MENIU CAUTĂ
14 Mar. 2018 20:38

#AllForJan. Premierul Slovaciei și-a prezentat demisia

Distribuie

Premierul Slovaciei Robert Fico și-a prezentat demisia, cerută de opoziție după asasinarea unui jurnalist care ancheta cazuri de corupție. Acesta a precizat că este pregătit să demisioneze, însă dacă președintele este de acord ca actuala coaliție de guvernare să rămână la putere, relateză BBC News. Slovacia se confruntă cu cele mai ample manifestații din 1989, după ce jurnalistul Jan Kuciak a fost asasinat, alături de iubita lui, în timp ce investiga o grupare mafiotă.

„Astăzi mi-am oferit demsia președintelui Republicii”, a declarat premierul slovac. El a punctat că este astfel pregătit să demisioneze chiar a doua zi.

Anunțul său vine după mai multe zile în care au avut loc manifestații de amploare în Slovacia. Aproximativ 50.000 de oameni au ieșit în stradă, pentru a-și arăta nemulțumirea față de actuala putere. Protestele au fost provocate de asasinarea jurnalistului Jan Kuciak, crimă care a șocat întreaga țaară.

De atunci, Robert Fico depune eforturi pentru a păstra coeziunea Guvernului său de coaliție. Recent, ministrul de interne, cel mai apropiat aliat al premierului, și-a dat demisia. Totodată, în urma acestui scandal, și-a dat demisia și ministrul culturii.

Totodată, alţi doi oficiali slovaci, menţionaţi în ultima anchetă a lui Kuciak, au anunţat că se retrag din funcţii pe durata anchetei asasinatului. Viliam Jasan, secretar al consiliului de securitate naţională, şi Maria Troskova, asistentă a prim-ministrului, au negat orice legătură cu uciderea lui Kuciak.

Jurnalistul slovac Jan Kuciak și iubita lui au fost găsiți morți în propria casă, în dimineața zilei de 26 februarie. Kuciak, în vârstă de 27 de ani, lucra la aktuality.sk, un site de investigații jurnalistice. Potrivit purtătorului de cuvânt al poliției, jurnalistul și iubita lui au fost asasinați, iar crimele ar avea legătură „cel mai probabil” cu ancheta la care lucra Kuciak.


Citește și: EXCLUSIV Afacerea „cămine culturale” pe banii statului. De la tradiții la „nunți, botezuri, cumetrii”


 

Citește mai multe despre Ján Kuciak, Robert Fico și demisie pe Libertatea.

Comentarii