MENIU CAUTĂ
13 Iun. 2013 15:58

Ardelenii, cei mai graşi români

Distribuie

Mai mult de jumătate dintre români sunt preocupaţi de lupta cu kilogramele în plus. Potrivit datelor oficiale, o treime dintre români sunt supraponderali, iar circa un sfert suferă deja de obezitate.
Distribuţia grăsuţilor în funcţie de teritoriu a fost evidenţiată de un studiu recent, care arată că în Ardeal şi în Banat se găsesc cei mai mulţi supraponderali, în timp ce concentraţia de slăbuţi este cea mai mare în Dobrogea.
Oltenii, moldovenii şi muntenii sunt destul de echilibraţi în ceea ce priveşte dietele şi greutatea corporală. Specialiştii în nutriţie au şi explicaţii pentru acest clasament.

Bărbaţii, cei mai expuşi la îngrăşat

”Există două elemente importante în această problemă: obiceiurile alimentare şi prezenţa sau absenţa unor enzime care dizolvă grăsimile. Ardelenii şi bănăţenii sunt cei mai expuşi la obezitate din cauza meniului moştenit din generaţie în generaţie, compus din şuncă, afumături, prăjeli şi multă carne de porc. În plus, solul din această parte a ţării e sărac în enzimele care metabolizează grăsimile, iar acestea se depun rapid. Dobrogenii sunt obişnuiţi să mănânce peşte de apă sărată sau dulce, iar omega 3 şi 6 din acesta dizolvă celelalte grăsimi”, ne-a explicat chimistul Ştefan Manea (foto).
Concluziile studiului arată că obezitatea afectează mai mult bărbaţii, în proporţie de 56%, în timp ce femeile sunt mai puţin predispuse să fie supraponderale (48%). De asemenea, 18% dintre tinerii cu vârste între 15 şi 24 de ani sunt supraponderali.
Primii pe harta obezităţii sunt ardelenii, iar la capătul opus se află dobrogenii

Comentarii