De Dragoș Tănase,

După tragedia de la Spitalul de la Floreasca, ar fi cazul să facem o reformă serioasă în sistemul de sănătate. Prin care să câştige toată lumea – şi doctorii şi pacienţii”, își începe acesta postarea, după care enumeră propunerile sale:

  • Toată lumea sa plăteasca asigurare de sănătate. Nu doar angajaţii. Şi cei pe PFA şi drepturi de autor (nu practic 0, ca acum), pensionarii (peste o anumită pensie, de exemplu 1.200 lei)
  • Sa poţi deconta plata şi la spitalele şi clinicile private (până la un nivel – plăteşti doar ce e extra ca serviciu acolo)
  • Vrei servicii premium la stat – poţi plăti extra (dar nu şpagă, ci pe factură). Doctorii pot lua un procent din asta, ca bonus. Însă, atenţie, regula e ca serviciile de baza sunt incluse. Cine mai cere, dă sau oferă şpagă sau ceva – puşcărie, direct.
  • Asigurările private sunt pentru serviciile extra. Spitalele private trebuie să le accepte (acum nu vor, pentru că preferă abonamentele lor ca să nu depindă de asiguratori – nu e ok)
  • Oricine poate alege ca banii plătiţi pentru asigurarea de bază să fie gestionaţi de o firmă de asigurare privată. Casa Națională (de Asigurări de Sănătate – n.r.) sa nu mai aibă monopol. Asta înseamnă că asiguratorii privaţi pot impune standarde de cost şi calitate la stat şi la privat pentru decontare.
  • Doctorii câştigă din aşa ceva – însă trebuie să accepte o reducere a baronizării. Limite de 2 mandate pentru un rol de management. Şi obligativitatea de a accepta în sistem pe cei cu studii medicale în UE, SUA etc.

Din punctul său de vedere, toată lumea ar avea de câştigat dacă s-ar face aşa ceva.

„Bani mai multi la buget, dar controlaţi strict de firme private. Stimulăm şi servicii mai bune la stat, şi investiţiile in sistemul privat de sănătate”, e de părere Andrei Caramitru, fiul actorului Ion Caramitru (directorul Teatrului Național din București).

Citeşte şi:

Mircea Beuran, audiat timp de opt ore în cazul pacienților arși în sala de operație: „Sunt lucruri care nu sunt adevărate”

Președintele Klaus Iohannis, despre cazul Floreasca: „Un eveniment catastrofal, inadmisibil”

Medicul fals Matteo Politi se joacă încă de-a doctorul pe Facebook!

Reacția unei tenismene după ce a văzut-o pe Serena Williams goală în vestiar: 'Am rămas șocată timp de o săptămână, pentru că e...'
GSP.RO
Reacția unei tenismene după ce a văzut-o pe Serena Williams goală în vestiar: 'Am rămas șocată timp de o săptămână, pentru că e...'
Horoscop 31 mai 2020. Leii trebuie să-și tempereze pornirile, Berbecii au parte de o zi armonioasă
HOROSCOP
Horoscop 31 mai 2020. Leii trebuie să-și tempereze pornirile, Berbecii au parte de o zi armonioasă