SUMAR:

UPDATE 9.30: Donald Trump și Hillary Clinton au făcut mai multe afirmații care fie sunt false, fie sunt parțial adevărate. Citește AICI o listă cu afirmațiile false ale celor doi candidați la alegerile prezidențiale din SUA, iar AICI o listă cu citatele și replicile memorabile făcute de Hillary Clinton și Donald Trump.

UPDATE 8.44: Donald Trump a afirmat, la finalul dezbaterii, că microfonul său a fost defect. Citește mai multe informații AICI.

UPDATE 7.30: Candidații la alegerile prezidențiale din Statele Unite s-au contrat pe mai multe teme de maxim interes, însă Hillary Clinton pare că a dominat dezbaterea. El l-a pus pe Donald Trump în defensivă și a arătat că acesta nu stăpânește multe domenii.

Citește și: Cele mai importante momente ale primei dezbateri prezidențiale din Statele Unite

UPDATE 6.30: Hillary Clinton a câștigat dezbaterea, potrivit unui sondaj realizat de CNN. Potrivit consultării realizate de televiziunea americană, 62% dintre cei care au participat la sondaj consideră că Hillary Clinton a câștigat dezbaterea prezidențială, în timp ce 27% au afirmat că, în opinia lor, Donald Trump a câștigat.

UPDATE 6.00: Cei doi candidați au afirmat la final că vor accepta rezultatul alegerilor. Hillary Clinton a profitat de ocazie pentru a face un nou apel către americani să o susțină. Donald Trump  a răspuns la această întrebare după ce dezbaterea s-a încheiat, afirmând că și el va accepta rezultatul alegerilor prezidențiale din 8 noiembrie.

UPDATE 5.38: Dezbaterea s-a încheiat. Potrivit televiziunilor americane, Hillary Clinton ar fi câștigătoarea acestei dezbateri, iar Donald Trump a pierdut controlul.

„Hillary Clinton a controlat dezbaterea”, a afirmat un invitat CNN. Mai mult, potrivit sursei citate, Donald Trump a părut să fie tot timpul în defensivă.

La final, moderatorul Holt l-a întrebat pe Donald Trump la ce s-a referit atunci când a afirmat că Hillary Clinton nu are o „înfățișare prezidențială”. „Nu are rezistența necesară. Am spus că nu are puterea necesară. Cred în continuare acest lucru. Să fii președintele acestei țări, trebuie să ai o putere enormă”,  a afirmat Donald Trump.

În replică, Hillary Clinton a amintit de afirmațiile misogine ale republicanului, dar și despre mandatul ei ca secretar de stat. „De îndată ce călătorește în 112 țări și negociază un acord de pace, un acord de încetare a focului, eliberarea a disidenților și chiar stă 11 ore și depune mărturie în fața unui comisii din Congres, atunci ar putea să vorbească despre rezistența”, a răspuns candidata democrată.

Ea a continuat și a amintit de afirmațiile controversate ale republicanului privind femeile. „A încercat să schimbe subiectul de la înfățișare la rezistență, dar acest bărbat a numit femei porci, natânge şi câini. A spus că sarcina este incomodă pentru angajatori. A spus că femeile nu merită salariul egal cu bărbații”, a punctat Hillary Clinton,

UPDATE 5.24: Donald Trump a făcut afirmații despre NATO, după ce în luna iulie  acesta a afirmat că va pune condiții pentru apărarea țărilor aliate. Acum, el pare să susțină în continuare această abordare.

Citește și: Donald Trump pune condiții pentru apărarea țărilor NATO

„Trebuie să înțeleagă că sunt un om de afaceri”. El a acuzat țăriile aliate că nu au și-au achitat contribuțiile. Apoi, candidatul republican a afirmat că a criticat Alianța Nord-Atlantică pentru faptul că nu face mai multe în lupta împotriva terorismului. Mai mult, el și-a asumat credit pentru faptul că Alianța a inaugurat o divizie anti-terorism. Cu toate acestea, NATO are un program împotriva terorismului încă din 2004, cu 12 ani înainte ca Donald Trump să catalogheze alianța „învechită”.

Citește și: Ce spune Obama despre anunțul lui Donald Trump în care a avertizat că SUA ar putea să nu își respecte angajamentele NATO

De partea cealaltă, Hillary Clinton a amintit de articolul 5 al Alianței, potrivit căruia „părțile convin că un atac armat împotriva uneia sau mai multora dintre ele, în Europa sau în America de Nord, va fi considerat un atac împotriva tuturor”.

Donald Trump i-a acuzat din nou pe Hillary Clinton și Barack Obama că au au creat condițiile care au dus la apariția ISIS.

Hillary Clinton: Donald a susținut invazia din Irak.
Donald Trump: Greșit
Ulterior, moderatorul i-a spus republicanului că într-adevăr acesta a susținut invazia Irak.

