Mergi direct la conținut »
Meteorologii ANM au analizat cum va fi vremea şi precizează că se aşteaptă la producerea unor fenomene meteo extreme în perioada următoare.
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

VIDEO | Meteorologii avertizează. Noi fenomene extreme se vor produce în România în perioada următoare. ”Trebuie să regândim felul în care construim”

De Radu Țuțulan, . Ultimul update Miercuri, 20 septembrie 2017, 00:21

Ad placeholder
Specialiştii din cadrul Administaţiei de Metorologie avertizează că în România se pot produce noi fenomene extreme în săptămânile următoare, iar, în viitor, în perioada aprilie – septembrie, ţara noastră va fi afectată de ploi torenţiale, vânt foarte puternic şi caniculă.
Şeful secţiei de climatologie din cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Roxana Bojariu, a declarat, în cadrul unui interviu acordat Libertatea, că omenirea trebuie să se adapteze la schimbările climatice, iar românii să fie pregătiţi ca pe toată perioada caldă a anului să facă faţă fenomenelor extreme.
 „În ultimii ani, am observat că există modificări în statistica unor fenomene extreme. Avem valuri de căldură din ce în ce mai frecvente, şi furtuni din ce în ce mai intense. Preciăitaţiile, în zona ţăriii noastre, au tendinţa de a avea o intensificare pe perioade scurte de timp, deocamdată. Şi nu doar în România, ci la latinudinile medii. În anotimpul cald, începând din aprilie, până în septembrie, avem şanse de a avea astfel de episoade din ce în ce mai frecvent. În sezonul rece avem alte fenomene extreme care pot produce probleme. Practic, fenomenele extreme sunt cealaltă faţetă a încălzirii globale”, a explicat Roxana Bojariu.
Specialistul Administraţiei Naţionale de Meteorologie a mai explicat că şi uraganele de mare intensitate, care se produc din ce în ce mai des în zona Caraibelor, şi furtunile care afectează continentul European sunt cauzate de încălzirea globală. Acest fenomen face ca la nivel planetar să se acumuleze o cantitate tot mai mare de căldură, ce provoacă o evaporare accentuată a apei oceanelor, iar când cele două mase de aer, cel cald şi cel rece, se întâlnesc, iau naştere furtuni extrem de violente, precum uraganul Maria.
„Din păcate, lucrurile evoluează şi se amplifică în anii care urmează. Lucrurile se transformă şi noi va trebui să ţinem pasul şi să ne adaptăm la aceste modificări. Va trebui să regândim felul în care construim, în care ne dezvoltăm oraşele. Folosim anumite standarde bazate pe clima deceniilor precedente. Atunci când construieşti o clădire, când pui un panou, trebuie să ţii seama la ce vânt poate să reziste. Aceste statistici, făcute acum 30-50 de ani, vor trebui reanalizate şi noi standarde puse în faţa constructorilor, iar aceştia să respecte noile standarde”, a mai spus Roxana Bojariu.
Ad placeholder
Declarație de dragoste în direct pentru Alexa. Anamaria Prodan a recunoscut: "Laur știe!”
PARTENERI - GSP.RO
Declarație de dragoste în direct pentru Alexa. Anamaria Prodan a recunoscut: "Laur știe!”
ADEVĂRUL despre Andreea Esca! CUM a ajuns să fie, de fapt, INFECTATĂ cu coronavirus
PARTENERI - PLAYTECH.RO
ADEVĂRUL despre Andreea Esca! CUM a ajuns să fie, de fapt, INFECTATĂ cu coronavirus
Horoscop 13 iulie 2020. Gemenii au capacitatea de a se concentra pe ce îi interesează
HOROSCOP
Horoscop 13 iulie 2020. Gemenii au capacitatea de a se concentra pe ce îi interesează
Parteneri
 
Ad placeholder
Parteneri
Parteneri
Close
Închide
  Close