Mergi direct la conținut »
Ambasadele UE trag un semnal de alarmă, după adoptarea legilor Justiției: Riscă să pună în pericol progresele României
Politică Libertatea > Ştiri > Politică

Ambasadele UE trag un semnal de alarmă, după adoptarea legilor Justiției: Riscă să pună în pericol progresele României

Ambasadele UE trag un semnal de alarmă, după adoptarea legilor Justiției: Riscă să pună în pericol progresele României, se arată într-un comunicat comun al Ambasadelor Belgiei, Danemarcei, Finlandei, Franței, Germaniei, Olandei și Suediei în România. ”Facem apel la părțile implicate în proiectul de reformă a justiției să evite orice acțiune care ar putea duce la slăbirea independenței sistemului judiciar și a luptei împotriva corupției și să ceară, fără întârziere, avizul necesar al Comisiei de la Veneția”, mai spun reprezentanții statelor UE.

De Valentina Postelnicu,

Vă prezentăm comunicatul integral:

”Noi, reprezentanți ai țărilor partenere din Uniunea Europeană, dorim să ne reafirmăm apartenența la destinul nostru comun împreună cu România, bazat pe valori comune și în special pe statul de drept. Recunoaștem că România a făcut, în ultimul deceniu, progrese semnificative în ceea ce privește construirea unui parcurs și aplicarea unor reforme credibile în domeniul justiției.

Cu toate acestea, convingerea noastră este că legile adoptate recent privind reforma justiției, în forma lor actuală, precum și recentele amendamente propuse la Codul Penal și Codul de Procedură Penală, riscă să pună în pericol aceste progrese. La reuniunea Consiliului din 12 decembrie, Uniunea Europeană a adoptat concluzii pe tema Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) cu privire la reforma sistemului judiciar și lupta împotriva corupției în România.

Concluziile subliniază, în special, „necesitatea predictibilității, a transparenței depline și a consultărilor incluzive” în ceea ce privește reforma justiției, în conformitate cu prevederile raportului Comisiei Europene din cadrul MCV. În plus, Consiliul solicită României să evite orice pas înapoi.

Cazul Floyd de România. Un bărbat din Vatra Dornei a murit după ce un jandarm l-a presat la pământ. Ce a urmat
Recomandări
Cazul Floyd de România. Un bărbat din Vatra Dornei a murit după ce un jandarm l-a presat la pământ. Ce a urmat
 

În acest context, facem apel la părțile implicate în proiectul de reformă a justiției să evite orice acțiune care ar putea duce la slăbirea independenței sistemului judiciar și a luptei împotriva corupției și să ceară, fără întârziere, avizul necesar al Comisiei de la Veneția, pentru a menține astfel independența sistemului judiciar și a păstra intact procesul de reformă în general.

Avem încredere că toți actorii politici implicați vor acorda atenția cuvenită acestor preocupări legitime, în concordanță cu angajamentul nostru european comun, și vom fi în continuare gata să sprijinim România în eforturile ei de a reafirma acest angajament”.

Senatul a adoptat, joi, în calitate de Cameră decizională, propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr. 317/2004 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii. Este cea de-a treila lege din pachetul de legi ale justiției. Proiectele merg acum la promulgare la președintele Klaus Iohannis. De asemenea, începând de astăzi curge termenul de trei zile pentru atacarea legilor la Curtea Constituțională.

Citește și: REPORTAJ: Situație revoltătoare, apel disperat al unui bărbat: ”A condus beat, cu permisul suspendat, mi-a ucis soția, dar e liber!”

Close
Închide
  Close