suplimentare de aproximativ 10.000 de militari.
Coalitia condusa de Statele Unite este angajata, de aproximativ o saptamana, prin intermediul unor mediatori, in negocieri discrete cu miscarea lui Moqtada al-Sadr pentru a se ajunge la un compromis.
Operatiunile de luare de ostatici continua in Irak, unde opt rusi au fost capturati si apoi eliberati ieri, in timp ce trupele americane s-au retras partial din orasul Fallujah. Autoritatile de la Roma au anuntat ca patru cetateni italieni au fost rapiti ieri. Postul arab al-Jazeera a difuzat imagini cu cei patru ostatici.
Dar cine sunt siitii si sunitii, responsabili de escaladarea violentelor in ultimul timp? Religia musulmana e divizata in doua mari ramuri: sunitii, minoritari ca numar de credinciosi si siitii, care domina numeric islamul. Diferentele dintre cele doua ramuri tin, in principal, de controversa legata de persoana care ar fi trebuit sa conduca statul islamic creat de profetul Mohamed in secolul VII. Musulmanii care l-au ales pe unul din apropiatii profetului sunt cunoscuti sub numele de suniti. siitii sunt cei care s-au opus noului calif, in viziunea lor noul conducator trebuind sa fie ginerele profetului Mohamed, Ali.
Situatia musulmanilor din Irak a fost atipica: sunitii, desi erau minoritari, se aflau la putere prin familia conducatoare a lui Saddam Hussein. Prima revolta siita din Irak, in 1991, a fost inecata in sange de armatele lui Saddam.
Moqtada al-Sadr este un cleric siit declarat antiamerican. La doar 30 de ani a reusit sa se impuna printre adeptii sai ca o autoritate religioasa, desi nu si-a terminat niciodata studiile islamice. Moqtada este fiul unui fost lider religios siit foarte respectat, asasinat in 1999 de agenti ai regimului Saddam Hussein.