Mergi direct la conținut »
Americanii vor să cumpere Rompetrol! Un investitor din SUA vine în România pentru a negocia preluarea companiei
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Americanii vor să cumpere Rompetrol! Un investitor din SUA vine în România pentru a negocia preluarea companiei

Americanii vor să cumpere Rompetrol! Un investitor din SUA vine în România pentru a negocia preluarea companiei

Grupul Rompetrol, deţinut cândva de Dinu Patriciu, şi-ar putea schimba din nou proprietarul, deoarece americanii vor să cumpere Rompetrol de la KazMunaiGaz din Kazahstan, iar Don Laguardia, un specialist în investiţii pe pieţele emergente, va veni săptămâna viitoare în România pentru discuţii privind preluarea pachetului majoritar, scrie G4Media.ro.

În anul 2009, Dinu Patriciu şi-a vândut acţiunile de la Rompetrol, iar compania KazMunaiGaz, din Kazahstan, a devenit unicul proprietar al grupului de rafinare şi distribuţie de produse petroliere din ţara noastră, dar după 6 ani, a început să caute un investitor pentru a vinde, la rândul lor, acţiunile Rompetrol.

Publicaţia G4Media.ro precizează că în acest moment nu este clară identitatea companiei sau fondului de investiţii american reprezentat de Don Laguardia, al cărui profil de Linkedin arată că este managing member al unui fond de investiţii, Frontier Capital, specializat în tranzacţii pe pieţele de tehnologie. În eventuala tranzacţie privind preluarea pachetului majoritar al Rompetrol ar urma să joace un rol şi o agenţie a guvernului federal al SUA. Este vorba despre The Overseas Private Investment Corporation (OPIC), o agenţie care sprijină investitorii americani să gestioneze riscurile investiţiilor din pieţele emergente, se mai precizează în articol.

Conform analizei jurnalistice, interesul investitorilor americani pentru al doilea mare jucător pe piaţa de petrol şi gaze din România vine pe fondul amânării tranzacţiei prin care KazMunaiGaz urma să vândă pachetul majoritar al Rompetrol către compania chineză CEFC. Tranzacţia, iniţiată în 2015 şi agreată de principiu în decembrie 2016, a trenat în 2017 din cauza problemelor legate de dosarul Rompetrol deschis de DIICOT tot în 2016. În plus, tranzacţia prin care KazMunaiGaz urma să vândă pachetul majoritar al Rompetrol către compania chineză China Energy Fund Committee (CEFC) a intrat în impas după ce fondatorul CEFC a fost arestat în China pentru acuzaţii de corupţie, iar compania plănuieşte să-şi vândă toate proprietăţile imobiliare pe plan global.

Ultimul mesaj postat de Kobe Bryant înainte de tragedia în care și-a pierdut viața
Recomandări

Ultimul mesaj postat de Kobe Bryant înainte de tragedia în care și-a pierdut viața

 

Grupul Rompetrol, care a fost redenumit KMG International, deţine Rafinăria Petromidia şi are activităţi de comercializare şi distribuţie de petrol şi produse petroliere prin reţeaua proprie de benzinării Rompetrol în Romania, Bulgaria, Moldova şi Georgia.

În anul 2014, Dinu Patriciu a murit, la vârsta de 64 de ani, departe de ţara natală, în Londra. După doi ani, în 2016, procurorii DIICOT au deschis un dosar în centrul căruia se află celebra convertire din 2003 a datoriilor Rompetrol către statul român în obligaţiuni subscrise de Ministerul Finanţelor. Procurorii au pus sechestru pe rafinăria Petromidia, benzinăriile Rompetrol şi alte active, toate până la concurenţa sumei de 600 milioane de euro – prejudiciul calculat de DIICOT.

Close
Închide
  Close