Mergi direct la conținut »
Imagini revoltătoare: animale din Parcul Natural Comana au ars de vii, dar administratorii s-au sesizat abia la solicitarea ziarului Libertatea
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Imagini revoltătoare: animale din Parcul Natural Comana au ars de vii, dar administratorii s-au sesizat abia la solicitarea ziarului Libertatea

Imagini revoltătoare: animale din Parcul Natural Comana au ars de vii, dar administratorii s-au sesizat abia la solicitarea ziarului Libertatea

La finalul săptămânii trecute, în zona Parcului Natural Comana, din judeţul Giurgiu, a avut loc un incendiu de vegetaţie. În urma lui, mai multe animale din aria protejată au ars de vii. Au rămas pe câmp, acolo unde au fost văzute de turiştii care se bucurau de un weekend în natură.

De Ștefan Pană,

Aceste imagini au fost trimise şi ziarului Libertatea, care a vrut să vadă ce spun administratorii parcului. Iniţial, primul răspuns a fost că nu a ars nimic: „Nici măcar o palmă de iarbă uscată”, ni s-a spus. Ulterior, după ce am prezentat pozele făcute de turişti, administratorii parcului au anunţat că vor face o anchetă.

Romsilva a negat incendiul

Potrivit cititorilor Libertatea, incendiul a avut loc chiar în inima parcului, lângă Pădurea Comana.

În imagini se văd animalele moarte, care stau chiar în câmp. Libertatea a contactat Administraţia Parcului Natural Comana, RNP Romsilva, care a spus însă în primă fază că nu a avut loc nici un incendiu.

„E total greşit. Balta e aici, în faţa noastră. Probabil a fost în altă parte, aici nu. Cine să dea foc la stuf aici? Pădurea e înconjurată de sate, de oameni. Aici nu suntem în Delta Dunării să mergi pe sute de kilometri și să nu găseşti pe nimeni”, ne-a spus un reprezentant al administraţiei.

În timp ce se îngrijorează de coronavirus, pe bucureșteni îi omoară poluarea aerului. Cum a ajuns România groapa de gunoi în locul Chinei?
Recomandări

În timp ce se îngrijorează de coronavirus, pe bucureșteni îi omoară poluarea aerului. Cum a ajuns România groapa de gunoi în locul Chinei?

Potrivit acestuia, sunt 10 angajaţi ai parcului, plus alţi 50 ai Ocolului Silvic, care patrulează neîncetat prin parc, deci aşa ceva nu s-ar fi putut întâmpla fără ca ei să ştie.

Libertatea s-a oferit să prezinte administratorilor pozele făcute de turişti, însă s-a lovit de un refuz: „N-avem nevoie, pentru că noi avem realitatea. Eu acum mă uit pe baltă. Weekendul trecut tot aici am fost”.

La insistenţele ziarului Libertatea, ni s-a spus să trimitem imaginile, urmând a fi contactaţi de directorul parcului. La scurt timp după aceea, Administraţia Parcului a anunţat că va face o investigaţie.

„Aspectele semnalate de dv. vor fi verificate în cel mai scurt timp,  iar în situația confirmării acestora, vom înștiința autoritățile competente pentru a fi luate măsurile legale”, se arată în răspuns.

Nu e prima oară când animalele ard de vii

Situaţia aceasta nu este nouă, însă informaţiile au ajuns rar în spaţiul public. În 2009, ziarul Cotidianul a publicat mărturia unui locuitor din zonă, care s-a plâns că animalele sunt arse de vii în incendii puse de sătenii care vor să dea foc stufului. Potrivit ziarului, autorităţile nu au luat atunci nici o măsură.

În acelaşi an, organizaţiile de mediu au acuzat administratorii că nu au făcut nimic împotriva turiştilor care au venit de 1 Mai în parc şi au făcut focuri de tabără şi grătare, lucru interzis în ariile protejate.

Incendierea vegetaţiei în zonele protejate, cum este Parcul Comana, este faptă penală. Poate fi pedepsită cu închisoare de la 6 luni la un an sau amendă penală de până la 60.000 de lei.

Close
Închide
  Close