Mergi direct la conținut »
Alpinistul Zsolt Török, decorat post-mortem de Klaus Iohannis
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

Alpinistul Zsolt Török, decorat post-mortem de Klaus Iohannis

Președintele Iohannis a acordat „Ordinul Național Pentru Merit”, în grad de Cavaler”, alpinistului Zsolt Török, care a decedat sâmbătă în Munții Făgăraș.

De Elena Petre,

Libertatea a scris, marți, că din luna aprilie, când au fost înregistrate actele la Ministerul Tineretului și Sportului, ministrul Bogdan Matei nu a mai făcut nici un demers către Președinția României pentru decorarea alpinistului care a decedat sâmbătă în Munții Făgăraș.

În ultimele cinci luni, colegii au sunat aproape săptămânal la Ministerul Tineretului și Sportului pentru a vedea ce se întâmplă cu demersul privind decorarea de către Președinția României a lui Zsolt Török , Teofil Vlad și Romeo Pop, echipa care a dus steagul României în Himalaya, pe Muntele Pumori (7.161 m). Expediția din 2018 a reprezentat o premieră mondială prin deschiderea unui nou traseu pe acest munte.

Klaus Iohannis a semnat, marți, decretul de decorare, „în semn de înaltă apreciere și recunoaștere pentru importantele performanțe sportive obținute de-a lungul timpului, pentru determinarea și pasiunea cu care și-a desăvârșit poziția de alpinist la nivel național și internațional, precum și pentru contribuția semnificativă adusă sportului românesc”, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

Alpinistul Zsolt Török a murit, sâmbătă, în timpul unei expediții în munții Făgăraș, în apropiere de Vârful Negoiu.

Mai mulți alpiniști și-au exprimat nemulțumirea deoarece ministrul Tineretului și Sportului nu a făcut niciun demers pentru decorarea lui Zsolt
Török și a colegilor săi, pentru expediția pe muntele Pumori (Himalaya), deși actele au fost depuse în luna aprilie.

De atunci, însă, nu s-a mai întâmplat absolut nimic. Și am dat telefoane aproape săptămânal. Ignorare totală. Ce pot să mai spună acum? Că o să-l decoreze post-mortem! Suntem o țară tristă, care nu e în stare să-și promoveze oamenii valoroși decât când aceștia nu mai sunt

alpinistul Tiberiu Pintilie, pentru Libertatea

Zsolt Török va fi înmormântat, astăzi, în Arad.

Close
Închide
  Close