MENIU CAUTĂ
03 Mar. 2017 13:22

Furnizorii de apă, gaz sau curent nu au instalată aplicaţia INFP de alertă în cazul unui cutremur de peste 4,5 grade

Distribuie

Aplicaţia INFP de alertă în cazul unui cutremur nu a fost instalată de niciun furnizor de apă, gaz sau curent, deși este gratuită, a declarat directorul INFP, Constantin Ionescu. 

Aplicaţia INFP de alertă în cazul unui cutremur a fost dezvoltată în anul 2005. Sistemul permite avertizarea cu 25 de secunde înainte ca unda seismisă să ajungă în București. În cazul unui cutremur de peste 4,5 grade, există posibilitatea opririi alimentării cu gaze, electrictate și a lifturilor.

Aplicația nu a fost instalată de niciun furnizor de apă, gaz sau curent. Asta deși este gratuită, iar costurile ar fi acelea de montare a unor dispozitive de întrerupere a alimentării cu gaze naturale, electricitate sau care să trimită lifturile la parterul clădirilor, a spus directorul INFP, Constantin Ionescu, la dezbaterea „Bucureştiul Vulnerabil”, privind riscul seismic.

Sistemul mai permite și avertizarea cetățenilor prin SMS-uri, însă nici operatorii de telefonie mobilă nu au fost interesați de transmiterea acestor mesaje, susține Constantin Ionescu.

În prezent, aplicaţia INFP de alertă în cazul unui cutremur este folosită doar de centrala termică de la Piteşti, Institutul de Cercetare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară de la Măgurele, Centrala Nucleară de la Cernavodă, Centrala Nucleară de la Kozlodui, Guvernul, Ministerul de Interne şi Armata.

Sâmbătă de împlinesc 40 de ani de la cutremurul din 4 matrtie 1977, în urma căruia peste 1.500 de oameni au murit. Într-un scenariu realizat de autorități, în urma unui cutremur major, ar putea muri 6.500 de persoane numai în București, oraș care ar fi cel mai afectat de seism, conform datelor istorice. Acest lucru deoarece, în acest moment, cele mai multe clădiri șubrede se află în Capitală. Conform datelor Primăriei Municipiului București, cele mai șubrede sunt cele 175 de imobile înscrise în clasa I de rism seismic, care 'prezintă pericol public'.

 

Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Uranissima. Previziuni Săgetător pentru săptămâna 18-24 februarie 2019
Comentarii