Armata rusă a început să își repoziționeze forțele grele înainte de o ofensivă de iarnă anticipată de experți în regiunea Luhansk, din estul Ucrainei.

Aceste forțe includ elemente ale Armatei 1 de tancuri a Gărzii, care a petrecut luni de zile în Belarus, reconstruindu-și efectivele după ce a fost aproape distrusă de brigăzile ucrainene în timpul a două operațiuni majore anterioare.

Ofensiva din Luhansk ar oferi acestui corp-cheie al armatei ruse a treia șansă pentru a-și dovedi valoarea în Ucraina. Sau, scrie Forbes, ar putea oferi forțelor ucrainene o a treia șansă pentru a-l distruge.

Detalii despre pregătirile Rusiei au fost oferite de experții Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), un think-tank american.

„Serviciile secrete ucrainene au observat că elemente ale Diviziei a 2-a de pușcași motorizați a Armatei 1 de tancuri din Districtul Militar de Vest s-au retras din Belarus și s-au desfășurat parțial în regiunea Luhansk”, a anunțat zilele trecute ISW.

Armata 1 de tancuri a Gărzii are în subordine două divizii – Divizia a 2-a de pușcași motorizați și Divizia a 4-a de tancuri – plus câteva brigăzi separate. Poate 25.000 sau 30.000 de soldați, în total.

Cu sutele sale de tancuri T-72, T-80 și T-90 și de vehicule de luptă BMP-2 și BMP-3, armata era, teoretic, una dintre cele mai puternice formațiuni de luptă terestră din lume.

Vom plăti mai mult pentru o vacanță în Thassos, anul acesta. Creșterile de tarife anunțate de hotelierii greci
Recomandări
Vom plăti mai mult pentru o vacanță în Thassos, anul acesta. Creșterile de tarife anunțate de hotelierii greci

În realitate, ea a avut însă de suferit din unor probleme comune pentru forțele ruse din Ucraina – conducere de slabă calitate și deficiențe logistice, scrie Forbes.

„Pierderi majore” lângă Cernihiv

Primul eșec al Armatei 1 de tancuri a Gărzii a survenit în primele săptămâni ale războiului, când trupele rusești au pornit din Belarus și din sudul Rusiei pentru a captura rapid Kievul.

Armata s-a lovit însă de o rezistență dură în zona orașului Cernihiv, la 100 kilometri nord de Kiev. Brigada 1 de tancuri ucraineană și-a desfășurat 100 de tancuri T-64 în pădurile din jurul orașului Cernihiv și a contracarat atacul rușilor, de la mică distanță.

Rușii îi depășeau numeric pe ucraineni în jurul Cernihivului. Dar ucrainenii au luptat mai bine și mai inteligent, au explicat analiștii Mikhailo Zabrodski, Jack Watling, Oleksandr Danilyiuk și Nick Reynolds într-un studiu realizat pentru Royal United Services Institute din Londra.

„O pregătire mai bună a echipajelor, combinată cu angajamente pe distanțe scurte în care armamentul lor era competitiv, au permis echipajelor tancurilor ucrainene să provoace pagube semnificative unităților rusești surprinse”, au scris cei patru experți.

Timp de șase săptămâni, brigada ucraineană și alte forțe de sprijin au rezistat în Cernihiv. În mod critic, batalioanele rusești care au trecut pe lângă Cernihiv nu au izolat niciodată complet orașul.

Impact violent în gara din Galați, între o locomotivă și trenul la care urma să fie cuplată. Patru persoane au fost rănite. Cu ce viteză mergea locomotiva
Recomandări
Impact violent în gara din Galați, între o locomotivă și trenul la care urma să fie cuplată. Patru persoane au fost rănite. Cu ce viteză mergea locomotiva

La sfârșitul lunii martie, Kremlinul a ordonat forțelor sale lovite din jurul Kievului să se retragă. Atunci, Brigada 1 de tancuri ucraineană, care încă rezista în Cernihiv, a contraatacat.

