MENIU CAUTĂ

Anders Behrin Breivik, monstrul din Norvegia, scapă după 7 ani?

Distribuie

Manifestul de peste 1.500 de pagini scris de Anders Breivik în ultimii ani e grăitor în ceea ce priveşte mintea bolnavă şi planurile a numeroase atacuri pe care urma să le comită. Mai mult decât atât, în câteva zeci de rânduri se regăseşte şi numele ţării noastre, precum şi părţi din istoria ei. În scrierile sale, Breivik le transmite “fraţilor şi surorilor sale din Europa” că “nu sunt singuri în această luptă”. “Avem zeci de milioane de susţinători europeni şi zeci de mii de fraţi şi surori care ne susţin pe deplin şi sunt dornici să lupte alături de noi”, a scris el, enumerând România printre statele europene unde are “suporteri”.

Cea mai bună prietenă, o româncă

De asemenea, Breivik notează şi site-urile Partidului România Mare şi Noua Dreaptă, pe care le menţionează într-o listă în care apar organizaţiile şi partidele cu orientare naţionalistă şi de extremă- dreapta din Europa, pe care le considera aliatele sale ca doctrină.
În afară de aceasta, autorul dublui atac de la Oslo afirmă că a avut un angajat român la o companie de servicii pe internet şi, mai mult decât atât, cea mai bună prietenă a sa este o româncă.

Procesul, abia peste un an?

• Anders Behring Breivik a fost inculpat, ieri, sub acuzaţia de terorism. El a recunoscut atacurile, dar nu se consideră criminal;
• Va sta încarcerat timp de opt săptămâni, până la următoarea înfăţişare. La audierea de ieri, presei nu i s-a mai permis accesul, pentru ca Breivik să nu-şi promoveze opiniile de extremă-dreaptă;
• Doctorii îl vor supune pe agresor unei expertize psihiatrice. Procesul în sine ar putea începe abia peste un an;
• În Norvegia nu există pedeapsa cu moartea, maximumul fiind de 21 de ani de temniţă. Condamnarea poate fi mărită cu 5 ani dacă se dovedeşte că există posibilitatea ca Breivik să repete agresiunea;
• O nouă lege va fi adoptată în curând în Norvegia, care-i va condamna pe terorişti la 30 de ani de închisoare. Însă, culmea, Breivik ar putea scăpa după şapte ani de închisoare (eliberare condiţionată).

Nu a pledat vinovat

Judecătorul Kim Heger a declarat că, în cadrul audierii, Behring a dezvăluit că mai există două celule în organizaţia sa. Iniţial, el susţinuse că a acţionat de unul singur. În manifestul său postat pe internet, Breivik spune că va încerca să ia legătura cu ceea ce el numea celulele «8a» şi «8b». În ciuda faptului că suspectul a recunoscut faptele pentru care a fost pus sub acuzare Breivik nu a pledat vinovat.

A zâmbit în drum spre tribunal


↑ Breivik a privit din maşinå mulţimea care-i cerea moartea, afişând un zâmbet sadic
Anders Behring Breivik a ajuns, ieri dupăamiază, la tribunalul din Oslo într-o maşină de teren neagră, în care se aflau, de asemenea, şi cinci poliţişti norvegieni. Asasinul a afişat un zâmbet sadic de-a lungul drumului până la sala de judecată, spre disperarea norvegienilor adunaţi acolo. Pe tot traseul convoiului, oamenii au lovit maşina în care se afla Breivik, au strigat ”Nenorocitule! Asasinule! Să arzi în iad” şi nu au vrut să lase vehiculele blindate să ajungă la tribunal. Poliţia a reuşit după minute bune să elibereze drumul şi så-i îndepårteze pe cei care voiau să-l scoată cu forţa pe criminal din maşină şi să-l linşeze.

Iată referirile la România din manuscrisul asasinului


↑ Asasinul notează printre aliaţi Partidul România Mare şi Organizaţia Noua Dreaptă

↑ În manuscrisul său de 1.500 de pagini, Breivik îl laudă pe Vlad Ţepeş. Conform norvegianului, domnitorul român era ”un geniu al războiul psihologic care avea doi duşmani principali: trădarea oamenilor săi şi agresorii islamici care îi ameninţau ţara”

↑ ”Monstrul” din Norvegia a descris în paginile jurnalului său şi o armă pentru care s-a inspirat din istoria domniei lui Vlad Ţepeş. Este vorba despre o ţepuşă botezată chiar ”răzbunarea lui Ţepeş”. Breivik spune că ţepuşa este construită din patru lame: două îndoite la 90° şi două îndoite la 130°, în care dacă îţi prinzi mâna suferi răni grave

↑ Ca să evidenţieze situaţia politică din Kosovo, Breivik a dat exemplul deportărilor din Câmpia Bărăganului, făcută în anii 50 de regimul comunist român

↑ Norvegianul pomeneşte în cele 1.500 de pagini şi de un angajat român pe care l-a avut începând cu anul 2003

Priveghi pe stradă la Oslo


↑ Mii de norvegieni se opresc pe rând, în centrul capitalei Oslo, pentru a depune flori şi a aprinde lumânări în memoria celor 93 de morţi

Complicii, căutaţi şi la noi în ţară

Ancheta în cazul atentatului de la Oslo se extinde în toată Europa, inclusiv în România. Surse judiciare de la noi vorbesc despre faptul că Poliţia norvegiană îi caută pe complicii lui Breivik peste tot, mai ales în Europa de Est. ”La nivelul Europol s-a instituit un centru de criză. Anchetatorii îi caută în bazele de date cu persoane cunoscute ca extremiste sau xenofobe, printre care se află şi români, pe cei care ar fi putut avea legături cu autorul atacului de la Oslo”, ne-au spus sursele noastre. (Remus Vlad, Cristian Burcioiu)

Un neamţ a salvat 20 de tineri


Marcel Gleffe (foto), un turist german, în vârstă de 32 de ani, a devenit erou atât în Norvegia, cât şi în ţara sa, după ce a reuşit să salveze vieţile a 20 de tineri care fugeau din calea atacatorului care deschisese focul pe insula Utoya. Aflat în vacanţă împreună cu familia pe una dintre insulele alăturate, neamţul a plecat cu barca imediat după ce a început haosul, reuşind să salveze 20 de persoane care săriseră în apă pentru a scăpa de focurile de armă. El le-a povestit ziariştilor de la publicaţia Der Spiegel că iniţial a fost privit cu suspiciune de tinerii pe care dorea să îi salveze, aceştia întrebându-l dacă şi el vrea să îi omoare.

Citește mai multe despre Atacurile din Norvegia și Atentat pe Libertatea.

Comentarii