După votul din Camera Deputaţilor, proiectul este trimis la preşedintele Klaus Iohannis, pentru promulgare, însă poate fi contestat la CCR.

Cel mai probabil, magistraţii vor ataca la CCR proiectul de lege, iar eliminarea pensiilor speciale nu va intra în vigoare decât dacă judecătorii spun că proiectul este constituţional.

Ce pensii speciale dispar

 • pensiile parlamentarilor
 • pensiile judecătorilor, procurorilor
 • pensiile foștilor Președinți ai României
 • pensiile primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților de consilii județene
 • pensiile judecătorilor CCR
 • pensiile membrilor Curții de Conturi
 • pensiile funcționarilor publici parlamentari
 • pensiile corpului diplomatic şi consular
 • pensiile personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea şi al personalului care funcţionează în cadrul Institutului Naţional de Expertizare Criminalistice
 • pensiile personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă
Reverificarea doctoratului lui Bode se face pe „ce a identificat doamna Șercan ca plagiat”, și nu pe întreaga lucrare, spune Universitatea Babeș-Bolyai
Recomandări
Reverificarea doctoratului lui Bode se face pe „ce a identificat doamna Șercan ca plagiat”, și nu pe întreaga lucrare, spune Universitatea Babeș-Bolyai

Deputaţii au păstrat rentele viagere ale foştilor sportivi şi indemnizaţiile de merit ale artiştilor

UPDATE ora 15.20 Deputaţii au respins amendamentele care eliminau rentele viagere ale foştilor sportivi şi indemnizaţiile de merit ale artiştilor, academicienilor.

Propunerea de respingere a venit de la deputatul Adrian Solomon, de la PSD, cel care introdusese aceste amendamente.

USR a cerut, prin deputatul Stelian Ion, să se păstreze pensiile speciale ale magistraţilor, dar să se plafoneze la un anumit nivel.

Astfel, pensiile recalculate şi actualizate nu pot fi mai mari decât salariul brut lunar din ultima lună de activitate, propune USR.

Deputatul PSD Adrian Solomon a declarat, la rândul lui, că nu mai are rost să se supună la vot această prevedere.

Dezbateri dure în plen. Parlamentarii se acuză reciproc

Cristian Seidler (USR): Primul proiect pe care l-am inițiat ca parlamentar, în 2017, a fost pentru abrogarea pensiilor speciale pentru parlamentari. Peștele de la cap se-mpute și spectacolul de azi este edificator”.

Ştefan Băişanu (PSD): „De ce nu am crea un mecanism pentru a interzice proştilor să ocupe funcţii publice? Am văzut la stat oameni care au salarii de 30.000 de euro pe lună, dacă mai acceptăm ca în România să existe pensie de 704 lei e clar că acei oameni nu mai pot rezista. Şi nu e normal să existe pensii de 770 de milioane de lei.

Două zile până la momentul decisiv al Schengen: Austria amenință că mută Zidul Berlinului la Viena, presa spune că „e stilul de operetă al cancelarului Nehammer”
Recomandări
Două zile până la momentul decisiv al Schengen: Austria amenință că mută Zidul Berlinului la Viena, presa spune că „e stilul de operetă al cancelarului Nehammer”

Dacă banii aceştia care se duc la pensii speciale, se vor duce la cei cu pensii minime. În România, un milion de oameni primesc 704 lei, au muncit în CAp-uri Aceşti oameni sunt sortiţi pieirii. Să venim cu o lege serioasă”.

Solicitarea ALDE de retrimitere la comisie a legi a fost respinsă

UPDATE ora 14.40 Solicitarea ALDE de retrimitere la comisie a proiectului de eliminare a pensiilor speciale a picat, la vot, în plenul Camerei Deputaţilor.

A început citirea raportului comisiei de muncă.

PSD a anunţat că va vota pentru eliminarea pensiilor speciale chiar cu riscul ca Dacian Cioloș și Rareș Bogdan să rămână singurii beneficiari de pensii speciale de 10.000 de euro.

„Ludovic Orban spune că va corecta în Guvern ce vom vota noi azi în Parlament. Dacă noi eliminăm astăzi pensiile speciale, ce mai corectează dl Ludovic Orban, noi privilegii?”, a spus Alfred Simonis, în plen.

Pro România va vota proiectul, deși consideră că soluția este impozitarea pensiilor, a spus deputatul Ion Mocioalcă.

PMP a anunţat că a înregistrat un proiect pentru eliminarea pensiilor speciale încă din 2018.

„Am adunat sute de mii de semnături. Principiul contributivității trebuie să primeze”, a spus Marius Paşcan.