În momentul în care armata rusă s-a retras înapoi în Belarus și în sudul Rusiei, Divizia a 2-a de pușcași motorizați a Armatei 1 de tancuri a Gărzii a suferit „pierderi majore”, potrivit Ministerului britanic al Apărării.

Dezastru la est de Harkov

Cealaltă divizie a Armatei 1 Tancuri de Gardă, Divizia a 4-a Tancuri, a suferit propriul dezastru șase luni mai târziu, în jurul orașului Harkov, al doilea oraș din Ucraina, aflat la doar 40 de kilometri de granița cu Rusia, în nord-estul Ucrainei.

La sfârșitul lunii august și începutul lunii septembrie, brigăzile ucrainene au lansat o contraofensivă majoră care, în câteva săptămâni amețitoare de lupte rapide, a împins trupele rusești din nord-est – inclusiv Divizia a 4-a de tancuri – dincolo de graniță.

Tancurile T-72 și T-64 ale Brigăzii a 4-a de tancuri ucrainene au lovit puternic Divizia a 4-a de tancuri a Gărzii rusești în afara orașului Izium.

În momentul în care divizia rusă s-a retras spre nord, spre granița rusă, aceasta pierduse aproximativ 90 de tancuri T-80U – adică jumătate din efectivele necesare.

REPORTAJ. Un castel vechi de secole, din Ardeal, lăsat în voia sorții de beneficiarii retrocedării și de autorități: „Nu sunt fantome aici, doar sărăcie!”
Recomandări
REPORTAJ. Un castel vechi de secole, din Ardeal, lăsat în voia sorții de beneficiarii retrocedării și de autorități: „Nu sunt fantome aici, doar sărăcie!”

La momentul respectiv, Ministerul britanic al Apărării estima că Moscova va avea nevoie de ani de zile pentru a reconstrui capacitatea de luptă a armatei de tancuri.

Echipamente vechi, oameni proaspăt mobilizați

Învinsă de două ori, Armata 1 de tancuri a Gărzii s-a instalat în garnizoana din Belarus pentru o lungă pregătire de iarnă, care i-a oferit posibilitatea de a-și reconstitui efectivele.

Dar pierderile grele din Ucraina au împiedicat Kremlinul să trimită acestei armate cei mai buni oameni și echipamente, scrie Forbes. Acest lucru s-ar putea vedea pe câmpul de luptă.

Divizia a 2-a de pușcași motorizați „este acum formată în principal din personal mobilizat care operează echipamente mai vechi scoase din depozite”, a subliniat Ministerul britanic al Apărării.

„Eficacitatea sa de luptă va fi probabil limitată, în ciuda mai multor săptămâni de antrenament”, au spus oficialii britanici.

Oricum, pregătite sau nu, unitățile Armatei 1 de tancuri a Gărzii care au fost redistribuite în Luhansk par totuși gata de un atac major. „Rețeaua de forțe convenționale de pe linia frontului din regiunea Luhansk sugerează că forțele rusești s-ar putea pregăti pentru un efort decisiv în acest sector”, a explicat ISW.

Graba rușilor are o posibilă explicație. În ultimele săptămâni, aliații occidentali au promis Kievului sute de tancuri principale și vehicule blindate de luptă de înaltă performanță.

Printre acestea se numără tancurile americane M-1 Abrams, tancurile germane Leopard 2, tancurile britanice Challenger 2 și unele dintre cele mai bune vehicule de luptă și obuziere mobile.

Armata ucraineană ar putea forma în jurul acestor vehicule mai multe brigăzi noi și puternice, însă ofensiva rușilor din Luhansk ar putea începe înainte ca aceste forțe să fie gata de luptă.

Șansele de reușită ale Armatei 1 de tancuri a Gărzii sunt în cel mai bun caz incerte în acest posibil atac major din estul Ucrainei, dar ele vor fi și mai puțin sigure odată ce ucrainenii își vor desfășura noile tancuri, scrie Forbes.

