Mergi direct la conținut »
Amendamente cu dedicație la Codul penal. Dosarele lui Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu și Vlad Cosma, beneficiare
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Amendamente cu dedicație la Codul penal. Dosarele lui Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu și Vlad Cosma, beneficiare

Amendamente cu dedicație la Codul penal. Dosarele lui Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu și Vlad Cosma, beneficiare

Amendamente cu dedicație la Codul penal - dosarele Dragnea, Tăriceanu, Cosma. Comisia specială de modificare a legilor din domeniul justiției a făcut o serie de modificări de care ar putea beneficia social-democrații Vlad și Andreea Cosma, dar și martori din dosarul lui Liviu Dragnea. Concret, nu va constitui mărturie mincinoasă ”modificarea şi retractarea declaraţiei care a fost dată prin exercitarea unor presiuni de orice fel asupra martorului”. Este, practic, ce a făcut Vlad Cosma, care și-a modificat declarația din instanță, acuzând presiuni ale procurorului de caz.

De Sorina Ionaşc,

Deputații din comisia specială condusă de Florin Iordache au făcut modificări importante la Codul Penal. Mărturia mincinoasă a fost parțială dezincriminată, astfel că nu va mai fi infracțiune:

”a) refuzul de a face declaraţii prin care persoana se autoincriminează;
b) refuzul de a declara în sensul solicitat de organele judiciare;
c) modificarea şi retractarea declaraţiei care a fost dată prin exercitarea unor presiuni de orice fel asupra martorului;
d) simpla divergenţă de mărturii în cadrul unui proces, dacă nu există probe directe din care să rezulte caracterul mincinos al acestora.”

În forma actuală e legii, mărturia mincinoasă este ”fapta martorului care, într-o cauză penală, civilă sau în orice altă procedură în care se ascultă martori, face afirmaţii mincinoase ori nu spune tot ce ştie în legătură cu faptele sau împrejurările esenţiale cu privire la care este întrebat”.

Ce dosare ar fi vizate


Amintim că fostul deputat PSD, Vlad Cosma, martor în dosarul lui Sebastian Ghiță, și-a modificat mărturia, acuzând presiuni ale procurorului Mircea Negulescu asupra martorilor.

O situație similară este și în dosarul angajărilor fictive, în care Liviu Dragnea a fost condamnat în primă instanță. Și aici, una dintre secretarele angajate fictiv și-a schimbat mărturia.

Afaceri de familie pe banii statului. Organigrama ISU Vaslui, plină de rude
Recomandări

Afaceri de familie pe banii statului. Organigrama ISU Vaslui, plină de rude

O altă speță este dosarul în care Călin Popescu Tăriceanu a fost achitat în primă instanță. Acesta era acuzat de mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului. Și, deși a fost achitat în primă instanță, completul de 5 judecători de la Înalta Curte va fi obligat să ia în calcul legea penală mai favorabilă, adică noua formă a legii prin care președintele ALDE scapă.

Nu constituie favorizarea făptuitorului:
”a) emiterea, aprobarea sau adoptarea de acte normative;
b) pronunțarea sau dispunerea soluțiilor sau măsurilor de către organele judiciare în cauzele cu care acestea sunt învestite,
c) mărturia depusă în cadrul unor proceduri judiciare ori modalitatea de efectuare a unor expertize în cauze judiciare.”

Close
Închide
  Close