EXCLUSIV / Armata va cumpăra rachete sol-aer Patriot. România bate la ușa guvernului SUA pentru a-și ”betona” sistemul de apărare antiaeriană

20 aprilie 2017 23:00

De câteva zile, pe masa guvernului Statelor Unite ale Americii se află o cerere a oficialilor români prin care Armata Română se arată interesată să cumpere mai multe rachete sol-aer Patriot. Celebrele echipamente militare – parte integrantă a unui sistem performant de apărare antiaeriană -, vor intra în dotarea armatei noastre doar în urma unor negocieri care vor demara abia după ce politicienii americani vor oferi un răspuns respectivei cereri de intenție.

De curând, secretarul de stat în MapN, Florin Vlădică, a trimis – și din postura de șef al Departamentului ”Armament” -, o cerere guvernului SUA prin care Armata Română se arată interesată să achiziționeze mai multe rachete de tip sol-aer Patriot. Echipamentele militare ar urma să fie cumpărate de la armata americană, dar temenii și condițiile în care se va face această tranzacție vor fi stabilite de politicienii de peste ocean.

”Cererea, transmisă politicenilor americani pe canale militare, va fi analizată și apoi se va ști câte baterii Patriot vor fi achiziționate și la ce preț. Aceasta este o doar o primă etapă a tranzacției solicitată de Armata Română care precede procesul de negociere. Costurile se modifică în funcție de eventuala includere în pachetul de achiziții și  a pregătirii militarilor români care vor folosi un astfel de echipament militar, dar și a tipului de interceptori ai bateriei”, ne-au excplicat surse militare.

Rachetele Patriot vor amplasate doar pe uscat

Achiziționarea rachetelor sol-aer Patriot de la americani vine în contextul în care România, aflată în flancul estic al NATO, aproape de granița cu Rusia, intenționează – în baza unui plan strategic de apărare națională  -, să-și ”betoneze” sistemul de apărare antiaeriană. Un prim pas în acest sens a fost făcut la Deveselu, unde a fost activat scutul antirachetă, urmat de anchiziționarea a nouă avioane de luptă F-16 (tot de la armata americană). ”Aceste rachete, care vor intra într-un viitor apropiat în dotarea armatei, vor completa sistemul de apărare antiaeriană a Românei. Echipamentul militar va putea fi lansat atât de pe mare, cât și de pe uscat. Cum România nu are portavioane, este clar că amplasarea rachetelor se va face doar pe uscat, în locuri strategice de unde se va putea asigura atât un transport rapid către orice punct, cât și o strategia performantă de apărare”, au adăugat aceleași surse.

Armata a cumpărat 12 avioane de la americani și mai vrea încă 12

Armata Română nu este la prima tranzacție militară importantă ce îi are ca parteneri pe americani. În dotarea Forțelor Aeriene au intrat, de curând, nouă avioane de luptă F-16 MLU, luate la mâna a doua de la militarii de peste ocean. Alte trei aeronave de luptă achizionate tot de la americani vor ajunge până la sfârștul anului în România și astfel armata va avea o primă escadrilă formată din F-16. Însă, în programul de modernizare a flotilei intră și achiziționarea unei alte escadrile F-16 MLU (12 aparate de zbor), procedură aflată în faza scrisorilor de intenție.

”Armata Română, prin oficialii ei a trimis scrisori de intenție mai multor țări prin care se arată interesată să cumpere avioane F-16 MLU. Însă, până în acest moment, nu există răspunsuri la aceste demersuri”, ne-au spus surse din Ministerul Apărării Naționale.

FOTO: EPA

Loading...
Vezi ultimul video postat pe libertatea.ro
Citește ultimele ȘTIRI pe Libertatea.ro