UPDATE 5.20: Cei doi candidați au început să discute despre terorism, implicit despre Statul Islamic.

Hillary Clinton a afirmat că are un plan pentru a înfrânge ISIS, inclusiv în războiul de propagandă dus online. „Trebuie să intensificăm raidurile aeriene împotriva ISIS (…) Sperăm ca într-un an să împingem ISIS în afara Irakului”, a afirmat democrata. Ea l-a ignorat pe Trump care a apărat Rusia în scandalul privind atacul informatic asupra partidului democrat și a afirmat că Abu Bakr al-Baghdadi, liderul Statului Islamic, este prioritatea în planul ei de a elimina ISIS.

UPDATE 5.15: Cei doi candidați au fost întrebați acum despre atacurile cibernetice. Hillary Clinton a afirmat că a fost șocată când Donald Trump l-a invitat pe Vladimir Putin să atace informatic americanii. „Este inacceptabil. Donald Trump nu este potrivit să fie comandantul-șef”.

Citește și: Donald Trump le cere hackerilor ruși să obțină și să publice e-mailurile lui Hillary Clinton

De partea cealaltă, Donald Trump susine că nu este nicio dovadă că Rusia a fost în spatele atacului cibernetic asupra Partidului Democrat. Acesta a spus că ar fi putut să fie China sau „o persoană de 180 de kilograme care stătea în pat”.

UPDATE 5.10: Donald Trump a fost întrebat de moderator ce l-a determinat să-și schimbe părerea privind mișcarea „Birther”, care susținea că președintele Barack Obama nu s-a născut în SUA, dar și că a continuat cu acest subiect timp de câțiva ani, chiar și după ce actualul lider de la Casa Albă a publicat certificatul său de naștere. Republicanul nu a avut un răspuns clar la acest subiect.

Citește și: Donald Trump recunoaște că Barack Obama s-a născut în SUA

UPDATE 5.05: Donald Trump a afirmat, privind subiectul diferențelor rasiale și a controlul armelor, că afro-americanii și hispanicii trăiesc în iad, deoarece este foarte periculos. El a dat ca exemplu situația din Chicago, oraș cu o rată a criminalității ridicată, dar și orașul lui Barack Obama. „În Chicago au fost mii de atacuri armate de la 1 ianuarie. Aproape 4.000 de oameni din Chicago au fost uciși de când Barack Obama a devenit președinte”.

Într-adevăr, deși orașul are o rată a criminalității ridicată, acesta nu se compară cu o „zonă de război”, așa cum a afirmat Trump, relatează un jurnalist The Guardian.

Până acum Hillary Clinton a vorbit timp de 25 de minute și 16 secunde, în timp de Donald Trump a vorbit timp de 26 de secunde.

UPDATE 5.00: Hillary Clinton: Cred că Donald Trump mă critică pentru că m-am pregătit pentru această dezbatere. Știi pentru ce m-am mai pregătit? Să fiu președinte! 

UPDATE 4.55: Hillary Clinton a afirmat că toată lumea ar trebui să fie respectă de lege, dar și să respecte legea. Ea a vorbit și despre controlul armelor de foc. Dezbaterea asupra armelor de foc a fost lansată adesea în Statele Unite, în urma unor atacuri armate, însă fără niciun progres.

Ulterior, ea a afirmat că este păcat faptul că rivalul ei construiește o imagine negativă despre comunitățile afro-americane din Statele Unite, moment în care Donald Trump a oftat.

UPDATE 4.44: Moderatorul Lester Holt a abordat noul subiect: o dezbatere rasială. Acesta a amintit de protestele recente din Charlotte, despre mișcarea Black Lives Matter, dar și cazurile în care polițiștii au fost acuzați că au împușcat mortal afro-americani.

[libgallery id=”1610702″]

UPDATE 4.35: Moderatorul l-a întrebat pe Donald Trump dacă va da publicității declarațiile sale fiscale. Republicanul a afirmat că va publica declarațiile sale fiscale atunci când Hillary Clinton va publica e-mailurile pe care aceasta le-a șters din perioada în care era secretar de stat.

La rândul său, Hillary Clinton a afirmat că este un obicei ca declarațiile fiscale ale candidaților să fie făcute publice. Democrata a trecut apoi în revistă afacerile lui Trump care au avut probleme financiare și susține că poate că republicanul ascunde ceva, iar din acest motiv nu publică declarația de avere.

Hillary Clinton: Poate că nu este atât de bogat pe cât susține. Are datorii de 600 de milioane de dolari către băncile străine… Sau poate că nu vrea ca poporul american să știe că nu a plătit taxe pe venit. 
Donald Trump: Asta mă face deștept!
Hillary Clinton: Asta înseamnă zero bani pentru trupele noastre, zero pentru veterani. Cred că încearcă să ascundă ceva cu adevărat important sau teribil… Nu am niciun motiv să cred că își va publica vreodată declarațiile fiscale, pentru că ascunde ceva.