Foto: Hepta

Țara în care Ilie Dumitrescu a refuzat să meargă, indiferent de câștigul financiar: "Nu poţi să stai cu o femeie de vorbă. Nu poţi să faci nimic"
GSP.RO
Țara în care Ilie Dumitrescu a refuzat să meargă, indiferent de câștigul financiar: "Nu poţi să stai cu o femeie de vorbă. Nu poţi să faci nimic"
Urmărește-ne pe Google News
Comentarii (11)

seaman651   •   31.01.2023, 14:29

RuZZia trebuie sa fie izolata intr-un sarcofag de genul Cernobil, nimic sa nu intre, nimic sa nu iasa, pana cand le vine politicienilor cleptocrati mintea la cap. Au scos de la naftalina tancurile descompletate si au pus pe ele personal nepregatit. Oare ce se va intampla cand vor fi lovite din nou de dronele ieftine ucrainiene si de armamentul antitanc? Putler e masochist, dar o face pe pielea prostilor care cred ca papagalul este un mare strateg si se duc ei sa moara pentru mama RuZZia.

bogy_692003   •   31.01.2023, 08:16

O tot dati cu "imperialismul rusesc". *** Cu imperialismul american cum ramane? Cat o sa mai inghititi gogosile astea neo-marxiste impuse de sua? S-au dus peste vietnamezi, au omorat Dumnezeu stie cati, au terminat tara aia dand cu dioxina (inca se nasc copii cu malformatii acolo); s-au dus in Iraq sa implementeze democratia ca vezi Doamne, ala dadea cu arme chimice. Unde's armele alea? Nu's! Au facut praf Siria ca si ala dadea cu chimice. Unde's armele alea? Nu's! Au facut praf Iugoslavia, i-au bombardat pe sarbi, au ucis copii nevinovati. Cine raspunde? Nimeni! S-au dus in Afganistan sa implementeze si acolo democratia. Acolo cati au ucis? Dumnezeu stie. Cine raspunde? Nimeni! Toate interventiile astea s-au facut fara nici un temei legal. Temeiul legal se cheama - REZOLUTIE - care poate fi data ori de OSCE ori de ONU. Nimeni nu a dat nimic. De ani de zile-i inarmeaza pe ucraineni si-i pregateste. Ucrainenii au ucis copii copii nevinovati in Dombas si Lugansk in 2008 - 2009 - 2010 si asta doar ca erau vorbitori de limba rusa! Asta a dus la interventia armata rusa din 2014. Slava Ukraina? Voi nu realizati ca din punctul nostru de vedere ucrainenii sunt mult mai periculosi decat rusii? Treziti-va si mai cititi si voi ceva carti ca sa va mai luminati creerele amortite de propaganda neo-marxista!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

  hristo33   •   31.01.2023, 10:56

  bogy_692003   •  31.01.2023, 08:16

  O tot dati cu "imperialismul rusesc". *** Cu imperialismul american cum ramane? Cat o sa mai inghititi gogosile astea neo-marxiste impuse de sua? S-au dus peste vietnamezi, au omorat Dumnezeu stie cati, au terminat tara aia dand cu dioxina (inca se nasc copii cu malformatii acolo); s-au dus in Iraq sa implementeze democratia ca vezi Doamne, ala dadea cu arme chimice. Unde's armele alea? Nu's! Au facut praf Siria ca si ala dadea cu chimice. Unde's armele alea? Nu's! Au facut praf Iugoslavia, i-au bombardat pe sarbi, au ucis copii nevinovati. Cine raspunde? Nimeni! S-au dus in Afganistan sa implementeze si acolo democratia. Acolo cati au ucis? Dumnezeu stie. Cine raspunde? Nimeni! Toate interventiile astea s-au facut fara nici un temei legal. Temeiul legal se cheama - REZOLUTIE - care poate fi data ori de OSCE ori de ONU. Nimeni nu a dat nimic. De ani de zile-i inarmeaza pe ucraineni si-i pregateste. Ucrainenii au ucis copii copii nevinovati in Dombas si Lugansk in 2008 - 2009 - 2010 si asta doar ca erau vorbitori de limba rusa! Asta a dus la interventia armata rusa din 2014. Slava Ukraina? Voi nu realizati ca din punctul nostru de vedere ucrainenii sunt mult mai periculosi decat rusii? Treziti-va si mai cititi si voi ceva carti ca sa va mai luminati creerele amortite de propaganda neo-marxista!

  Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

  nu mai dezinforma seghey. De atacul lui saddam la Halabja ai auzit? nemernicul si-a ucis mii de oameni. Serbia a bombardat-o pt ca aia nu se opreau din genocid, Srebrenica iti spune ceva? In Afganistan era binLaden... bai trollo socialist, ti-ai schimbat nickul dar tot *** papalache esti.

  Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.

vudejea   •   31.01.2023, 07:08

Sa-ti tzii minte comentariul asta si sa nu-ti schimbi nick-ul :) E un adevarat macel in Ucraina, cam 6 ucraineni pt un rus. Gogosile pe care le haliti pe negandite va intuneca mintea. Acolo e razboi civil sprijinit masiv de Rusia dar majoritatea victimelor "rusesti" sunt din Donbas si Luhansk, adica tot ucraineni, etnici rusi. Daca separatistii formau o armata anterior atacului, ucrainenii erau imediat peste ei si nu aveau nicio sansa.Acum Rusia a acaparat cca 12 mil rusi in zonele separatiste si a facut mobilizare acolo. O tot tine spalatoria cu superioritatea numerica ruseasca de anul trecut :) Pai au fost initial 90 mii apoi 140 mii rusi versus 1,5 milioane soldati ucraineni :) Daca si matematica e spalata nu-i problema ci misto e ca-i crezuta. Dar , man, tu pari profesionist dupa cum strecori "imperialism rusesc" :) Spalatoreasa mica, care peste care s-a dus, nu cumva Nato peste Rusia, Siria, Irak, Libia si zeci zeci de alte tarisoare-razboaie? Milioane de morti, zeci de milioane si-au luat lumea in cap. De 32 ani e in Irak si refuza sa plece chiar si la cererea Parlamentului irakian. Cine cauta sa impuna tuturor cum trebuie sa traiasca ? Care-s puterile coloniale? Cine a ucis 10 milioane de civili in India? 2 mil in Vietnam, 2 in Irak,e?Cate tari a atacat Rusia si cate Sua?Deci care-s imperialistii? Strecoara si tu mai discret galuste din astea, oricum nu mai merge, si batranii stiu exact cum sta treaba. Baga o pastila in autobuz si o sa vezi aproape la unison parerile

  hristo33   •   31.01.2023, 11:58

  vudejea   •  31.01.2023, 07:08

  Sa-ti tzii minte comentariul asta si sa nu-ti schimbi nick-ul :) E un adevarat macel in Ucraina, cam 6 ucraineni pt un rus. Gogosile pe care le haliti pe negandite va intuneca mintea. Acolo e razboi civil sprijinit masiv de Rusia dar majoritatea victimelor "rusesti" sunt din Donbas si Luhansk, adica tot ucraineni, etnici rusi. Daca separatistii formau o armata anterior atacului, ucrainenii erau imediat peste ei si nu aveau nicio sansa.Acum Rusia a acaparat cca 12 mil rusi in zonele separatiste si a facut mobilizare acolo. O tot tine spalatoria cu superioritatea numerica ruseasca de anul trecut :) Pai au fost initial 90 mii apoi 140 mii rusi versus 1,5 milioane soldati ucraineni :) Daca si matematica e spalata nu-i problema ci misto e ca-i crezuta. Dar , man, tu pari profesionist dupa cum strecori "imperialism rusesc" :) Spalatoreasa mica, care peste care s-a dus, nu cumva Nato peste Rusia, Siria, Irak, Libia si zeci zeci de alte tarisoare-razboaie? Milioane de morti, zeci de milioane si-au luat lumea in cap. De 32 ani e in Irak si refuza sa plece chiar si la cererea Parlamentului irakian. Cine cauta sa impuna tuturor cum trebuie sa traiasca ? Care-s puterile coloniale? Cine a ucis 10 milioane de civili in India? 2 mil in Vietnam, 2 in Irak,e?Cate tari a atacat Rusia si cate Sua?Deci care-s imperialistii? Strecoara si tu mai discret galuste din astea, oricum nu mai merge, si batranii stiu exact cum sta treaba. Baga o pastila in autobuz si o sa vezi aproape la unison parerile

