Un tanar din Lugoj a reusit sa conceapa un dispozitiv cu ajutorul caruia poate tine aprins un bec de masina. Nimic special pana aici. Interesant este faptul ca sursa de alimentare este doar o micuta baterie de ceas de mana. Generatorul creat de Daniel Henciu se afla inca in stadiul de teste, dar o data ce va fi finalizat el va putea dezvolta tensiuni uriase, capabile sa miste din loc utilaje industriale.
Legile fizicii au reprezentat intotdeauna un univers fascinant pentru pasionatii din intreaga lume. Multi au incercat, altii mai incearca si astazi, unii vor mai incerca cu siguranta sa desluseasca pe viitor tainele acestei stiinte ce i-a captivat pe marii inventatori ai lumii. Romanul Daniel Henciu este fara indoiala unul dintre ei.
Absolvent in urma cu multi ani al Liceului Industrial Electrotimis din Timisoara, Daniel se declara un pasionat al domeniului si spune, fara nici un fel de falsa mandrie, ca nimic nu-i provoaca o mai mare satisfactie decat momentele in care, inarmat cu rabdare si cu tot felul de ustensile, incearca sa dibuiasca dincolo de orizonturile luminate de predecesorii sai.
“Timp de 10 ani am incercat sa descopar ceva, iar acum pot spune ca, in sfarsit, am reusit. Este vorba despre un dispozitiv care, alimentat doar cu o mica baterie de 1.5 V, de genul celor folosite la ceasurile electronice de mana, reuseste sa aprinda pentru o secunda un bec auto de 12V”, explica Daniel Henciu. “Pana in urma cu multi ani am incercat sa intru in afaceri insa din pacate nu am reusit. Neintelegerile avute cu asociatul meu m-au convins ca este mai bine sa incerc ceva pe cont propriu. Am renuntat la slujba si la afecerea respectiva si mi-am dedicat tot timpul acestui proiect”, povesteste inventatorul.
In termeni simpli, inventia timisoreanului este asemenea unui bat de chibrit cu ajutorul caruia se poate aprinde cu usurinta un imens foc de tabara sau a unui bec de lanterna care poate lumina un tunel de metrou pe kilometri intregi. “Prin metodele clasice, cunoscute de toata lumea, nu se poate stoarce atat de multa energie de la o astfel de baterie. Nu exista in fizica formule care sa arate macar posibilitatea dezvoltarii unui astfel de experiment.
Dispozitivul creat de mine nu foloseste metode conventionale din fizica clasica. Curentul are alte proprietati si se comporta diferit. Tinand cont ca avem acces la tehnologie digitala, un microprocesor poate efectua peste 1.000 de comenzi pe secunda, ceea ce inseamna ca putem obtine mai mult de 1000 de descarcari pe secunda, rezultand un curent cu mult mai mare decat cel existent in sursa. Este ca si cum s-ar descoperi din nou curentul electric, generatorul creat de mine rastoarna, intr-un fel, tot ceea ce se stia pana acum despre energie”, mai spune Daniel.
Timisoreanul a ajuns intr-un impas pe care, deocamdata, nu stie sa-l depaseasca: a construit generatorul, a facut experimentul, a vazut ca functioneaza, a tras concluziile de rigoare, insa nu-si poate proteja inventia si nu poate duce proiectul mai departe din cauza banilor.
“Am fost la OSIM, doream sa imi protejez inventia, insa cand am vazut ce tarife exorbitante sunt percepute, am renuntat. Am luat legatura cu directorii unui institut de fizica din Canada care au parut destul de interesati de proiectul meu, insa, normal, vor sa stie si sa vada mai multe. Nu le pot oferi mai multe pentru ca nu am fondurile necesare ca sa dezvolt ideea asa cum mi-as dori eu”, spune cu amaraciune Daniel.
Beneficiile acestei inventii ar fi multiple. Daca romanul va reusi sa isi duca proiectul pana la capat si va avea acces la toate resursele necesare, nu ar fi de mirare ca intr-un viitor nu foarte indepartat sa existe posibilitatea de a asigura energie electrica necesara unui automobil dintr-o baterie de marimea unui telefon mobil sau de a manevra utilaje industriale, de exemplu, a caror sursa de alimentare sa fie asigurata de un acumulator cat o minge de fotbal.