Poliția franceză a percheziționat casele și birourile mai multor oficiali francezi, printre care fostul premier, ca parte a unei anchete asupra felului în care guvernul a coordonat răspunsul la pandemia COVID.
Investigația vizează foști și actuali miniștri, în urma a cel puțin 90 de plângeri formulate de organizații civice și de membri ai publicului, care acuză nereguli în activitatea guvernului.
Potrivit presei franceze, polițiștii au ajuns la casa fostului premier Édouard Philippe, dar și la cea a ministrului sănătății în funcție, Agnès Buzyn, cea a fostului purtător de cuvânt a guvernului, Sibeth Ndiaye și a șefului autorității franceze pentru sănătate, Jérôme Salomon, care a ajuns să fie cunoscut drept ”domnul COVID” după conferințele ținute zi de zi pe tema epidemiei în primăvară.
Perchezițiile au venit la câteva ore după ce președintele Emmanuel Macron a anunțat noi restricții de circulație pentru combaterea virusului, restricții ce vizează Parisul și alte opt orașe.
Miniștrii pot fi anchetați pentru deciziile luate în timpul mandatului de un tribunal administrativ, Curtea de Justiție a Republicii (CJR).
Cercetarea pe tema felului în care guvernul a coordonat răspunsul la pandemie a demarat în iunie, prin examinarea validității zecilor de plângeri formulate, nouă dintre acestea fiind transmite procurorului general François Molins, pentru o investigație mai amănunțită.
Primele plângeri au fost depuse în primele zile ale lockdown-ului din primăvară și au venit de la cetățeni obișnuiți, de la asociații ale medicilor, de la polițiști, angajați din penintenciare și deținuți, printre alții.
Unele plângeri erau legate de măști și de sfaturile oficiale care spuneau inițial că acestea sunt nefolositoare, opinie schimbată ulterior. Alte plângeri îi acuzau pe miniștri că ”nu au aplicat recomandările Organizației Mondiale a Sănătății”.
CJR a început ancheta propriu-zisă, condusă de Molins, în iulie, pista vizată fiind ”abținerea de la combaterea unui dezastru”, o infracțiune prevăzută în codul penal francez.
O anchetă penală separată, începută în iunie, este derulată de procurorul-șef al Parisului, Remy Heitz. Ancheta este limitată și nu va analiza ”responsabilitatea politică sau administrativă”, ci dacă oficialii au comis posibile infracțiuni, inclusiv ucidere involuntară, sau vătămare, a precizat Heitz.
Pentru ca acuzațiile să fie dovedite este necesar ca procurorii să arate faptul că suspecții au decis în mod intenționat să nu acționeze în fața urgenței COVID.
Ancheta va analiza măsurile luate pentru procurarea echipamentului medical, cele privind introducerea măsurilor de protecție sau cele privind mobilizarea unei capacități de testare pentru cei contaminați.
În iunie, Heitz a sugerat că dacă vor fi găsite dovezi, acestea vor confirma cel mai probabil o vină ”neintenționată”, dar a adăugat ca aceasta este doar o ipoteză.