De Octavian Cojocaru,

Acțiunea ANAF a început ca urmare a unei declarații făcute de Liviu Dragnea, care a lansat un atac la adresa celor care importă fructe și legume. În acest context, liderul PSD a cerut instituțiilor de control să verifice marfa care vine din afară.

„Am auzit – şi pe bună dreptate cei de la hipermarketuri vin şi controlează tot lanţul de producţie, de la solar, până când ajunge roşia pe raft. Dar întrebarea mea este: TIR-urile care vin de afară sunt controlate la fel, de la origine până ajung pe raft, pe masa românilor? Toată lumea se plânge de calitatea proastă şi de faptul că nu sunt sănătoase.

Eu le transmit un ultim avertisment celor de la Autoritatea Sanitar-Veterinară, celor de la Protecţia Consumatorului, Antifrauda şi Vămile. Dacă într-un timp foarte scurt nu vor reuşi să realizeze un sistem prin care în România să nu mai intre marfă de contrabandă, mă refer în special la legume şi fructe, dacă nu vor fi în stare să analizeze fiecare fructă, fiecare fruct, fiecare legumă care intră în România să nu mai intre ceva nesănătos, atunci mai bine să plece acasă sau de unde au venit”, a spus Dragnea, potrivit RFI România.

2.400 de TIR-uriverificate în 24 de ore

ANAF a început operațiunea „Demetra” și controlează toate TIR-urile din vămi. Din această cauză, sute de TIR-uri sunt blocate la graniță.

2.400 de TIR-uri au fost verificate în 24 de ore, iar controalele continuă și sâmbătă, au declarat ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, și inspectorul general antifraudă Paul Cristian Petrescu, pentru Antena 3.

„Controalele au demarat având în vedere că se apropie și sărbătorile de Paște. S-au verificat aproximativ 2.400 de TIR-uri în 24 de ore. Doar pe granița de Vest fluxul este undeva la 1.200 de TIR-uri la 12 ore. Am descoperit marfă introdusă fără documente legale, sunt și unele suspiciuni privind evaziune fiscală”, a spus Paul Cristian Petrescu.

Acesta a mai precizat că verificările nu au nicio legătură cu politicul.

Teodorovici a declarat că verificările din vămi au ca scop evitarea dublului standard în ceea ce privește calitatea produselor și combaterea evaziunii fiscale.

„Cam 60% din evaziunea pe fructe și legume este din produsele care vin din spațiul intracomunitar (…) Este vorba și de acel dublu standard pentru care trebuie să acționăm, de aceea echipa de control conține și colegi de la ANSVSA care iau inclusiv probe pentru a vedea exact dacă actele care arată proveniența, calitatea și destinația mărfii concordă cu marfa. Cele care sunt pentru tranzit nu durează mult, au fost niște blocaje pentru că oamenii s-au obișnuit să intre în România și să descarce marfa, cu toate că pe acte era indicat tranzit”, a spus ministrul

Avertismentul retailerilor

Însă Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România atrage atenția că marfa este perisabilă, iar autoritățile nu au fizic posibilitatea de a verifica amănunțit toate TIR-urile, astfel că zeci de mii de tone de fructe și legume sunt blocate la graniță.

Kovesi a fost votată procuror-șef de ambasadorii statelor UE
Recomandări

Kovesi a fost votată procuror-șef de ambasadorii statelor UE

„Facem un apel la autorități să țină cont însă de faptul că în acest moment există sute de TIR-uri cu zeci de mii de tone de legume și fructe perisabile blocate de peste 24 de ore în întreaga țară. Camioanele, care provin inclusiv din UE, adică din spațiul european de liberă circulație a mărfurilor, sunt sigilate de ANAF în vederea controlului, însă inspectorii nu fac față volumului mare de marfă ce trebuie controlată, prin urmare aceasta se deteriorează”, transmite AMRCR.

Asociația spune că sprijină orice operațiune care duce la eradicarea fraudelor, însă avertizează că există riscul ca românii să aibă de suferit.

„Acest blocaj, care durează deja de peste o zi, afectează atât consumatorii, cât și comercianții. Sperăm ca acțiunile autorităților de combatere a comerțului ilicit să fie făcute cu discernământ, astfel încât activitatea celor care operează cu bună-credință, în condiții de legalitate deplină, să nu fie afectată.

Avem o luptă comună, suntem parteneri cu autoritățile, dar ne dorim să găsim împreună un mod de cooperare din care consumatorii să nu aibă de suferit și familiile din România să aibă legume și fructe pe masa de Paște”, transmite AMRCR.

Foto: Arhiva Libertatea


Citește și:

Cartelul sicilian al roșiilor de Mehedinți. 850.000 de euro, „cadou” de la statul român pentru falși fermieri italieni!

Italienii dau tunuri pe terenuri românești. Au luat o avere pentru roșii fictive, iar acum vor bani pentru cartofi pe care nu i-au cultivat

Liță Dumitru avea 58 de ani când s-a născut fetița lui. El a povestit ce a făcut soția lui când a văzut că nu reușește să rămână gravidă. Asta l-a scăpat și de cancer
GSP.RO

Liță Dumitru avea 58 de ani când s-a născut fetița lui. El a povestit ce a făcut soția lui când a văzut că nu reușește să rămână gravidă. Asta l-a scăpat și de cancer

Horoscop 19 septembrie 2019. Pentru o zodie apar motive de neliniște din mai multe direcții
HOROSCOP

Horoscop 19 septembrie 2019. Pentru o zodie apar motive de neliniște din mai multe direcții