Despre Cracovia

Orașul Cracovia este unul cu o istorie lungă, el datând din secolul VII. Cracovia a fost de-a lungul vremurilor unul dintre cele mai de seamă centre culturale, academice și artistice ale țării și este unul dintre principalele centre economice ale ei. A fost capitala Poloniei între 1038 și 1569. Numele oficial complet al orașului este Stołeczne Królewskie Miasto Kraków, în traducere, „Capitala Regală Orașul Cracovia”.

În 1978, UNESCO a trecut centrul istoric al Cracoviei în prima sa listă de locuri în patrimoniul mondial. n Cracovia există cinci rezervații naturale, cu o suprafață totală de circa 48,6 hectare.

Cracovia se află în sudul Poloniei, pe râul Vistula, într-o vale de la poalele Carpaților, la o altitudine de 219 m. La jumătatea drumului între Munții Jura Polonă către nord, și Munții Tatra 100 km către sud, care formează frontiera naturală cu Slovacia și Cehia. De asemenea, se află la 230 km vest de granița cu Ucraina.

Locuri de vizitat în Cracovia

Orașul vechi din Cracovia este unul dintre primele situri incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO și rămâne cel mai important loc de vizitat în orașul de astăzi. Este situat la baza Castelului Regal Wawel, unde puteți vedea grădini minunate și apartamente private folosite cândva de oaspeții regali. De asemenea, puteți vedea Fabrica lui Schindler, un muzeu al celui de-Al Doilea Război Mondial găzduit în fosta fabrică care a fost deținută anterior de Oskar Schindler, care a salvat peste 1.000 de evrei de la moarte. Iată care sunt principalele obiective turistice:

Investigație. Lacunele din declarația de interese a unui secretar de stat: firma soției primește bani de la fondul de stat unde el este membru în consiliul de administrație
Recomandări
Investigație. Lacunele din declarația de interese a unui secretar de stat: firma soției primește bani de la fondul de stat unde el este membru în consiliul de administrație

Salina Wieliczka

Wieliczka- unul dintre cele mai apreciate locuri de vizitat în Cracovia
Wieliczka- unul dintre cele mai apreciate locuri de vizitat în Cracovia

Una dintre cele mai populare atracții turistice din întreaga Polonie, Salina Wieliczka este un loc incredibil de vizitat. Se află la doar 15 kilometri în afara Cracoviei, sub un oraș numit Wieliczka.

Întinzându-se pe puțin sub 300 de kilometri, labirintul său de tuneluri, pasaje, camere și biserici este încântator de explorat. Cea mai mare adâncime se află la 327 de metri.

Deschisă în secolul al XIII-lea, a fost una dintre cele mai lungi și mai vechi mine de sare în funcțiune până când s-a închis în 2007. Acum, turiștii pot face o varietate de tururi sub pământ și pot vedea pâraiele de sare strălucitoare în timp ce se minunează de tunelurile uriașe. Unele dintre cele mai impresionante trăsături sunt bisericile, capelele și statuile care au fost sculptate de mineri, vastul Capel Sf. Kinga fiind punctul culminant fără îndoială.

Bazilica Sf. Maria

Bazilica Sf. Maria- obiective turistice în Cracovia
Bazilica Sf. Maria
Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar va doborî avioanele F-16 date Ucrainei: Dacă sunt utilizate din țări terțe, devin ținte legitime
Recomandări
Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar va doborî avioanele F-16 date Ucrainei: Dacă sunt utilizate din țări terțe, devin ținte legitime

Bazilica Sf. Maria este unul dintre cele mai emblematice simboluri ale Cracoviei. Datează în Cracovia încă din anii 1220, desi structura pe care o vedeți astăzi a fost reconstruită și renovată de-a lungul secolelor.

Biserica din cărămidă în stil gotic are două turnuri cu clopotnițe, dintre care unul este culminat de o coroană aurită, ce datează din 1666. Din punct de vedere istoric, cea mai înaltă dintre clopotnițele suna la deschiderea și închiderea orașului și pentru a alerta locuitorii despre un incendiu sau un atac al unui invadator străin.

