MENIU CAUTĂ
02 Iul. 2013 17:30

Am trăit s-o vedem şi pe asta: Cioacă înfundă puşcăria!

Distribuie

La aproape şase ani de la dispariţia misterioasă a avocatei Elodia Ghinescu, despre care nu se mai ştie nimic din noaptea de 29 spre 30 august 2007, soţul acesteia, Cristian Cioacă, şi-a primit condamnarea de 22 de ani de închisoare. Fireşte, fostul poliţist neagă, aşa cum a făcut-o din primul moment al anchetei, orice amestec în dispariţia soţiei sale şi cu atât mai mult în uciderea acesteia de care este acuzat.
Începutul nebuniei a ceea ce avea să îmbrace formele unui fenomen naţional a fost punctat chiar de Cioacă, pe vremea aceea poliţist la Secţia 2 Braşov. La cinci zile de la momentul în care Elodia nu a mai venit acasă, omul legii a reclamat, târziu au spus anchetatorii, chiar la el la serviciu, dispariţia femeii.
Dosarul înregistrat iniţial ca dispariţie s-a transformat într-unul de omor datorită descoperirii unor probe care- l incriminau pe ofiţer: sânge pe tocul pistoului din dotare, pe uniforma sa aruncată într-o râpă din judeţul Braşov, în portbagajul maşinii poliţistului şi alte câteva picături de sânge descoperite în apartamentul conjugal al cuplului Cioacă - Ghinescu.
Indiciile i-au dus pe anchetatori la ipoteza unui omor urmat de tranşarea cadavrului! A urmat un soi de joc de-a şoarecele şi pisica, în care poliţişti şi procurori, ajutaţi de zeci de jandarmi şi pompieri, au răscolit râpele şi lacurile din judeţele Braşov şi Piteşti, în speranţa că femeia va fi reperată, în timp ce Cristian Cioacă s-a folosit de dreptul la tăcere.

Căutată printre măicuţe şi amnezice

Cioacă a ajuns pentru prima oară clientul unui arest la începutul anului 2008, dar nu pentru omor, ci pentru că a umblat în calculatorul soţiei sale dispărute şi că i-a violat corespondenţa electronică. După vreo săptămână însă, ofiţerul s-a întors la serviciu.
Ancheta a mai slăbit din intensitate o perioadă, până în momentul în care avocata dispărută Elodia Ghinescu – căutată chiar şi printre măicuţe, şi printre persoanele amnezice – a fost declarată, oficial, moartă. Se întâmpla la cinci ani de la declanşararea cercetărilor şi lucrurile începeau să se complice pentru poliţistul care se apăra din libertate.
Au urmat două cercetări minuţioase ale apartamentului conjugal din Braşov – presupus a fi locul crimei -, în care au fost găsite, cu ajutorul unor aparate ultramoderne, care la momentul dispariţiei Elodiei nu erau în dotarea Poliţiei, alte probe care l-au înfundat pe Cioacă: pete de sânge sub parchet, pe pereţii din baie, pe cei din dormitorul conjugal, mascate de un strat nou de zugrăveală, şi o urmă mare de sânge sub pragul dintre baie şi dormitor.
Aceste probe au întregit, în viziunea anchetatorilor, tabloul omorului urmat de tranşarea femeii. Se întâmpla în toamna anului trecut, iar câteva luni mai târziu, pe data de 5 decembrie, Cioacă era arestat pentru omor. Era, practic, primul pas decisiv, palpabil, făcut de zecile de anchetatori într-un caz deosebit de dur, cum nu s-a mai văzut în România.

S-au cheltuit 30.000 € cu ancheta

După şase ani de la demararea cercetărilor care au pornit de la dispariţia Elodiei Ghinescu, Cristian Cioacă – fostul poliţist care permanent s-a declarat a fi o victimă şi care şi-a susţinut nevinovăţia – este condamnat la 22 de ani de închisoare pentru omor deosebit de grav şi profanare de cadavre. Un caz care este aproape de final şi care, în acest răstimp, a înghiţit, conform estimărilor, mai bine de 30.000 de euro din care 10.000 de euro pentru efectuarea expertizelor ADN. Cristian Cioacă este acum închis la puşcăria din Colibaşi.

A cunoscut-o pe Elodia la Braşov, în secţia de Poliţie

Ne-am cunoscut la mine, la Secţia 2 de Poliţie, în Braşov, prin intermediul unor clienţi de-ai ei. Ce putea să-mi placă la o femeie frumoasă? Totul. A fost o atracţie puternică. Şi a mai fost şi săptămâna oarbă, cum se spune. Se întâmpla în vara lui 2002. După doi ani, Elodia a rămas însărcinată. (…) Apoi au început să apară problemele. Viaţa de cuplu ni se schimbase mult. Nici de copil nu se mai ocupa. Cu toate astea, nici măcar nu bănuiam că ar putea avea pe altcineva. Orice ar fi fost, putea să-mi zică, o rupeam de atunci şi nu se ajungea până aici', a povestit, Cioacă, în 2007, pentru Libertatea.

Şi-a «mărturisit» crima, acum 5 ani, în Libertatea!


Mai în glumă, mai în serios, Cristian Cioacă mărturisea, într-un interviu acordat în exclusivitate ziarului Libertatea, că el a omorât- o pe Elodia Ghinescu! Mai mult, ofiţerul ne-a arătat atunci şi locul în care şi-ar fi măcelărit soţia: dormitorul conjugal, zugrăvit pe atunci în portocaliu. Culmea ironiei este că trecutul l-a cam ajuns din urmă şi glumele sale nesărate l-au cam trădat. Exact sub pragul dintre baie şi respectivul dormitor, criminaliştii au descoperit, la cinci ani de la declanşarea anchetei, o urmă mare sânge care i-ar fi aparţinut Elodiei.

Emilia Ghinescu, mama Elodiei, e nemulţumită de pedeapsa primită de fostul ei ginere: «Trebuia să fie închis pe viaţă!»


Lui Cristian Cioacă i s-a prezentat ieri de către Tribunalul Argeş sentinţa. Deşi procurorii şi avocaţii familiei Ghinescu au cerut ca acesta să fie închis pe viaţă, până la urmă verdictul magistraţilor a fost de 22 de ani de închisoare pentru acuzaţiile de omor deosebit de grav, dar şi pentru profanare de morminte, deoarece, spun procurorii, Cioacă ar fi tranşat cadavrul Elodiei după ce a a omorât-o. De asemenea, acesta va trebui să le plătească familiei Ghinescu şi fiului său şi al soţiei lui, Patrick, despăgubiri de 250.000 de euro. Decizia nu este însă definitivă. Mama Elodiei, Emilia Ghinescu, s-a declarat nemulţumită de sentinţa judecătorilor, pe care aceasta o consideră prea blândă pentru oribilele fapte ale fostului său ginere. Ne aşteptam la o decizie mult mai aspră. Noi am cerut închisoare pe viaţă şi trebuia să primească închisoare pe viaţă pentru ce i-a făcut fiicei mele. A omorât-o, a ciopârţit- o şi a lăsat un copil fără mamă', nea declarat Emilia Ghinescu.

Comentarii