Activitatea vulcanului Popocatepetl din Mexic s-a intensificat luni, deasupra sa apărând o coloană de cenușă înaltă de trei kilometri. Autoritățile au anunțat o alertă în legătură cu erupțiile, vizibile inclusiv din capitala țării, situată la 73 de kilometri distanță.
”Râurile” de lavă de pe versanții muntelui au ajuns la lungimi de 1,6 kilometri, iar mai multe localități din jur au luat culoarea alb-gri din cauza celei mai puternice ploi de cenușă înregistrate din anul 1994, potrivit Agerpres.
Popocatepetl — al cărui nume înseamnă ”muntele care fumegă” în limba nahuatl — ocupă locul al doilea în Mexic din punctul de vedere al altitudinii. El are o înălțime de 5.452 de metri, un crater cu diametrul de 900 de metri și cu adâncime de 150 metri, potrivit datelor furnizate de Centrul Național pentru Prevenirea Dezastrelor (CENAPRED).
Având în vedere că în apropierea lui, pe o rază de 100 de kilometri, trăiesc 25 de milioane de mexicani, și că activitatea sa este puternică de 22 de ani, Popocatepetl este unul dintre vulcanii cel cei mai atent monitorizați din întreaga lume.
Craterul lui ”Don Goyo”, cum îi spun localnicii, este urmărit fără încetare cu patru camere de luat vederi, iar imaginile erupțiilor de lavă și ale coloanelor de cenușă mai mari de doi kilometri se transmit în direct pe internet. Totodată, pe versanții muntelui, există 15 stații care măsoară mișcările telurice și fac analiza chimică a gazelor emanate.
În Mexic există doi vulcani activi, celălalt fiind Fuego (sau Colima), care are altitudinea de 3.940 de metri și se găsește în statul Jalisco (din nord-vestul țării).