
Horoscop 23 octombrie 2020. Taurii trebuie să fie mai rezervați decât de obicei și să vorbească mai puțin
HOROSCOP
Horoscop 23 octombrie 2020. Taurii trebuie să fie mai rezervați decât de obicei și să vorbească mai puțin
Ce se întâmplă dacă trecem de 7.000 de cazuri pe zi! Anunţul lui Iohannis
Știrileprotv.ro
Ce se întâmplă dacă trecem de 7.000 de cazuri pe zi! Anunţul lui Iohannis
Îndrăgita prezentatoare TV a fost agresată sexual în scara blocului! Oroarea petrecută în timp ce atacatorul i-a pus cuţitul la gât. Primele informaţii
Telekomsport
Îndrăgita prezentatoare TV a fost agresată sexual în scara blocului! Oroarea petrecută în timp ce atacatorul i-a pus cuţitul la gât. Primele informaţii