Donald Trump a atacat-o pe Hillary Clinton privind scandalul emailurilor, iar aceasta a afirmat că „a greșit când a folosit un cont privat de email”.
Donald Trump: Cu siguranță!
Hillary Clinton: Îmi asum responsabilitatea

UPDATE 4.30: Donald Trump: Ne lipsește direcția, iar acest lucru începe chiar cu secretarul Clinton
Hillary Clinton: Am un sentiment că până la sfârșitul dezbaterii voi fi învinuită pentru tot 

Donald Trump: De ce nu?

UPDATE 4.25: Donald Trump și-a atacat, la rândul său, rivala democrată privind economia țării. „Faci asta de 30 de ani. De ce nu ai început să te gândești la acest lucru abia acum?”

Clinton a răspuns: „De fapt, m-am gândit la acest lucru… Cred că soțul meu a făcut o treabă bună în anii 90”.
Donald Trump a întrerupt-o, însă Hillary a zâmbit și a continuat.

Până acum, Hillary Clinton a vorbit timp de 3 minute și 45 secunde, iar Donald Trump – 3 minute 58.

Alegeri SUA prima dezbatere prezidențială, Donald Trump și Hillary Clinton

UPDATE 4.22: Hillary Clinton și Donald Trump au avut momente în care au vorbit în același timp. De cele mai multe ori, candidatul republican a fost cel care a vorbit peste candidata democrată, care și-a păstrat calmul.

Hillary Clinton: Donald Trump crede că schimbările climatice sunt o farsă a chinezilor.
Donald Trump: Nu am spus asta, nu am spus asta, nu am spus asta.
Hillary Clinton a continuat discursul.

UPDATE 4.17: Cei doi candidați au început atacurile. „Donald este foarte norocos. (…) A împrumutat 14 milioane de dolari de la tatăl său…”, a afirmat Hillary Clinton. Donald Trump a căzut în această capcană. El a spus că tatăl său i-a oferit „o sumă mică de bani” pe care el a investit-o. Republicanul a dovedit anterior că este sensibil la acest subiect, privind modalitatea în care el și-a construit averea.

Ulterior, republicanul a atacat clasa politică pentru situația economică. „Secretarul Clinton și ceilalți politicieni ar fi trebuit să facă asta de ceva timp… ce s-a întâmplat cu locurile noastre de muncă și economia noastră”, a spus Trump, referitor la tratatului de liber schimb în America de Nord (NAFTA), despre care a spus anterior că a distrus economia țării.

UPDATE 4.13: Donald Trump a afirmat că Statele Unite pierd locurile de muncă. „Sunt în Mexic… Uitați-vă la ce face China… folosește țara noastră ca o pușculiță pentru a reconstrui China”, a afirmat acesta, acuzând Beijingul pentru devalorizarea dolarului american. El a revenit apoi la Mexic. „Voi reduce taxele” ceea ce va „crea locuri de muncă”, a mai spus Donald Trump.

UPDATE 4.08: Cei doi candidați au fost întrebați despre crearea locurilor de muncă din Statele Unite. Hillary Clinton, care răspunde prima la întrebări, a mulțumit moderatorului și mulțimii. Ea a spus apoi că se gândește la nepoata ei, care împlinește doi ani. „Vreau să investesc în voi. Vreau să investesc în viitor”, a afirmat Hillary Clinton.

„În sfârșit, eu și Donald Trump suntem pe aceeași scenă. Voi veți fi cei care ne veți judeca”, a mai spus Hillary.

UPDATE 4.05: Alegeri SUA: Prima dezbatere prezidențială a început. Hillary Clinton și Donald Trump au apărut pe scenă. Hillary Clinton este îmbrăcată într-un costum roșu (culoarea partidul republican), în timp ce Donald Trump a avut o cravată albastră. Prima întrebare a fost legată de prosperitatea Statelor Unite.

 

 

UPDATE 3.57: Melania Trump și Bill Clinton și-au făcut apariția în fața mulțimii. Cei doi au intrat separat și s-au întâlnit la mijloc, în fața scenei, unde au dat mâinile.

Prima dezbatere prezidențială: Melania Trump și Bill Clinton

La scurt timp, moderatorul Lester Holt a urcat pe scenă. Totodată, înainte ca prima dezbatere prezidențială să înceapă, cei doi candidați au postat mesaje pe Twitter.

 

 

 

UPDATE 3.53: Prima dezbatere înainte de alegerile prezidențiale din 8 noiembrie începe în câteva minute. Înainte ca cei doi candidați să apară pe scenă, organizatorii acestui eveniment le-au spus celor din sală să păstreze liniștea și să nu îi întrerupă pe cei doi candidați.