Barbican

Locuri de vizitat în Cracovia. Cele mai apreciate obiective turistice
Locuri de vizitat în Cracovia – Barbican

Situată chiar în afara centrului vechi, clădirea distinctivă Barbican, din cărămidă roșie, este unul dintre cele trei avanposturi care au supraviețuit în întreaga Europă. Construit până în 1498, a făcut odată parte dintr-un lanț de fortificații formidabile care au înconjurat și protejat Cracovia.

În interior, există câteva expoziții interesante pe care le puteți vedea, acestea povestind totul despre Barbicanul în stil gotic și rolul pe care l-a jucat în protejarea orașului de austrieci, ruși și suedezi.

Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat. Sancțiunea maximă: 20% din salariu timp de trei luni
Recomandări
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat. Sancțiunea maximă: 20% din salariu timp de trei luni

Catedrala Wawel

 Castelul Regal Wawel
 Castelul Regal Wawel

Catedrala Wawel a fost mult timp sanctuarul național al țării. Aici au fost încoronați și îngropați mulți dintre regii, reginele și nobilii Poloniei.

Construită în mare parte în stil gotic, există și diverse caracteristici renascentiste – cum ar fi superba Capela lui Sigismund. Actuala catedrală este, de fapt, a treia care se află pe același loc, deoarece două versiuni anterioare au fost distruse.

În timp ce vă plimbați prin frumosul său interior, veți găsi o mulțime de morminte, capele și cripte dedicate unora dintre cei mai importanți și influenți oameni din istoria Poloniei. Cu o multitudine de opere de artă și arhitectură, este într-adevăr un loc fantastic, iar exteriorul său eclectic este la fel de încântător de privit.

Orașul vechi al Cracoviei

Centrul vechi al Cracoviei
Centrul vechi al Cracoviei

Dacă ai timp doar pentru un singur lucru de făcut în Cracovia, trebuie să vezi vechiul oraș. Un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO din 1978, această atracție a fost un centru comercial înfloritor de aproximativ 1.000 de ani.

În timp ce orașul vechi din Cracovia are un labirint de străzi pietruite, este întotdeauna ușor să îți găsești drumul înapoi în centrul său: Rynek Glowny, cea mai mare piață medievală a orașului din Europa. Mergeți la Sukiennice, o structură emblematică în stil renascentist, care e plină de magazine de suveniruri.

Dar, dincolo de vizitat toate obiectivele turistice din jur, orașul vechi este pur și simplu un loc grozav pentru a vă relaxa cuo cafea și prăjituri la una dintre numeroasele cafenele în aer liber din zonă.

Descoperă și cele mai frumoase locuri de vizitat în Europa.

Fabrica lui Oskar Schindler

Fabrica lui Oskar Schindler - locuri de vizitat în Cracovia
Fabrica lui Oskar Schindler – locuri de vizitat în Cracovia

Peste 1.200 de evrei au fost salvați din lagărele de concentrare în timpul Holocaustului, când angajatorul lor, Oskar Schindler, a insistat că sunt muncitori esențiali la fabrica sa. Acest site găzduiește acum un muzeu care explorează istoria tumultoasă a celui de-al Doilea Război Mondial și ocupația germană a Cracoviei.

Muzeul conține zeci de săli care își propun să recreeze diferite aspecte ale vieții la acel moment al istoriei, inclusiv alei înguste ale ghetouului cu sunete de câini care lătră și țipete ale ofițerilor naziști, subsoluri în care evreii s-au ascuns de naziști, holul unei gări de cale ferată flancat.

Turiștii pot vedea, de asemenea, biroul folosit pe platoul de filmare al lui Steven Spielberg din 1993, Lista lui Schindler, împreună cu un cub uriaș umplut cu articole emailate produse în fabrică.

Auschwitz-Birkenau

Auschwitz-Birkenau
Auschwitz-Birkenau

Un loc mai întunecat și mai emoționant nu există cu adevărat nicăieri în Europa. Auschwitz-Birkenau rămâne unul dintre cele mai importante lucruri de vizitat în Cracovia și în apropiere, oferind o perspectivă informativă și sensibilă asupra ororilor Holocaustului și distrugerii aduse de naziști asupra evreilor și altor grupuri minoritare. Memorialul și muzeul sunt la aproximativ o oră de centrul orașului.

