Mergi direct la conținut »
UPDATE | Fostul primar Astrid Fodor se poate întoarce în funcţie, conform unei decizii a Tribunalului Sibiu. Prefectura a anunțat că va face recurs
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > UPDATE | Fostul primar Astrid Fodor se poate întoarce în funcţie, conform unei decizii a Tribunalului Sibiu. Prefectura a anunțat că va face recurs

UPDATE | Fostul primar Astrid Fodor se poate întoarce în funcţie, conform unei decizii a Tribunalului Sibiu. Prefectura a anunțat că va face recurs

Fostul primar Astrid Fodor se poate întoarce în funcţie, după decizia Tribunalului Sibiu de azi. Hotărârea nu este definitivă, poate fi atacată cu recurs în termen de 5 zile de la comunicare. Magistrații au judecat cererea sa prin care cerea anularea executării ordinului de suspendare. Decizia de suspendare survenise ca urmare a unei sentințe de incompatibilitate, care a fost pronunțată pe o speță care s-a petrecut în perioada 2012-2014.

UPDATE – ora 13.30: Prefectura Sibiu a anunțat că va face recurs, după ce Tribunalul Sibiu a decis, vineri, să anuleze un ordin al prefectului Adela Muntean şi să o repună în funcţia de primar al municipiului reşedinţă de judeţ pe Astrid Fodor, suspendată în urma unei decizii definitive a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

„Vom face recurs”, a declarat subprefectul Horaţiu Marin, citat de Agerpres

UPDATE – ora 13.15: Instanţa a decis suspendarea ordinului emis de prefectul judeţului Sibiu, Adela Muntean, prin care Astrid Fodor a fost suspendată din funcţie. Hotărârea Tribunalului Sibiu nu este definitivă, poate fi atacată cu recurs în termen de 5 zile de la comunicare

Fostul primar al municipiului Sibiu, Astrid Fodor, poate reveni de vineri, în funcţie, ca urmare a deciziei Tribunalului din Sibiu.

„Azi, 19 iulie 2019, Tribunalul Sibiu s-a pronunţat în dosarul nr. 2080/85/2019, în sensul că instanţa de judecată a admis cererea formulată de reclamanta Fodor Astrid Cora, în contradictoriu cu pârâţii Instituţia Prefectului Judeţului Sibiu şi Prefectul Judeţului Sibiu, şi în consecinţă: suspendă executarea Ordinului nr. 262 emis la data de 03.07.2019 privind constatarea încetării de drept, înainte de expirarea duratei normale, a mandatului primarului Municipiului Sibiu, doamna Fodor Astrid Cora, până la soluţionarea în fond a acţiunii în anulare ce formează obiectul dosarului nr. 2075/85/2019, aflat pe rolul Tribunalului Sibiu”, se arată într-un comunicat de presă al instanţei.

Astrid Fodor solicitase instanţei să dispună constatarea nulităţii ordinului Instituţiei Prefectului, „întrucât este emis în mod nelegal”, precum şi repunerea părţilor în situaţia anterioară cu plata indemnizaţiei cuvenite începând cu data emiterii ordinului şi până la reluarea funcţiei de primar al municipiului Sibiu, potrivit unei precizări transmise de Tribunalul Sibiu, citată de Agerpres.

Avocata fostului primar susţine că acesta a rămas fără nicio sursă de venit, după ce a fost dat jos din funcţie şi că Astrid Fodor nu ar trebui să fie sancţionată ca edil, pentru ceva ce a făcut în mandatul trecut, când a fost unul din cei doi viceprimari ai lui Klaus Iohannis la Sibiu.

Un medic hematolog a izbucnit: ”România nu poate începe cel mai eficient tratament pe pacienții COVID-19 pentru că nu are un test”
Recomandări

Un medic hematolog a izbucnit: ”România nu poate începe cel mai eficient tratament pe pacienții COVID-19 pentru că nu are un test”

 

În replică, avocata care reprezintă Prefectura Sibiu în proces a spus că legea trebuie respectată şi că activitatea Primăriei Sibiu nu este afectată de plecarea lui Astrid Fodor, atribuţiile ei fiind preluate de fostul viceprimar, Corina Bokor, printr-o hotărâre adoptată de consilierii municipali.

Viceprimarul municipiului Sibiu, Corina Bokor, (FDGR) a fost aleasă vineri, 5 iulie, într-o şedinţă extraordinară a Consiliului Local, primar interimar, în urma suspendării lui Astrid Fodor din funcţie.

Potrivit deciziei Consiliului Local Sibiu, Corina Bokor a fost desemnată „să îndeplinească atribuţiile conferite de lege primarului în perioada de vacanţă a funcţiei de primar al Municipiului Sibiu”.

Astrid Fodor a fost suspendată din funcţie de către prefectul judeţului, Adela Muntean, în baza sentinţei definitive a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

DOCUMENT: Ministerul Sănătății roagă printr-o circulară toate spitalele din țară să cumpere de la firma unui sârb saci pentru deșeurile COVID-19
Recomandări

DOCUMENT: Ministerul Sănătății roagă printr-o circulară toate spitalele din țară să cumpere de la firma unui sârb saci pentru deșeurile COVID-19

 

Prin acel ordin, mandatul de primar al lui Astrid Fodor a fost încheiat înainte de termenul de patru ani, ca urmare a unei sentințe de incompatibilitate pronunțată pe o speță care s-a petrecut în perioada 2012-2014.

Concret, Agenția Națională de Integritate (ANI) a decis, în 2015, că Astrid Fodor s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 2012-2014, în care a ocupat simultan atât funcţia de viceprimar, cât şi calitatea de membru al consiliilor de administraţie în două instituţii de învăţământ din oraş – Colegiul German „Samuel von Brukenthal” şi Grădiniţa cu program prelungit nr. 37.

Fodor a explicat de mai multe ori că la momentul în care a făcut parte din acele consilii de administraţie avea şi calitatea de consilier local, iar cadrul normativ de la acea dată o obliga ca, în calitate de ales local, să deţină calitatea de membru neremunerat în consiliile de administraţie respective.

Se poate răspândi coronavirusul când cineva vorbește spre noi? Ce spun oamenii de știință
Recomandări

Se poate răspândi coronavirusul când cineva vorbește spre noi? Ce spun oamenii de știință

 

Astrid Fodor a atacat raportul ANI la Curtea de Apel Alba Iulia, care i-a dat dreptate în vara anului 2016. ANI a atacat cu recurs hotărârea de la Alba, iar Înalta Curte a emis în luna mai decizia de admitere a recursului ANI, iar apoi a recurs la trimiterea motivaţiei către părţile în proces şi Instituţia Prefectului – Judeţul Sibiu.

Primarul Sibiului, Astrid Fodor, a fost suspendat din funcţie de către prefectul Adela Muntean, în baza sentinţei definitive a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), care confirmă starea de incompatibilitate constatată de Agenţia Naţională de Integritate (ANI).

Close
Închide
  Close