Îndurerat şi revoltat, convins că soţia lui putea să trăiască, Andrew Benson nu s-a lăsat până nu a adus la lumină adevărul despre greşelile medicale care i-au răpit de lângă el sufletul-pereche, Mădălina. De şase ani, Andrew îşi petrece timpul printre miile de fotografii din albume şi din vitrine, întreţinându- se cu cele două pisici negre adoptate de Mădălina de la un adăpost sau îngrijind florile de pe mormântul soţiei, amenajat la 200 de metri de casa lor din Horninghold, Leicestershire, Anglia, o casă ce era, cândva, plină de viaţă şi de fericire.
„Parcă arătam ceva mai tânăr în pozele astea”, meditează cu voce tare Andrew Benson, privind la fotografiile sale cu Mădălina, singurele dovezi că, în viaţa sa, a existat, cândva, fericire. Într-adevăr, domnul Benson parcă a îmbătrînit 20 de ani din 23 noiembrie 2002, ziua când viaţa Mădălinei s-a stins pe un pat din Kettering General Hospital.
Nu are titlu de nobil, dar totul în jurul său inspiră nobleţe: bărbat educat, de 60 de ani, cu accent şi cu maniere impecabile, pare stânjenit să vorbească despre necazul său unor străini – un englez desăvârşit.
„Nu caut neapărat să discut cu presa, dar, dacă povestea lui Maddie nu devine publică, nu se va schimba absolut nimic. Numai Dumnezeu ştie câte cazuri similare se petrec zilnic în NHS”, oftează Andrew. Ceea ce un gentleman ca el nu ar spune niciodată este că asemenea victime ar putea fi multe, dar că puţini şi-ar permite să petreacă atâta vreme şi să cheltuie atâţia bani căutând adevărul.
Mădălina Dorin s-a născut în 1973, în Galaţi, iar la vârsta de 20 de ani devenea regina frumuseţii din oraşul ei. Doi ani mai târziu, fata era finalistă în competiţia Miss România. O carieră spectaculoasă a început să i se contureze atunci când Mădălina a devenit director de integrare europeană în Camera de Comerţ şi Industrie a judeţului Galaţi. Soarta avea să i se schimbe într-o zi din anul 1998, anul în care credea că şi-a găsit fericirea.
Andrew s-a îndrăgostit pe loc
„Am cunoscut-o pe Maddie într-o călătorie de afaceri, cînd ea mi-a fost translator pentru o zi, şi m-am îndrăgostit pe loc”, povesteşte Andrew. După ce a revenit în Anglia, bărbatul a încercat să se convingă că aşa o iubire este imposibilă şi că ar fi mai bine să uite de fată.
„Un prieten i-a văzut fotografia şi mi-a spus: Da, înţeleg ce vezi tu la ea, dar nu înţeleg ce vede ea la tine. Dar mă gândeam la ea în fiecare zi, până cînd m-am decis să îi scriu un email, la care Maddie mi-a răspuns, şi astfel s-a înfiripat povestea noastră”.
Mădălina a venit în Marea Britanie pentru o vacanţă de o lună şi nu s-a mai întors niciodată în România. Cei doi au decis să întemeiem o familie, să aibă copii, aşa că s-au căsătorit după mai puţin de un an. Pentru noul cuplu începuse o viaţă fericită, alături de prieteni, cu nenumărate petreceri unde Mădălina era sufletul distracţiei.
În 2002, cu puţin înainte de ziua ei, Mădălina s-a îmbolnăvit. „Credeam că era doar o răceală, era în plin sezon de răceli, Maddie ne spunea că se simte tot mai rău. Apoi nu a mai răspuns la telefon şi am aflat că a fost internată în spital”, povesteşte Inno Brezeanu, prieten şi colaborator al Mădălinei. Vestea că fata este bolnavă a ajuns şi în ţară.
„Când am auzit că Mădălina este internată în spital, cu toţii am răsuflat uşuraţi: e într-un spital britanic, medicii o să aibă grijă de ea cum se cuvine”, îşi aminteşte Cristina Nichita, sora Mădălinei.
„Se internase pentru analize, dar starea ei a început să se deterioreze tot mai vizibil. Între timp, medicii nu reuşeau să îi pună un diagnostic. Vineri seara, pe 22 noiembrie, am fost la spital şi, când am plecat, soţia mea se simţea rău. Dimineaţa, am sunat la spital, iar medicii m-au asigurat că Maddie se simte bine şi că starea ei e stabilă. Am ajuns acolo după ora 10, am găsit-o în stare irecuperabil de gravă şi am putut doar să văd cum se stinge”, povesteşte Andrew Benson.
