Spaţiul Schengen. Ştiri şi informaţii despre Spaţiul Schengen şi despre procesul de aderare a României la Spaţiul Schengen. Tot ce trebuie să ştii despre Spaţiul Schengen.
Spațiul Schengen reprezintă o zonă de liberă circulație a cetățenilor din cele 27 de țări membre. Dintre acestea, 23 fac parte din Uniunea Europeană, iar restul de 4 sunt din afara acesteia. Toate statele din UE fac parte din Schengen, cu patru excepții. Este vorba despre Irlanda, care a ales să nu devină membră, Bulgaria, Cipru și România. Alte patru state din afara UE – Islanda, Norvegia, Liechtenstein și Elveția, membre ale Asociației Europene a Liberului Schimb – fac și ele parte din Spațiul Schengen.
Un vot privind extinderea spațiului Schengen cu România, Bulgaria și Croația a avut loc, la 8 decembrie 2022, la Consiliul Miniștrilor de Justiție și Afaceri Interne din UE (JAI), când Austria a blocat aderarea României la Schengen. Şi Olanda s-a împotrivit, însă nu pentru a bloca România, ci pentru a se opune aderării Bulgariei, în condiţiile în care ambele ţări balcanice a fost votate „la pachet”. În schimb, Croaţia a primit un vot pozitiv şi a aderat la spaţiul Schengen de la 1 ianuarie 2023.
Un prim pas pentru aderarea ţării noastre la spaţiul european de liberă circulaţie fost făcut în prima jumătate a anului 2024, când România a intrat în Spaţiul Schengen aerian şi maritim, începând cu 31 martie.
România a intrat în Schengen şi cu frontierele terestre, în urma votului Consiliului JAI din 12 decembrie 2024. Astfel, românii vor putea călători fără controale la frontierele terestre cu Bulgaria şi Ungaria din 1 ianuarie 2025.
Citeşte ultimele ştiri despre Spaţiul Schengen şi despre aderarea României la Spaţiul Schengen!