CORESPONDENȚĂ DIN HERSON. Ce rămâne uman într-un război sângeros? Ucraineanul care recuperează corpurile soldaților ruși și le trimite familiilor: „Cineva trebuie să facă asta”
Recomandări
CORESPONDENȚĂ DIN HERSON. Ce rămâne uman într-un război sângeros? Ucraineanul care recuperează corpurile soldaților ruși și le trimite familiilor: „Cineva trebuie să facă asta”

UDMR cere amânarea dezbaterii: „Raportul este viciat!”

UPDATE ora 14.30 UDMR, prin vocea lui Attila Korodi, a cerut amânarea dezbaterii proiectului.

„Raportul este viciat, de aceea, am cerut, pe procedură, să se amâne discuţia până se va face un raport corect”, a spus Korodi.

Şi USR a spus, prin deputatul Claudiu Năsui, că proiectul riscă să pice la controlul de constituţionalitate. „Să votăm astăzi acest proiect şi, dacă nu trece de CCR, să facem altul”, a spus Năsui.

Varujan Vosganian, de la ALDE, a spus că nu i se pare normal să se taie pensiile speciale fără a a se discuta despre statutul profesional al acestor categorii. „Trebuie să le dai aceleaşi drepturi, nu e normal să le impui constrângeri, să nu poată profesa, să aibă firme, pentru a-şi spori pensia”,

„Eu nu votez, personal, această lege până când Rareş Bogdan şi Dacian Cioloş nu vor cere în numele USR şi PNL, la Bruxelles, să se taie indemnizaţiile de vechime ale europarlamentarilor”, a spus Vosganian.

PSD şi PNL se contrează, în plen şi ameninţă că votează eliminarea pensiilor speciale

UPDATE ora 14.00 Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor a început, marţi, cu o mică întârziere. Şedinţa este condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor, social-democratul Marcel Ciolacu.

PSD, prin vocea lui Alfred Simonis, a cerut ca primele amendamente care să fie supuse la vot să fie cele privind rentele viagere ale sportivilor, jurnaliştilor şi artiştilor, în sensul scoaterii acestor categorii din proiect şi păstrarea pensiilor speciale.

PSD îi acuză pe liberali că doresc retrimiterea proiectului la comisie.

Florin Roman, liderul deputaţilor PNL, a declarat, la rândul lui, că se bucură că s-a ajuns la votul final în Parlament pe eliminarea pensiilor speciale, pentru a se plăti alocaţiile dublate.

Alfred Simonis a replicat că PSD a forţat dublarea alocaţiilor, şi că va forţa şi aplicarea acestei măsuri. „Eu vă spun ce va face PSD. Toţi colegii vor vota împotriva pensiilor speciale, pentru eliminarea pensiilro speciale. Îmi doresc să văd ce veţi face dumneavoastră. În campanie v-aţi urcat pe acest subiect şi nu aţi făcut nimic”, a mai spus Simonis.

Adrian Solomon, preşedintele comisiei de muncă, a afirmat că nu a pus partidul într-o situaţie delicată prin eliminarea rentelor viagere.

„Eu astăzi voi ruga colegii să voteze împotriva amendamentelor mele”, a mai spus Solomon, precizând că dezbaterea nu se va încheia. „Sper că statul român este serios până la capăt şi îşi va asuma responsabilitatea faţă de toţi cei care au beneficiat de o pensie de serviciu, la un moment dat”, a mai spus el.

„Vă invit, astăzi, să rupeţi frăţia cu pensiile speciale şi să vă întoarceţi spre români”, a spus Florin Roman, de la PNL.

Cristina Prună, de la USR, i-a acuzat pe cei de la PSD de ipocrizie.

„Constat aici ipocrizia PSD pentru că noi am cerut în repetate rânduri, în Biroul Permanent reluarea dezbaterilor pe pensiile speciale și am fost refuzați”, a spus ea, amintind de nenumăratele voturi de respingere pe proiectul USR de eliminare a pensiilor speciale.

USR nu a reuşit să modifice proiectul în comisia de muncă

UPDATE ora 12.30 USR a vrut modificarea legii în comisia de muncă, Solomon a respins propunerea. Cei de la USR au propus plafonarea pensiilor, pentru ca proiectul să nu pice la controlul de constituţionalitate.

În replică, Adrian Solomon a arătat că nu există nicio prevedere regulamentară pentru a fi discutat un proiect care se află pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor, menţionând că este necesar un vot din partea plenului pentru retrimiterea proiectului la comisie

„Nu supun la vot glume. Nu ai prevedere regulamentară ca să mă obligi pe mine să supun la vot. (…) Nu există nicio cutumă. Una este să dezbaţi un raport care nu a fost finalizat de redactat, dar să nu fi fost trimis la plen. Dacă a fost retrimis la plen nu există nicio prevedere regulamentară să poată fi rediscutat în comisie. Ai altă propunere serioasă?”, i-a spus Solomon.