  stalin cati a ucis "dasteptule", in ruzzia si toate coloniile lor "soviete", cati moldoveni au deportat sa moara in siberia si kazakstan? vidanjaBolsevica, crezi ca am uitat.

Vezi toate comentariile (11)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Călugăriţa care s-a transformat complet: are inel în nas şi decolteu periculos! Cum arată acum măicuţa Cristina
Playtech.ro
Călugăriţa care s-a transformat complet: are inel în nas şi decolteu periculos! Cum arată acum măicuţa Cristina
Dureros ce s-a întâmplat cu Geta din Liceeni! Drama care a distrus-o pe Cesonia Postelnicu
Viva.ro
Dureros ce s-a întâmplat cu Geta din Liceeni! Drama care a distrus-o pe Cesonia Postelnicu
Mărturia sfâşietoare a fiicei bătrânului ucis de trei copii de 9, 10 şi 15 ani, pentru o bicicletă: "L-au dezbrăcat, l-au umilit". Minorii pot scăpa nepedepsiţi
Observatornews.ro
Mărturia sfâşietoare a fiicei bătrânului ucis de trei copii de 9, 10 şi 15 ani, pentru o bicicletă: "L-au dezbrăcat, l-au umilit". Minorii pot scăpa nepedepsiţi
Un măcelar din Piatra-Neamț și-a fugărit patroana cu barda prin piață. Motivul său de furie a uimit pe toată lumea
Știrileprotv.ro
Un măcelar din Piatra-Neamț și-a fugărit patroana cu barda prin piață. Motivul său de furie a uimit pe toată lumea
Iubirile secrete ale Vasilicăi Tastaman. „M-am săturat să mă culc în fiecare seară cu alt bărbat ca să am unde să dorm”
FANATIK.RO
Iubirile secrete ale Vasilicăi Tastaman. „M-am săturat să mă culc în fiecare seară cu alt bărbat ca să am unde să dorm”
Ce se întâmplă în camerele de la etaj la palatul lui Becali. Dragomir, şocat când a descoperit: ”Dacă mint cu ceva, să-mi faceţi ce vreţi”
Orangesport.ro
Ce se întâmplă în camerele de la etaj la palatul lui Becali. Dragomir, şocat când a descoperit: ”Dacă mint cu ceva, să-mi faceţi ce vreţi”
'Un copil nu trebuie să mai crească neapărat într-o familie'. Andreea Antonescu a spus adevărul despre despărțirea de iubitul ei
Unica.ro
'Un copil nu trebuie să mai crească neapărat într-o familie'. Andreea Antonescu a spus adevărul despre despărțirea de iubitul ei
Horoscop 25 martie 2023. Racii beneficiază de mai multă energie, de mai mult curaj, dar ar fi bine să aibă grijă cum folosesc aceste beneficii
HOROSCOP
Horoscop 25 martie 2023. Racii beneficiază de mai multă energie, de mai mult curaj, dar ar fi bine să aibă grijă cum folosesc aceste beneficii
Noutăți de la UBER!
PUBLICITATE
Noutăți de la UBER!