Avocatii au scos coruptii din arestDisputa iscata intre avocatii Uniunii Nationale a Barourilor din Romania si cei din barourile cunoscute ca fiind constitutionale, finalizata cu un protest unic in Justitia Romana, care s-a intins pe durata a patru zile, a avut, cel putin pana in acest moment, un singur mare castigator: infractorul. Neprezentarea avocatilor la bara, in salile de judecata, a facut ca hoti, talhari si indivizi acuzati de coruptie sa fie scosi de dupa gratii.


Printre primii beneficiari ai grevei avocatilor au fost patru vamesi ploiesteni, arestati pentru luare de mita si primire de foloase necuvenite. In a doua zi de protest, judecatorii i-au pus in libertate pentru simplul motiv ca nici unul dintre ei nu a putut fi reprezentat in fata instantei de un aparator profesionist, care sa le sustina cauza.

Mandatele de arestare au expirat si vamesii s-au trezit in libertate, unde vor fi judecati in continuare, ca si alti noua colegi de-ai lor corupti, arestati in acelasi dosar, dar eliberati anterior din alte motive juridice. Asemenea cazuri au putut fi intalnite si la alte instante din tara, unde oameni care erau anchetati pentru acte de coruptie s-au trezit liberi. Nici talharii n-au avut prea mult de suportat arestul. Un individ din Laza, Vaslui, acuzat de talharie,  nu a ajuns in beciurile Politiei din aceleasi motive. Cu toate ca procurorii aveau probe sa-l inchida, Nicolae Burca (25 de ani), nu a mai fost nici macar retinut.

Cele 4 zile de greva au cantarit si in cazul a noua infractori aflati in aresturile sectiilor de politie din Bucuresti.

Lipsa aparatorilor, cumulata cu expirarea mandatelor de arestare, a facut ca indivizii acuzati de trafic de droguri, ultraj, distrugere, favorizarea infractorului si furt, sa fie pusi in libertate de magistrati. Un asemenea exemplu e cel al lui George Bosanceanu, arestat pentru favorizarea infractorului. Incarcerat la Sectia 21 din Capitala, el a fost eliberat la expirarea mandatului, din lipsa de aparare. Bosanceanu l-a ascuns pe Dorel Marin, cel care a tras cu pistolul intr-o benzinarie din Ferentari.


Protestul s-a lasat cu demiteri

Un personaj-cheie care a contribuit decisiv la incetarea grevei e procurorul general Laura Kovesi, care s-a intalnit cu reprezentantii avocatilor, carora le-a promis ca solicitarile lor vor fi rezolvate. Ieri Kovesi l-a demis pe procurorul Alexandru Vancea, seful Sectiei Urmariri Penale si Criminalistica a Instantei Supreme, pentru tergiversarea dosarului care a generat protestul avocatilor.


Si politistii ameninta cu greva

Un alt protest inedit ar putea fi declansat in zilele urmatoare si de politistii din Capitala. Ei sunt nemultumiti ca, din 2004, nu au primit primele de vacanta si nici sporul de fidelitate care e de 20% din salariu. Termenul limita acrodat de politisti e 15 octombrie, altfel vor iesi in strada. Seful politistilor romani, chestorul Dan Fatuloiu, e de parere ca greva e nejustificata, intrucat subordonatii lui castiga bine.


 

Raluca și Walter Zenga divorțează după 17 ani de relație? Care ar fi motivul despărțirii
PARTENERI - GSP.RO
Raluca și Walter Zenga divorțează după 17 ani de relație? Care ar fi motivul despărțirii
Florin Salam, lovitură dureroasă. Doctorii de la Matei Balș, mesaj devastator despre fratele său
PARTENERI - PLAYTECH.RO
Florin Salam, lovitură dureroasă. Doctorii de la Matei Balș, mesaj devastator despre fratele său
Horoscop 7 august 2020. Balanțele se bucură de mai multă apreciere din partea superiorilor
HOROSCOP
Horoscop 7 august 2020. Balanțele se bucură de mai multă apreciere din partea superiorilor
RECOMANDĂRI