„Sunt încrezător că vom reuşi să luăm cu adevărat măsuri aici, în următoarele câteva luni, astfel încât cifrele să scadă. Apoi, nimic nu va mai sta în calea extinderii spaţiului Schengen. La urma urmei, nu am spus că nu ne putem înţelege pe acest subiect niciodată, ci doar în acest moment”, a spus Alexander Schallenberg, într-un interviu pentru agenția austrică APA, citată de Hotnews.
Austria s-a opus prin veto la Consiliul JAI din 8 decembrie când a fost votată solicitarea României și Bulgariei de aderare la spațiul Schengen, invocând problema migrației. În urma acestei decizii, liderul diplomației austriece nu consideră că țara sa este izolată pe plan european din cauza opoziției manifestate în urmă cu zece zile.
„Acesta este un proces de discuţie complet normal”, numește el folosirea dreptului de veto, insistând că „este legitim să spunem că avem nevoie de sprijin” din cauza numărului mare de solicitanți de azil.
Pe de altă parte, Schallenberg a calificat drept „un nonsens total” informaţiile din presă potrivit cărora problema ar fi fost ridicată de politicienii conservatori, partid din care face și el parte, doar din motive de politică internă. „Nu vrem să fim lăsaţi singuri cu această problemă”, a insistat el.
Ministrul austriac a subliniat că actuala problemă migraționistă este cauzată de „trafic de fiinţe umane” şi de „abuzul unui sistem care este conceput pentru a oferi protecţie persoanelor care au cu adevărat nevoie de ea”.
„Majoritatea persoanelor care vin sunt tunisieni, indieni, pakistanezi, egipteni”, a afirmat Schallenberg. Cei mai mulţi dintre ei nu au nicio perspectivă de azil, dar reprezintă o povară pentru sistem.
El indică drept măsuri necesare o gestionare comună a frontierelor UE şi spune că „ar fi o soluţie logică să sprijinim statele de la graniţă, fie financiar, fie logistic, să ne asumăm acest lucru împreună”.
Schallenberg a avut recent, pe 12 decembrie, o întrevedere cu omologul său român, Bogdan Aurescu, la Bruxelles, pe tema refuzului Austriei de a accepta România în Schengen, „la solicitarea părţii austriece”.
Potrivit unui comunicat al MAE român, Bogdan Aurescu i-a transmis ministrului de externe al Austriei că este nevoie de o „soluție constructivă de deblocare a situaţiei”, iar ministrul austriac a pledat pentru scăderea globală a numărului de migranţi care ajung în Austria şi „a arătat că aşteaptă noi propuneri din partea Comisiei Europene”.
Imparatul_e_gol_pe_YOUTUBE • 18.12.2022, 13:17
Noi suntem moneda de schimb. Austriecii vor sa nu ii mai oblige Bruxelles'u sa inghita si sa intretina toti *** veniti din toate colturile lumii care se dau refugiati. Oameni buni, e mare parte din acesti "refugiati" sunt albanezi, si nu pot fi trimisi inapoi in Albania pt ca regulile impuse de Planul Kalergi, cel dupa care este condusa (semi)oficial UE (se acorda premiul Kalergi anual, nu e nici o conspiratie) spun ca oricine pune piciorul intro tara automat devine membru al acelei tari. Austria nu are cum sa se opuna legal acestei idei pt ca orice opozitie de orice fel la distrugerea etnica a Europei este considerata pacatul suprem, este "rassissmussss". Asa ca am cazut noi de fraieri aici. Dar nici Romania nu indeplineste sub nici o forma normele Schengen decat pe hartie, nu in realitate. Dar cum statul sovietic european nu stie sa accepte ca real decat ce e scris in rapoartele lor, Romania ar tb acceptata. Asa ca austria tre sa joace jocul asta ieftin. apropo, Ficusul de Cotroceni nu a zis nici pas de boicotarea sau controlarea sponsorilor lui personali : taietorii de paduri austrieci.
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.
pikpik • 18.12.2022, 12:37
Sunt increzåtor cå romanii nu se topesc la promisiuni desarte, ci vor continua så vå boicoteze, doare nu-i asa?