Cei de la USR spun că toate celelalte partide au votat pentru introducerea pensiilor speciale în trecut.

„În viziunea USR, pensiile speciale ar trebui desfiinţate şi plafonate cele pentru militari şi magistraţi, deoarece reprezintă privilegii nejustificate care adâncesc inechitatea socială din România”, arată USR într-o postare pe Facebook.

USR mai transmite că pensiile speciale reprezintă un cost anual de peste 2 miliarde de euro din bugetul de stat.

ALDE cere retrimiterea legii la comisie

ALDE susţine ca proiectul de lege să fie retrimis în comisiile de specialitate pentru a fi dezbătut şi analizat împreună cu reprezentanţii categoriilor profesionale vizate”, a mai transmis ALDE.

Proiectul de eliminare a pensiilor speciale este al PNL, însă social-democratul Adrian Solomon a adus mai multe amendamente, la sfârşitul sesiunii trecute.

Decizia de eliminare a pensiilor speciale a produs deja reacţii dure în societate. Grefierii au intrat în grevă, şi ameninţă cu blocarea activităţii în instanţe, în cazul în care pierd acest drept.

De altfel, şi politicienii spun că eliminarea pensiilor magistraţilor are o vulnerabilitate, pentru că există o decizie a CCR care împiedică eliminarea acestor pensii. Astfel, este de aşteptat ca proiectul să fie atacat la Curtea Constituţională, după adoptarea în Camera Deputaţilor.

În varianta finală a proiectului, vor mai beneficia de pensii de serviciu doar militarii şi structurile din cadrul MAI, poliţişti, pompieri, ISU.

PSD a anunţat că doreşte eliminarea pensiilor speciale şi convoacă Parlamentul în sesiune specială pentru acest vot, astfel încât Guvernul Orban să plătească, cu banii economisiţi, alocaţiile dublate ale copiilor.

PNL susţine, la rândul lui, eliminarea pensiilor speciale, la fel ca şi cei de la USR. Cu toate acestea, dezbaterile din plenul Camerei Deputaţilor se prefigurează extrem de aprinse.

Ce pensii speciale vor dispărea

 • pensiile de serviciu pentru deputaţi şi senatori
 • pensiile judecătorilor şi procurorilor, personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al Parchetelor
 • pensiile funcţionarilor publici cu statut special, al funcţionarilor publici parlamentari
 • pensiile membrilor corpului diplomatic şi consular al României,
 • pensiile membrilor Curţii Constituţionale şi ale personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România.
 • pensiile aleşilor locali, primari şi viceprimari, precum şi preşedinţi şi vicepreşedinţi de Consilii Judeţene
 • renta viageră a sportivilor, actorilor, jurnaliştilor

Prevederile nu ar urma să se aplice angajaţilor Ministerului Apărării, Ministerului de Interne, celor din serviciile secrete, poliţiştilor de penitenciar.

În baza unui amendament propus de deputatul independent Adrian Dohotaru au fost eliminate indemnizaţiile pentru limită de vârstă pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene.

La propunerea preşedintelui comisiei, Adrian Solomon (PSD), a fost adoptat şi un amendament care vizează eliminarea rentei viagere pentru sportivi şi artişti, dar şi a indemnizaţiei de 50% pentru ziariştii care au ieşit la pensie, membri ai unor asociaţii de profil. Social-democratul a precizat însă că nu va susţine prevederile respective în plen.

PSD a anunţat că nu susţine amendamentul social-democratului Adrian Solomon, astfel că, în plen, vor fi păstrate beneficiile foştilor sportivi, ale artiştilor şi jurnaliştilor.

Ciolacu: „Ştie toată lumea că legea care este propusă de PNL este neconstituţională”

Liderul PSD Marcel Ciolacu afirma, recent, că propunerea legislativă privind pensiile speciale este neconstituţională şi ar trebui retrimisă la comisii pentru a fi modificată, după discuţii cu cei vizaţi de modificări.

„Să iasă PNL la microfon, să recunoască faptul că au făcut electoral acest proiect de lege şi eu vă garantez că în două săptămâni vom avea un proiect de lege bun. (…) Există soluţii. Dacă vor să modificăm această lege, să nu aprobăm o lege neconstituţională – ştie toată lumea că legea care este propusă de PNL este neconstituţională, să vină frumos la microfon, să ceară retrimiterea la comisii şi în două săptămâni să venim cu o lege, după ce am avut discuţiile cu toate categoriile. Nu poţi să spui că pensiile de serviciu ale militarilor sunt pensii speciale, nu poţi să faci un atac la baza statului român. Vrem supremaţia legii. Nu poţi fără independenţa judecătorilor şi a procurorilor”, a precizat liderul PSD.