Conform tragerii la sorți, Donald Trump va sta în partea stângă a moderatorului, iar Hillary Clinton în partea dreaptă. Totodată, Hillary Clinton este cea care va vorbi prima.

Hillary Clinton și Donald Trump vor aborda în prima dezbatere prezidențială trei teme principale. Mai exact, cei doi candidați la alegerile din SUA vor discuta despre viitorul Statelor Unite, prosperitatea țării, dar și securitatea națională. Dezbaterea va fi moderată de celebrul jurnalist Lester Holt, al postului de televiziune NBC, acesta fiind cel care a anunțat temele principale, cu o săptămână înainte de dezbatere. Prezentarea ambiguă arată că se va discuta despre economia și apărarea țării.

Confruntarea dintre Hillary Clinton și Donald Trump va dura 90 de minute și va fi împărțită în șase segmente a câte 15 minute. Moderatorul va adresa câte o întrebare candidaților, care vor avea câte două minute timp la dispoziție pentru a răspunde. În cazul în care mai rămâne timp din cel alocat, ei pot să dea replica rivalului sau pot să primească întrebări lămuritoare din partea moderatorului Lester Holt.

Alegeri SUA Prima dezbatere prezidențială, număr record de telespectatori

Se estimează că un număr record de americani vor urmări această primă dezbatere prezidențială. Mai exact, între 80 și 100 de milioane de oameni sunt așteptați să stea în fața televizoarelor. Prima dezbatere prezidențială din 2012, dintre Barack Obama și Mitt Romney, a fost urmărită de peste 67 de milioane de oameni și a avut cea mai mare audiență dintre cele trei dezbateri organizate în cadrul alegerilor prezidențiale din SUA. Cu patru ani înainte, în 2008, dezbaterea dintre Barack Obama și John McCain, a fost urmărită de 52,4 milioane de oameni, înregistrând cea mai scăzută audiență dintre cele trei dezbateri din acel an.

Sondajele arată o luptă strânsă

Cele mai recente sondaje arată că avansul pe care Hillary Clinton l-a avut în fața lui Donald Trump s-a erodat. Potrivit The New York Times, ea este cotată cu 44% șanse de câștig, cu trei puncte procentuale mai mult decât rivalul ei, care are 41 de procente.

sondaj alegeri sua inainte de prima dezbatereFoto: captură NYTimes.com

Celelalte două dezbateri, în luna octombrie

Prima dezbatere prezidențială va fi urmată de alte două confruntări directe între Hillary Clinton și Donald Trump. Celelalte două vor avea loc pe 9 și 19 octombrie. De asemenea, vicepreședinții celor doi candidați, democratul Tim Kaine și republicanul Mike Pence, se vor înfrunta o singură dată, pe 4 octombrie.

Foto: EPA

Cum se împarte averea! Anamaria Prodan a anunțat câți bani primește Reghecampf la divorț: „Trădătorul e în genunchi”
PARTENERI - GSP.RO
Cum se împarte averea! Anamaria Prodan a anunțat câți bani primește Reghecampf la divorț: „Trădătorul e în genunchi”
BOMBĂ! Vicor Ponta, mesaj pentru români, din spital: 'Ar fi o lașitate din partea mea să tac'
Playtech.ro
BOMBĂ! Vicor Ponta, mesaj pentru români, din spital: 'Ar fi o lașitate din partea mea să tac'
Detalii tulburătoare despre violul dintr-un tren de navetiști din SUA. Pasagerii au filmat cu telefoanele 40 de minute calvarul femeii, însă nu au intervenit
Observatornews.ro
Detalii tulburătoare despre violul dintr-un tren de navetiști din SUA. Pasagerii au filmat cu telefoanele 40 de minute calvarul femeii, însă nu au intervenit
Horoscop 20 octombrie 2021. Fecioarele caută stabilitate, mai ales când planurile lor atârnă de un fir de ață
HOROSCOP
Horoscop 20 octombrie 2021. Fecioarele caută stabilitate, mai ales când planurile lor atârnă de un fir de ață
O chelneriță a izbucnit în lacrimi când a văzut bonul. Ce i-a scris o femeie care a refuzat să lase bacșiș. VIDEO
Știrileprotv.ro
O chelneriță a izbucnit în lacrimi când a văzut bonul. Ce i-a scris o femeie care a refuzat să lase bacșiș. VIDEO
Scene interzise cardiacilor. Mai multe vedete, orgie greu de imaginat. Cum au fost surprinse
Telekomsport
Scene interzise cardiacilor. Mai multe vedete, orgie greu de imaginat. Cum au fost surprinse
Lasă-ți cardul acasă! Cum să plătești cu telefonul mobil și la ce te ajută
PUBLICITATE
Lasă-ți cardul acasă! Cum să plătești cu telefonul mobil și la ce te ajută