Movila Kościuszko

Kościuszko - locuri de vizitat în Cracovia
Kościuszko – locuri de vizitat în Cracovia

Construită după imaginea movilelor preistorice Krakus și Wanda, dealul înalt Kościuszko a fost ridicat în 1823 pentru a-l onora pe eroul național omonim, Tadeusz Kościuszko, care a luptat pentru Polonia împotriva rușilor și prusacilor în secolul al XVIII-lea. De sus, călătorii se bucură de panorame uluitoare ale orașului, în timp ce zilele senine priveliștea dezvăluie chiar și Munții Tatra la sud.

Bârlogul Dragonului

Obiective turistice în Cracovia
Obiective turistice în Cracovia

Vizitarea ”bârlogului” unui dragon este una dintre activitățile mai neobișnuite pe care le poți face în Cracovia. Legenda spune că dragonul Smok Wawelski obișnuia să trăiască sub movila Castelului Wawel și să terorizeze locuitorii orașului, înainte de a fi adus la tăcere de un cizmar. Există și o statuie a dragonului care suflă foc adevărat.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (49)

Peugeot307   •   21.03.2024, 09:37

O țară frumoasă! Felicitări pentru articol!

Mimip67   •   19.02.2024, 09:34

Este urmatoarea destinatie pe lista ,,de vazut"!

Vale25   •   08.02.2024, 06:27

Peste tot în lume sunt locuri minunate pe care merită să le vizitezi ...

Vezi toate comentariile (49)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Copacul pe care să-l plantezi în curte dacă vrei prosperitate și noroc. Face flori superbe și are o mulțime de beneficii
FANATIK.RO
Copacul pe care să-l plantezi în curte dacă vrei prosperitate și noroc. Face flori superbe și are o mulțime de beneficii
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Viva.ro
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Mesajul Regelui Charles după ce nora sa, Kate Middleton, a anunțat că are cancer. Sunt trei cazuri de cancer la Casa Regală
Libertateapentrufemei.ro
Mesajul Regelui Charles după ce nora sa, Kate Middleton, a anunțat că are cancer. Sunt trei cazuri de cancer la Casa Regală
Șoc în tenis: Novak Djokovic s-a despărțit de omul alături de care a luat jumătate dintre Grand Slam-uri. Ce mesaj a avut sârbul
GSP.RO
Șoc în tenis: Novak Djokovic s-a despărțit de omul alături de care a luat jumătate dintre Grand Slam-uri. Ce mesaj a avut sârbul
Ce să pui în mâncarea de urzici ca să-ți iasă gustoasă, așa cum o făcea bunica. Îi dă o aromă deosebită
FANATIK.RO
Ce să pui în mâncarea de urzici ca să-ți iasă gustoasă, așa cum o făcea bunica. Îi dă o aromă deosebită
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Știrileprotv.ro
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Ce s-a aflat despre Liviu Moroiu de la 'Chefi la cuțite'. Bucătarul a refuzat cuțitul de aur de la chef Ștefan Popescu!
Unica.ro
Ce s-a aflat despre Liviu Moroiu de la 'Chefi la cuțite'. Bucătarul a refuzat cuțitul de aur de la chef Ștefan Popescu!
Acuzat că a uitat limba română, Răducioiu spune adevărul din spatele episodului bizar: "Evident că lumea a rămas şocată. Nu am vrut să jignesc" | EXCLUSIV
Orangesport.ro
Acuzat că a uitat limba română, Răducioiu spune adevărul din spatele episodului bizar: "Evident că lumea a rămas şocată. Nu am vrut să jignesc" | EXCLUSIV
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de el, şi de fata aceea mai rău ne pare"
Observatornews.ro
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de el, şi de fata aceea mai rău ne pare"
Horoscop 28 martie 2024. Capricornii pot primi mesaje foarte interesante de la persoane pe care nu le consideră suficient de înzestrate
HOROSCOP
Horoscop 28 martie 2024. Capricornii pot primi mesaje foarte interesante de la persoane pe care nu le consideră suficient de înzestrate
RECOMANDĂRI