Cine sunt beneficiarii pensiilor speciale

Numărul de beneficiari de pensii de serviciu era, la finalul anului 2019, de 9.359 persoane, în creştere cu 1,9% (plus 175 de persoane) faţă de perioada similară din 2018, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP), citate de Agerpres.

 • Procurori și judecători – 3.878 persoane. Pensie medie – 18.716 lei
 • Personal diplomatic și consular – 840 persoane. Pensia medie – 5.538 lei
 • Funcţionari publici parlamentari – 792 persoane. Pensia medie – 4.547 lei
 • Personal aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă – 1.440 persoane. Pensia medie – 10.891 lei.
 • Personal Curtea de Conturi – 609 persoane. Pensia medie – 7.800 lei.
 • Personal auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al Parchetelor – 1.800 persoane. Pensia medie – 4.439 lei.
 • Parlamentari – 542 de persoane. Pensia maximă 10.951 lei. Impactul bugetar pe lună este de 276 milioane lei

Cei mai mulţi beneficiari ai pensiilor speciale sunt însă în sistemul de apărare.

Anul trecut erat în România 178.168 de beneficiari de pensii militare, din care 29.584 încasau peste 6.000 de lei pe lună, 8.929 peste 10.000 de lei, 147 peste 20.000 de lei, iar 5 peste 25.000 de lei.

Pensiile militare se plătesc din bugetele MAI, MApN și SRI.

Pentru plata pensiilor speciale s-au alocat circa 9 miliarde de lei, în 2019.


Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

„De unde sunteți?”, s-a interesat taximetristul din Qatar. Când a auzit România, n-a mai acceptat să plece! Ce a spus
GSP.RO
„De unde sunteți?”, s-a interesat taximetristul din Qatar. Când a auzit România, n-a mai acceptat să plece! Ce a spus
ȘOC! Lovitura supremă pe care o dă Laura Codruța Kovesi! E ULUITOR, s-a anunțat acum
Playtech.ro
ȘOC! Lovitura supremă pe care o dă Laura Codruța Kovesi! E ULUITOR, s-a anunțat acum
Povestea ei este cutremurătoare! Cum a murit una dintre marile actrițe ale României, după ce s-a uitat cu soțul ei la televizor
Viva.ro
Povestea ei este cutremurătoare! Cum a murit una dintre marile actrițe ale României, după ce s-a uitat cu soțul ei la televizor
Momentul uluitor în care cinci maşini de lux sunt furate în mai puţin de 60 de secunde. Valoarea totală a autovehiculelor e de 800.000 de euro
Observatornews.ro
Momentul uluitor în care cinci maşini de lux sunt furate în mai puţin de 60 de secunde. Valoarea totală a autovehiculelor e de 800.000 de euro
Este știrea momentului în războiul din Ucraina. A fost atac pe teritoriul Rusiei
Știrileprotv.ro
Este știrea momentului în războiul din Ucraina. A fost atac pe teritoriul Rusiei
Ce avere avea judecătorul care și-a injectat benzină în vene. Gabriel Apostol a investit în titluri de stat emise de Ministerul de Finanțe
FANATIK.RO
Ce avere avea judecătorul care și-a injectat benzină în vene. Gabriel Apostol a investit în titluri de stat emise de Ministerul de Finanțe
VIDEO Imagini spectaculoase cu MM şi fiica sa, Teodora Stoica. Prima lor apariţie împreună şi ce ocupaţie are tânăra: "Tata m-a susţinut din prima" | EXCLUSIV
Orangesport.ro
VIDEO Imagini spectaculoase cu MM şi fiica sa, Teodora Stoica. Prima lor apariţie împreună şi ce ocupaţie are tânăra: "Tata m-a susţinut din prima" | EXCLUSIV
Horoscop 6 decembrie 2022. Gemenii nu pot nici să stea deoparte, nici să se amestece prea mult, mai ales în situațiile care nu îi privesc
HOROSCOP
Horoscop 6 decembrie 2022. Gemenii nu pot nici să stea deoparte, nici să se amestece prea mult, mai ales în situațiile care nu îi privesc
Povestea lui Pavel Traian, din Cluj: a primit tratamentul care l-a scăpat de dureri la 6 ani de la diagnostic
PUBLICITATE
Povestea lui Pavel Traian, din Cluj: a primit tratamentul care l-a scăpat de dureri la 6 ani de la diagnostic