Patologii spitalului au scris pe certificatul de deces „miocardită virală” ca principală cauză a morţii. După ce s-a dezmeticit din şocul pierderii Mădălinei, Andrew Benson a început să îşi aducă aminte că multe i s-au părut în neregulă. A început să pună întrebări şi a constatat că toţi medicii devin, dintr-o dată, ostili. „Atunci am avut certitudinea că sînt minţit în legătură cu moartea soţiei mele şi am început să mă întreb oare în legătură cu ce am mai fost minţit”, spune Andrew Benson.
Aşa că a pornit la luptă cu sistemul medical britanic. Lovitura cruntă cu care soarta l-a izbit în plin atunci când se credea pe culmea fericirii nu i-a frânt voinţa. Săptămîna trecută, după şase ani de strâns probe, domnul Benson a reuşit să redeschidă cazul în faţa unei instanţe medico-legale. În cele cinci zile de audieri, doi dintre medicii spitalului au recunoscut în instanţă că au fost făcute erori în tratamentul Mădălinei.
Semnele unei posibile insuficienţe renale au fost ignorate de medici, aşa cum au relatat în instanţă mai multe cadre ale spitalului. În ultimele ore de agonie, fata ar fi apăsat aproape permanent butonul de alarmă aflat lângă pat, cerând în zadar ajutor. Dar cel mai gravă eroare a fost, conform unei expertize citate în instanţă de familie, că fata nu a primit oxigenul de care avea nevoie. Fata nu a fost nici mutată pe reanimare-terapie intensivă, deşi era clar că asta i-ar fi fost singura salvare, aşa cum a constatat un medic rezident, unul dintre ultimele cadre medicale care au examinat-o.
„În momentul în care medicul a făcut această recomandare, doamna Benson mai putea fi salvată, dacă ar fi primit tratamentul”, a susţinut în instanţă un expert medical. Concluziile sale au fost confirmate de verdictul medicului legist Tom Osborne, preşedintele instanţei, care a recunoscut că „de moartea doamnei Benson este responsabilă incapacitatea sistemului de a înregistra, de a raporta şi de a reacţiona în funcţie de observaţiile pacientului, ceea ce a dus la ratarea tuturor ocaziilor de a oferi tratamentul medical adecvat”.
„Rezoluţia curţii nu o va aduce înapoi pe Maddie, dar acum avem confirmarea că am fost minţiţi. Eu am fost minţit pe faţă chiar în clipele în care durerea şi disperarea mă copleşeau, iar revolta pentru aceste minciuni am purtat-o în mine timp de şase ani”, a spus Andrew la ieşirea din instanţă.
Medicii legişti au pronunţat adevărul despre moartea ei la o zi după data care, cândva, era aniversarea căsătoriei – 14 octombrie. Verdictul nu va trimite, însă, pe nimeni la închisoare şi nici nu va porni urmărirea penală împotriva cuiva. Instanţa îşi va trimite concluziile către Ministerul Sănătăţii şi va face o serie de recomandări, care ar urma să ducă la schimbări în procedurile de lucru din spitalele NHS.
„Am ştiut tot timpul acesta că Mădălinei i-a fost refuzată şansa de a trăi, iar curtea a recunoscut că exista o şansă ca ea să fie şi astăzi printre noi. Sistemul deficitar din spitalul acela i-a răpit şi acea şansă”, a fost reacţia lui Inno Brezeanu, fost colaborator al Mădălinei Benson, la aflarea verdictului.
„Dreptate nu va fi niciodată pentru Mădălina, chiar dacă îi pedepsim fizic pe cei vinovaţi. Important este ca aşa ceva să nu se mai întîmple”, crede Cristina, sora Mădălinei.
Mădălina Benson înseamnă şi astăzi foarte mult pentru comunitatea românească din Marea Britanie
Tânăra a înfiinţat în anul 2000 una dintre primele comunităţi on-line de români din diaspora şi a reprezentat timp de doi ani consecutiv presa românască din Regat la Forumul Presei Româneşti de Pretutindeni. „Vrem ca Maddie să fie în memoria tuturor pentru ceea ce a făcut – ea ne-a unit, ea ne organiza petreceri cu câte 100 de invitaţi, era unul dintre lianţii diasporei din Regat. Maddie a făcut lucruri extraordinare şi pentru memoria ei vrem să le perpetuăm”, spune Inno Brezeanu, webmasterul paginii de internet înfiinţate de Mădălina.
Epitaful de pe mormântul fetei – câteva versuri pe care ea le-a scris în primul email pentru Andrew: „We were born to be together and together we shall be forever more, we shall be together when the wings of death scatter our days” – „Ne-am născut sortiţi să fim alături şi aşa vom fi pentru totdeauna, vom fi împreună atunci când aripile morţii ne vor risipi zilele”.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!