Mergi direct la conținut »
ANALIZĂ | Ce urmărește Emmanuel Macron prin vizita în România
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > ANALIZĂ | Ce urmărește Emmanuel Macron prin vizita în România

ANALIZĂ | Ce urmărește Emmanuel Macron prin vizita în România

Președintele francez Emmanuel Macron a început, miercuri, un turneu de trei zile în Europa Centrală, cu vizite în Austria, România și Bulgaria. Presa franceză scrie că în frunte pe lista sa de discuții se află controversatele reguli ale muncii din UE.

Potrivit unei surse de la Elysee, citată de Reuters, Macron vizitează ţările care sunt “cel mai strâns ataşate de ancora lor europeană” și a respins insinuările că preşedintele ar încerca să provoace o prăpastie între ţările din Europa Centrală şi Europeană care se opun vehement reformei şi cele care sunt dispuse la compromisuri. “Nu este vorba despre a divide pentru a conduce mai bine”, a insistat oficialul.

Vizita în Austria

Președintele francez, Emmanuel Macron, a declarat miercuri, după discuțiile din Austria, că au avut loc progrese cu liderii Austriei, Republicii Cehe și Slovaciei în găsirea unei soluții la problema lucrătorilor detașați în Uniunea Europeană. „Discuțiile noastre reprezintă un adevărat pas înainte, un progres real către un compromis în octombrie și mă bucur de asta”, a declarat Macron într-o conferință de presă după discuțiile cu cei trei lideri în orașul austriac Salzburg, scrie France 24.

Subiectul este important pentru Emmanuel Macron, un centrist de 39 de ani care a preluat funcția anul acesta în mai. Fostul ministru al economiei a avut o campanie ca un eurofil care dorea o mai mare integrare europeană, susținând în același timp o Uniune Europeană mai „protectivă” pentru cetățenii mai mult efectele globalizării. Macron a învins o paletă de contracandidați eurosceptici, culminând cu câștigarea din 7 mai a președinției în fața lui Marine Le Pen, dar și-a văzut popularitatea scăzând drastic în timpul verii.

Tamara Buciuceanu, la ultima aniversare publică! I-a făcut pe toți să plângă. Ce a spus actrița
Recomandări

Tamara Buciuceanu, la ultima aniversare publică! I-a făcut pe toți să plângă. Ce a spus actrița

Problema muncitorilor, principala țintă a lui Macron

„Piața unică europeană și libera circulație a lucrătorilor nu sunt menite să creeze o rasă de bază în ceea ce privește reglementările sociale”, a declarat Macron reporterilor, alături de cancelarul austriac, Christian Kern, după ce a început miercuri călătoria sa la Salzburg. „Exact acest lucru alimentează populismul și erodează încrederea în proiectul european”, a spus el.

Directiva stabilește reguli pentru lucrătorii temporari „detașați” dintr-un stat membru în altul. Acesta permite companiilor să trimită angajații să lucreze în alte țări UE, continuând să plătească taxe în țara de origine.

Lucrătorii detașați au, în același timp, dreptul la un set de drepturi de muncă fundamentale în țara de destinație, inclusiv respectarea perioadelor maxime de lucru, perioadelor minime de odihnă și a concediilor plătite, precum și standardelor locale de sănătate, siguranță și igienă. Dar controversata legea prevede că angajatorii să respecte doar rata minimă de salarizare în țara beneficiară. Un avantaj pentru un lucrător detașat dintr-o țară cu un salariu minim mai mic.

S-a trezit cu o durere puternică de ureche. Când și-a dat seama ce e, a avut un șoc: 'am descoperit deasupra ușii un...'
Recomandări

S-a trezit cu o durere puternică de ureche. Când și-a dat seama ce e, a avut un șoc: 'am descoperit deasupra ușii un...'

Această directivă datează din 1996, dinainte ca mai multe țări din fostul bloc comunist să fie acceptate în Uniunea Europenă, începând cu 2004. Macron, duce o o campanie pentru menținerea directivei, spunând că este utilă Franței, dar că trebuie să fie mai corectă. Una dintre modificările promovate de Macron este ca permisă pentru munca postată să fie limitată la 12 luni – jumătate din indemnizația actuală – și să sporească sancțiunile în caz de abuzuri ale sistemului.

Estonia, care deține în prezent președinția rotativă a UE, are intenția de a prezenta o nouă propunere de reformă în septembrie, în vederea unei înțelegeri care ar putea veni imediat după sfârșitul lunii octombrie.

Fiica acestei românce e atât de frumoasă, încât toate televiziunile 'se bat' pe ea! Cum arată tânăra
Recomandări

Fiica acestei românce e atât de frumoasă, încât toate televiziunile 'se bat' pe ea! Cum arată tânăra

Câteva zile mai târziu, reformele din Zona euro, cooperarea în domeniul apărării şi imigraţia vor ajunge în prim-plan, când Macron îi va primi pe liderii Germaniei, Spaniei şi Italiei pentru discuţii, în încercarea de a consolida rolul Parisului în Europa.

Victoria în alegeri a lui Macron a dat un nou impuls axei franco-germane în UE, însă în Polonia şi Ungaria a alimentat temerile privind o Europă cu mai multe viteze, ce s-ar putea traduce printr-o influenţă, susţinere financiară şi competitivitate economică reduse.

Alte subiecte de discutat la București

Dincolo de subiectul muncitorilor detaşaţi, Macron probabil că va fi într-o ofensivă de şarm pentru a obţine susţinere pentru reforme mai ample în cadrul UE, armonizare fiscală şi un buget comun pentru Zona euro și o cooperare aprofundată în domeniul apărării.

În acest context, el ar putea pune pe tapet problema unei posibile comenzi din partea statului român a unor elicoptere Airbus. Grupul aeronautic a deschis în România o fabrică la Ghimbav.

De asemenea, este de așteptat ca președintele Iohannis să ridice problema aderării României la spațiul Schengen și amenințările la adresa Europei, respectiv cele regionale (Rusia) sau cele de securitate (atentate teroriste).

Programul lui Emmanuel Macron în România

Președinția Franței a publicat pe site-ul oficial programul pe care președintele îl va avea pe parcursul turneului său. În România programul va fi următorul:

JOI, 24 AUGUST

12.30 – Sosirea preşedintelui la aeroportul Henri Coandă din Bucureşti.

13.00 – Ceremonie oficială de primire de către preşedintele României, domnul Klaus Werner IOHANNIS, la Palatul Cotroceni

13.20 – Întâlnire bilaterală cu preşedintele României

14.00 – Întâlnire în format extins la nivel de delegaţii

14.30 – Conferinţă de presă comună a celor doi şefi de stat

15.00 – Dejun de lucru a preşedintelui francez cu domnul Mihai TUDOSE, premier al României, la Vila Lac 1

16.15 – Recepţie a comunităţii franceze la Reşedinţia Franţei. Discurs al preşedintelui francez.

17.30 – Vizită a celor două cupluri prezidenţiale la Muzeul Satului “Dimitri Gusti”

18.20 – Întâlnire a preşedintelui cu reprezentanţi ai comunităţii de afaceri franceze, la Reşedinţia Franţei.

19.30 – Recepţie oferită de preşedintele României şi de doamna Carmen IOHANNIS la Palatul Cotroceni, în prezenţa invitaţilor francezi şi români din lumea economică şi culturală

21.50 – Sosire la aeroportul Varna

 

Close
Închide
  Close