MENIU CAUTĂ
, de Mihai Niculescu

AMENDAMENT. ROBOR-ul nou ar putea fi aplicat și creditelor în curs

Distribuie

Noua metodă de calcul al ROBOR ar putea fi aplicată și la creditele în curs, nu numai celor viitoare. Cel puțin așa prevede un amendament care a trecut marți de Comisia Economică a Senatului, urmând a fi discutat în plen. Băncile manifestă o opoziție fățișă față de noua implementare a indicelui în funcție de care se ajustează periodic creditele.

Amendamentul a fost formulat senatorul ALDE Daniel Zamfir, care a declarat că se va crea o „discriminare” dacă indicele ROBOR nu ar fi aplicat la toate creditele.

„Este nefiresc să se aplice doi indici, unul calculat corect, și unul calculat incorect”, a spus el, potrivit Digi24.

Deputatul a respins ideea că e o măsură populistă și că ratele nu vor scădea.

Conform ordonanţei adoptate deja de Guvern, noua formulă de calcul a ROBOR se aplică doar creditelor noi. Cetăţenii cu rate în lei, care au deja un credit în desfăşurare, pot face cerere de refinanţare la bănci.

Inițial, ministrul Eugen Teodorovici a anunţat că noua formulă de calcul a ratelor se va aplica doar creditelor noi, iar românii care au deja împrumuturi pot face cerere de refinanţare.


Citește și: AUDIO | Metodele mafiote cu care frații Bărbuț i-au terorizat pe angajații AdePlast. Apelul disperat la poliție al unui salariat care spune că se teme pentru viața lui: „Pe domnul director l-au sechestrat în birou. L-au bătut în birou!”


 

Comentarii