MENIU CAUTĂ
, de Dragoș Tănase

Atac cibernetic asupra unui furnizor de servicii de e-mail. Datele din ultimii 18 ani au fost pierdute

Distribuie

Furnizorul american de servicii de e-mail VFEmail a fost, recent, victima unui atac cibernetic masiv produs de un hacker necunoscut. Acesta a reuşit să elimine datele companiei colectate în ultimii 18 ani, potrivit blogului din România al producătorului de soluţii de securitate Eset, care citează pagina de Twitter a companiei afectate.

„În acest moment, atacatorul a formatat toate discurile de pe fiecare server. Fiecare maşină virtuală este pierdută. Fiecare server de fişiere şi de backup este pierdut”, notează VFEmail, pe Twitter.

Conform specialiştilor, compania a descris acest incident ca fiind „catastrofal”, atacatorul distrugând nu numai datele primare de pe serverele americane ale companiei, ci şi toate backup-urile.

„Acest atac a compromis datele utilizatorilor şi backup-urile colectate pe o perioadă de 18 ani ale unei companii care a furnizat atât servicii de e-mail gratuite, cât şi platite pentru medii business şi consumatori. Acest lucru înseamnă, desigur, nenumărate e-mailuri trimise şi primite de utilizatorii platformei, de-a lungul anilor. Se crede că atacul asupra companiei din Wisconsin a avut loc luni, pe un interval de câteva ore. La scurt timp după ce utilizatorii au început să se plângă că ceva este în neregulă, VFEmail a confirmat că a avut loc un atac la nivelul întregii sale infrastructuri din SUA”, scrie blogul Eset.

În plus, atacatorul şi-a extins raza de acţiune până la resursele din Olanda ale companiei. Datele primare din Ţările de Jos au fost, de asemenea, distruse, dar, potrivit CNET, o parte dintre backup-uri au fost recuperate.

În ultimele zile, sursele citate susţin că site-ul afectat şi-a recăpătat abilitatea de a livra şi trimite e-mailuri, cel puţin pentru o parte dintre utilizatorii săi, iar VFEmail a adăugat că „încă lucrează să recupereze din datele utilizatorilor”.

Blogul din România al Eset subliniază faptul că, de-a lungul anilor, VFEmail s-a confruntat, în principal, cu multiple atacuri distribuite de tip Denial-of-Service (DDoS), inclusiv dintre cele care implică încercări de extorcare de bani, însă niciunul dintre aceste atacuri nu s-a sfârşit cu ceea ce este aparent o pierdere de date iremediabilă.

Eset a fost fondată în anul 1992, în Bratislava (Slovacia), şi se situează în topul companiilor care oferă servicii de detecţie şi analiză a conţinutul malware, fiind prezentă în peste 180 de ţări.

VFEmail este o companie americană care furnizează, din anul 2001, servicii de e-mail atât pentru mediul de business, cât şi pentru utilizatori finali persoane fizice, scrie Agerpres.

Recent, ING România a fost ținta unui atac cibernetic, dar „datele clienților nu au fost afectate”, potrivit conducerii băncii.

Anul acesta, la sfârșitul lunii ianuarie, Poliția Română a oprit două site-uri folosite pentru a lansa atacuri cibernetice. 13 persoane au fost audiate la DIICOT, atunci.


Citește și… VIDEO/ Patru tați au „născut” un proiect. Dan, Alex, Cezar și Daniel sunt 4DADS COOL


 

Citește mai multe despre internet pe Libertatea.

Comentarii